Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
mavis staples (881 bralcev)
Sreda, 7. 3. 2012
outlawNadčasne pesmi v izvedbi Mavis Staples.
www.mavisstaples.com
1. CD mavis staples, 1 (tweedy) YOU ARE NOT ALONE mavis staples 3.57
CD outlaws, 1 (on) OUTLAWS bill frisell 4.19
You Are Not Alone, Nisi sam, naslovna pesem z albuma Mavis Staples iz leta 2010. To je oddaja Moč pesmi, posebna oddaja o nadčasnih pesmih iz Amerike in okolice, prvo sredo v marcu v okviru oddaje Izven zakona.
Album You Are Not Alone je produciral Jeff Tweedy iz zasedbe Wilco. Torej predstavnik mladega ameriškega naraščaja, ki je konec osemdesetih začenjala preporod ameriške koreninske glasbe ali americane. On je tudi napisal pravkar slišano naslovno pesem You Are Not Alone.
Nocoj se posvečamo nadčasnim pesmim v izvedbi ameriške temnopolte ustvarjalke Mavis Staples. Hkrati začenjamo še z obravnavo lestvice dvajsetih najljubših albumov po mnenju spletne glasbene revije No Depression za leto 2010. Namerno sem rekel po mnenju revije, ker je revija za leto 2010 objavila kar tri lestvice. Eno so sestavili sodelavci, drugo bralci, tretja je kombinirana. Ne bom dolgočasil z naštevanjem mest, ki jih je album You Are Not Alone Mavis Staples zasedel na posamezni lestvici, saj nam le-te tako ali tako služijo le za izgovor ali povod za obravnavo v tej oddaji. Kot smo to počeli minuli dve leti s pomočjo lestvice petdesetih najljubših za leto 2009 in kot smo prejšnji teden začeli tudi že z obravnavo lestvice za lani.
Tu je še ena pesem z albuma You Are Not Alone Mavis Staples, tradicionalni napev In Christ There Is No East Or West.
2. Isti CD, 2 (trad.) IN CHRIST THERE IS NO EAST OR WEST mavis staples 3.36
Mavis Staples se je rodila 10. julija 1939. leta v Chicagu. V šestdesetih je bila glavna pevka v družinski vokalni skupini The Staples Singers. V njej so bili oče Roebuck ali Pops Staples, hčerki Mavis in Cleotha ter sin Pervis. 1969. leta je Mavis Staples objavila prvi album pod svojim imenom. Z njega poslušajmo pesem z naslovom Security Otisa Reddinga.
3. Isti CD, 3 (redding) SECURITY mavis staples 2.52
Istega 1969. leta je Mavis Staples posnela pesmi za ploščo Only The Lonely, ki je izšla leto zatem. Z nje poslušajmo pesem How Many Times.
4. Isti CD, 4 (frank,soule,woodford) HOW MANY TIMES mavis staples 3.27
V tistem času, na prelomu šestdesetih v sedemdeseta, se je Mavis Staples sicer uveljavila v krogih poslušalcev ritem in bluesa, izven njih pa ni bila kaj dosti znana. Vendar so jo upravičeno spoštovali zaradi izrednega glasu in silovite interpretacije. Na žalost po albumu Only The Lonely v sedemdesetih letih ni objavila nobene plošče, razen A Piece of the Action z glasbo Curtisa Mayfielda za istoimenski film, ki pa jo bomo preskočili. 1984. leta je izšla še ena plošča z enostavnim naslovom Mavis Staples, na njej pa so predvsem pesmi bratov Eddieja in Briana Hollanda in Lamonta Doziera. Tudi tisto ploščo bomo preskočili. Raje bomo poslušali naslovno in zaključno pesem z albuma Time Waits For No One iz leta 1989. Podpisala sta jo Prince in ona.
5. Isti CD, 5 (prince,ona) TIME WAITS FOR NO ONE mavis staples 6.12
Tudi album z obetavnim in natančnim naslovom The Voice, Glas, iz 1993. leta, ki ga je spet, kot predhodnega Time Waits For No One, posnela s Princeom in ga objavila pri njegovi založbi Paisley Park Records, ni prinesel veliko boljšega. Pravzaprav obratno, imajo ga za najslabšega od vseh plošč Mavis Staples. Kljub temu bomo z njega poslušali vsaj eno pesem, Why.
