Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
GLASBENE NOVICE: od 5. 3. do 9. 3. 2012 (1210 bralcev)
Petek, 9. 3. 2012
SkabinaDanes v Glasbenih novicah: Kendrick Lamar in Black Hippyji podpisali za Aftermath; Zircus pripravljajo nov album in turnejo po domačiji; The Walkmen posneli novi album; Jay Electronica končno posnel ploščo

D.O.A. na evropski turneji in kmalu z novim albumom; Pennywise imajo novega vokalista in novo ploščo; The Cult letos tudi pri nas

nova plošča domačega avant rock tria Žoambo Žoet Workestrao, nova plošča noise rock divjakov Unsane; Kyuss Lives tudi v Ljubljani

»Chilli Space 8« - različni slovenski
Petek, 9. 3. 2012

Nadebudni raperski up Kendrick Lamar, o katerem se je v preteklem letu veliko govorilo v raperskem svetu, je po poročanju spletne strani Faderja podpisal pogodbo z Dr. Drejevo založbo „Aftermath“, sicer delujočo pod okriljem Interscopa. Še več, Anthony „Top Dawg“ Tiffith, pri katerem so doslej izhajale stvaritve izpod okrilja raperske grupacije Black Hippy, pravi, da bodo vse prihodnje plošče članov kolektiva, torej SchoolBoy Q-ja, Ab-Soula in Jaya Rocka, do nadaljnjega izhajale pod skupno etiketo Top Dawg in Aftermatha. No, najprej bo pod skupnim okriljem izšla plošča Kendricka Lamarja, imenovana „Good Kid in a Mad City“, a zaenkrat datum izida še ni znan, nato pa naj bi v kar hitrem zaporedju sledile še plošče preostalih članov ekipe.

Maratonci Zircus bodo sredi meseca aprila izdali svoj novi album, ki mu bo sledila majska koncertna turneja po slovenskem in morebiti tudi po tujem klubovju. Album je zmiksal Peter Penko, več informacij pa boste kmalu izvedeli na spletnih mestih zasedbe.

Ljubljani znana zasedba The Walkmen je končala s snemanjem novega albuma. Novega dojenčka bo izdala založba Fat Possum v sodelovanju z založbo Bella Union. Producent albuma je bil Phil Ek, album pa naj bi luč sveta ugledal konec poletja letos.

Druga raperska novica pa je presenetljiva in prihaja direktno s twitterja gospodiča Jay Electronica. Fant, ki je pompozno podpisal za Jay-Z-jevo založbo „Roc Nation“ leta 2010, je sprva napovedal izid svojega prvenca „Act II: Patents Of Nobility“ za lanski julij, je včeraj na twitterju objavil novico, da gre danes album v tisk, točnega datuma izida pa še ni izdal.

* Marko Godnjavec

===========================================

Četrtek, 8. 3. 2012

Kljub temu da imajo D.O.A. ali Death on arrival smrt v imenu, pa ta bendu ne more do živega. Ne samo da zopet prihajajo na evropsko turnejo, tudi nov album se obeta kmalu. We come in peace, ki so ga posneli decembra, je ravno v fazi zaključevanja in bo izšel junija pri Sudden death records. Kakor smo pri D.O.A. Navajeni, bo album poln politične besede, kar napovedujejo naslovi komadov, kot so We occupy, Dirty bastards in We’re bloodied but unbowed. Kar pet pesmi pa bo menda zavilo po melos k jamajški glasbeni tradiciji, kar pa seveda pri D.O.A. ni več novost. Po nasvetu prijatelja Jella Biafre pa je pevec Joey Kiethley aka. Shithead posnel akustično verzijo klasike General Strike. Majska turneja nas bo tokrat kot kaže zaenkrat na žalost zaobšla.

Tudi Pennywise se ne dajo. Kljub temu da so pred časom izgubili dolgoletnega vokalista, rinejo naprej. In to ne kar z nekom na vokalu, pač pa z Zolijem Teglasom iz Ignite, s katerim so nastopili tudi že pri nas. Njihov novi album, verjetno ne nenamenoma imenovan All or nothing, bo izšel prvega maja pri založbi Epitaph. Istoimensko pesem pa lahko poslušate na internetni strani ameriškega radia KROQ.

Tretji neuničljivi metuzalem v današnjih novičkah pa so nekoč angleški, danes pa angleško-ameriški The Cult. Oni pa nas tokrat ne bodo zaobšli in se bodo pri nas v Kinu Šiška ustavili julija, pri čemer bodo predstavljali novi album Choice of weapon, ki je prvi po petih letih. Trenutna zasedba še vedno vsebuje dva originalna člana – pevca Iana Astburyja in kitarista Billija Duffija, z odlično podporo bobnarja Johnyja Tempesta in basista Chrisa Wyseja.

* Sabina Kraner

===========================================

Sreda, 7. 3. 2012

Domači nenadkriljivi avantrockovski ansambel Žoambo Žoet Workestrao je izdal novo ploščo, ki nosi naslov Soap For Sweatshops oziroma po domače Milo Za Delovno Silo. Trio je ploščo posnel v Puljskem studiu Partyzan, za končno podobo pa je poskrbel Aldo Ivančić. Plošča, ki je šesta po vrsti v diskografiji ansambla in je izšla pri Zavodu Sploh, bo v živo premierno predstavljena 6. aprila v Stari mestni elektrarni.

