Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KULTURNA BODICA (852 bralcev)
Torek, 6. 3. 2012
Jernej KalužaMinister za kulturo, izobraževanje in šport Žiga Turk v nekem intervjuju: "Tudi tako bomo zmanjšali število šefov, tajnic in fikusov."
Nek pisun iz 19. stoletja, ki ga citira Kirkegaard: "Človeštvo se deli na "Oficirje, služkinje in dimnikarje"

Psihoanalitična primerjava obeh izjav in pregled ministrove PPT predstavitve! Kulturna bodica pred začetkom festivala Rdeče Zore in pred 8. marcem!V današnji kulturni bodici se bomo posvetili delčku stavka, ki ga je pred kratkim v nekem intervjuju izrekel minister za kulturo, izobraževanje, znanost in šport Žiga Turk: „Zmanjšali bomo število šefov, tajnic in fikusov“.

Naš namen ni spraševanje po smiselnosti zmanjševanja števila uradnikov na ministrstvu, ostali bomo na površini teksta in se osredotočili na nadvse zanimivo izbiro besed: „šefi, tajnice in fikusi“.

Filozof Mladen Dolar je pred kratkim napisal knjigo, v kateri si za „lajtmotiv“ izbere Kirkegaardov navedek: „Človeštvo se deli na oficirje, služkinje in dimnikarje.“ Navidezno nesmiselnost in naključnost izbranih besed, ki predstavljajo podrodove človeka, v skladu z ideološkim stanjem devetnajstega stoletja, v katerem je citat nastal, Dolar razloži takole: oficirji, torej vojaki in ukazovalci, predstavljajo moški del človeštva, služkinje so njim podrejene ženske, medtem ko so dimnikarji čisti presežek, tretji, dodatni in navidez nesmiselni element, ki za nazaj utemeljuje razliko med prvima dvema elementoma. Dimnik, dolg in pokončen, predstavlja točno psihoanalitični falos, utemeljitveno točko mačističnega diskurza.

Turkovo izjavo lahko torej v skladu z načeli strukturalizma direktno preslikamo na staro izjavo o delitvi človeštva: namesto oficirjev imamo šefe, namesto služkinj tajnice. Tretji, navidez nesmiselni in naključni element, torej falos, pa se v Turkovi izjavi spremeni v fikus.

Mogoče boste porekli, da psihoanalitično napihujemo, da je izjava čisti slučaj in zdrs besed. A sledeč psihoanalizi so ravno besedni zdrsi vredni največje pozornosti. In če pogledamo powerpoint prikaz, ki ga je minister Turk imel ob svojem nastopnem govoru, lahko opazimo ponovitev istega zdrsa, ponovitev, ki morda nakazuje že nek simptom. Pri tej predstavitvi najprej padejo v oči nekatere izbrane fotografije, ki močno spominjajo na fotografije iz koledarjev v avtomehaničnih delavnicah.

Na enem izmed slajdov z naslovom „Kvaliteta je kvaliteta src in glav“ pa minister razkrije tudi svojo dualistično in metafizičo predstavo o ureditvi stvarstva, ki spet temelji na naštevanju zanimivih pojmov. Na eni strani imamo srce, ki predstavlja intuicijo, umetnost, spiritualnost, empatijo in kulturo, na drugi strani pa glavo, ki predstavlja racionalnost, matematičnost, znanost in… moškost.

Ob začetku feminističnega in queer festivala Rdeče Zore in v čast osmega marca močno upamo, da velika „jing jang“ delitev, ki jo imamo na dlani, torej delitev: šefi-moški-glava-znanost ter tajnice-srce-ženske-kultura, ne bo prestopila pragov ministrove-šefove-znanstvene glave.

Fikusovo kulturno bodico je s srcem napisal Jernej

 

Celotno ministrovo PPT predstavitev najdeta na povezavi:  http://www.slideshare.net/ziga.turk/predstavitev-kandidata-za-ministra-na-odboru

TUKAJ PA SAMO ENA FOTKA ZA OKUS:

 

 

 Komentarji
komentiraj >>