6. Isti CD, 6 (fergusson,itd.) WHY mavis staples 4.27
Novembra 1996. leta je Mavis Staples objavila album z naslovom Spirituals And Gospels, posvečen Mahaliji Jackson. Posnela ga je v Louisiani z Luckyjem Petersonom za hammond orglami in klavirjem. Kljub izboru pesmi album ni pretirano navdušujoč. Poslušajmo tradicionalni napev z naslovom A Rusty Old Hello.
7. Isti CD, 7 (trad.) A RUSTY OLD HELLO mavis staples 2.54
Skoraj desetletje brez nove plošče, nato pa je leta 2004 izšel album z naslovom Have A Little Faith. Ploščo je posnela z Jimom Tulliom in Richiejem Havensom, sodeloval pa je tudi John Martyn. Poslušajmo njeno razgradnjo starega napeva See That My Grave Is Kept Clean, ki mu je dodanih nekaj vrstic, ki jih je napisal Pops Staples in ki ima tukaj naslov A Dying Man's Plea.
8. Isti CD, 8 (trad.,staples) A DYING MAN'S PLEA mavis staples 3.50
Aprila 2007 je sledila naslednja plošča očitno vse bolj dejavne Mavis Staples, We'll Never Turn Back. Še ena odlična plošča zrele, prekaljene ustvarjalke. Z vso modrostjo in globino. Ploščo je produciral Ry Cooder, sodelovala sta ženska pevska zbora aktivistk Student Nonviolent Coordinating Community in Ladysmith Black Mambazo. Poslušajmo tradicionalni napev Eyes Of The Prize.
9. Isti CD, 9 (trad.) EYES ON THE PRIZE mavis staples 4.08
Z izvrstnega albuma We'll Never Turn Back poslušajmo še eno pesem, še en tradicional We Shall Not Be Moved.
10. Isti CD, 10 (trad.) WE SHALL NOT BE MOVED mavis staples 4.33
Po dveh odličnih povratniških ploščah Mavis Staples, Have A Little Faith in We'll Never Turn Back je bil pravi čas za koncertni album. Tudi pravi kraj, namreč koncert Mavis Staples v dvorani Hideout v Chicagu, v ponedeljek, 8. junija 2008. Seveda je Mavis Staples povzela kup pesmi z albuma We'll Never Turn Back, ob tem pa se navezala na najboljše v svoji glasbeni zgodovini. Poslušajmo najprej koncertno izvedbo pesmi J. B. Lenoira, Down In Mississippi, ki nas je pred tem uvajala v studijski album We'll Never Turn Back..
11. Isti CD, 11 (lenoir) DOWN IN THE MISSISSIPPI mavis staples 4.32
Na koncertnem albumu Live: Hope At The Hideout slišimo tudi izredno izvedbo še enega tradicionalnega napeva Wade In The Water.
12. Isti CD, 12 (trad.) WADE IN THE WATER mavis staples 6.00
Septembra 2010 je Mavis Staples objavila v uvodu že omenjeno novo studijsko ploščo z naslovom You Are Not Alone. S te plošče poslušajmo še pesem Johna Fogertyja, Wrote A Song For Everyone.
13. Isti CD, 13 (fogerty) WROTE A SONG FOR EVERYONE mavis staples 3.47
Ponovno nadvse dejavna Mavis Staples. Lahko le nestrpno čakamo na njeno naslednjo ploščo.
Medtem se je oddaja Moč pesmi iztekla. Naslednji teden redna oddaja Izven zakona, v njej pa Audrey Auld. Milko Poštrak vas do takrat lepo pozdravljam s še eno pesmijo Mavis Staples z jasnim naslovom Ne spreminjaj me sedaj, Don't Change Me Now.
14. Isti CD, 14 ( ) DON'T CHANGE ME NOW mavis staples 2.29


Komentarji
komentiraj >>