Naslednja novica prihaja iz Amerike, in sicer iz tabora zasedbe Unsane. Ta kultni noiserockovski trio iz New Yorka bo v začetku aprila izdal novo studijsko ploščo, ki nosi naslov Wreck. Ta bo izšla po skoraj petletnem studijskem premoru, ko je zasedba nastopala redko in še to skoraj izključno po svoji domovini. Album bo založila založba Alternative Tentacles.

Za konec glasbenih novic je tu še koncertna novica. Meseca maja prihaja v Slovenijo pionirska stoner rock zasedba iz Kalifornije, ki sliši na ime Kyuss. Kot je znano, ta nastopa pod imenom Kyuss Lives in je skoraj v originalni postavi. Torej John Garcia, Brant Bjork ter Nick Oliveri, medtem ko se je Josh Homme odpovedal nastopanju in raje ustvarja s svojo zasedbo Queens of the Stone Age.

* Gašper Prus

===========================================

Torek, 6. 3. 2012

Po dobrem letu se v založbi ŠKUC Ventilator obeta osmi izid domače elektronske platforme Chilli Space. S poslanstvom ustvarjanja glasbenega miru in sožitja kolektiv elektronskih ustvarjalcev obeležuje deseto obletnico zmagovitega pohoda umetniškega procesa nad preračunljivostjo potrošniškega izdelka. Predstavitev izida albuma različnih domačih elektronskih izvajalcev »Chilli Space 8« bo potekala to soboto, desetega marca, v klubu K4. Obljubljajo nam zabavo na dveh odrih, kjer bo v živo predstavljena vsebina albuma, ki ga boste lahko kupili na samem dogodku. V prednaročilu si ga lahko tudi zagotovite na portalu bandcamp. Izbirate lahko med pretokom digitalnega albuma ali naročilom zgoščenke. Vsekakor pa ne zamudite sobotne zabave v K4 ob zvokih svežega domačega dubstepa, dub-techna, chill-outa in drugih elektro glasbenih permutacij.

Bruce Springsteen se z novim albumom »Wrecking Ball« odpravlja na svetovno turnejo. Po besedah samega ustvarjalca je novi album poln jeze, ki jo je podkurila finančna kriza v Združenih državah. Tehtno noto novemu jeznemu albumu pa dajejo Springsteenovo raziskovanje in meritve razlik med ameriškim snom in ameriško realnostjo. Album, ki ga je The Boss z ekipo začel ustvarjati že v letih 2009 in 2010, je uradno izšel včeraj.

Turnejo po Evropi in Veliki Britaniji napovedujejo tudi domači Elvis Jackson. Že drugo gostovanje na Otoku bo pospremljeno tudi z uradnim izidom albuma »Against The Gravity« na police otoških glasbenih trgovin, kjer je dostopen že od letošnjega 30. januarja. Pop punk rock zasedba iz Ajdovščine tako nadaljuje pohod na svetovne odre in v ušesa vse več poslušalcev vseh petih kontinentov modrega, a ne preveč pametnega, onesnaženega in krvi lakomnega planeta.

* Simon Vene

===========================================

Ponedeljek, 5. 3. 2012

Ljubitelji sester Casady alias CocoRosie se lahko z njunimi najnovejšimi projekti seznanite na letošnjem festivalu Donaufest v avstrijskem Kremsu, ki bo potekal dva vikenda, od 28. do 30. aprila in od 3. do 5. maja. CocoRosie se bosta predstavili s programom, ki bo združeval glasbo, gledališče, ples, performans, film, video in fotografijo. Med drugim pripravljata novo koncertno predstavo z naslovom The Eighth Night, plesno predstavo Nightshift in filmsko-glasbeni projekt Harmless Monster, v katerem lahko s kratkimi nemimi filmi sodeluje vsak, ki jima bo do 30. marca po e-pošti posredoval svoj izdelek. Podrobnosti najdete na spletni strani festivala donaufestival.at. V Kremsu bodo letos nastopili tudi Laurie Anderson in Light Asylum, Sissy Nobby in Antony, Atlas Sound, Hercules and Love Affair in številni drugi.

Nikki Louder bodo 8. marca prek založbe Rnka Rnka objavili kaseto Nikki Louder. Na njej bo 26 minut nove muzike oziroma trije doslej še neizdani komadi in njihovi remiksi, katerih avtor je Gredoč, ki je komade na začetku letošnjega leta tudi posnel in zmiksal. Kaseta bo izšla v omejeni nakladi 50 izvodov, priložena pa sta ji koda za dolpoteg in barvni ovitek z besedili. Dva komada s kasete že lahko poslušate na Bandcampu ekipe Rnka Rnka.

V soboto je v 65. letu umrl ameriški rockovski kitarist Ronnie Montrose. V več kot tridesetletni karieri je med drugim igral s Herbiejem Hancockom, Tonyjem Williamsom, The Neville Brothes in Johnnyjem Winterjem. Sodeloval je tudi pri snemanju plošče „Tupelo Honey“ Vana Morrisona. Poleg tega je vodil lastni zasedbi Montrose in Gamma ter posnel devet samostojnih plošč. Umrl je po dolgotrajnem boju z rakom na prostati.

* Polona Poberžnik


Komentarji
komentiraj >>