Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BritOFF ROŽNATE VOJAŠKE OPREME (807 bralcev)
Petek, 9. 3. 2012
Boris V.…neznanci prebarvali tank pred Muzejem za novejšo zgodovino v rožnato barvo…
…Hollywood tokrat proti strani Hotfile…
…šesterica za nadaljevanje diplomacije v pogajanjih z Iranom…
…pet ameriških knjižnih založb v težavah zaradi načina določanja cen knjig…
…Netanjahu naj bi se s Panetto dogovoril o pošiljki bomb za uničevanje bunkerjev…
…Evrosong – oder za verske fanatike...
…Coca Cola in Pepsi zaradi kancerogenosti spremenila svoja recepta…
…Tudi Slovenci na Hrvaškem se bodo morali srečati z Ljudmilo…

7.05

Neznanci so v noči na 8. marec tank, ki stoji pred Muzejem za novejšo zgodovino, prebarvali v rožno barvo in v cev tanka zataknili rože. Dogodek so po besedah direktorice muzeja Kaje Širok po uradni dolžnosti že prijavili policiji ter pristojnemu ministrstvu. Povoda za takšno dejanje še niso ugotovili, so pa povezali rožnato barvo tanka z razstavo Slovenke v dobi moderne, katere temeljna barva je tudi rožnata barva. Širokova je še poudarila, da ne vedo, kakobodo tank sploh spravili v prvotno obliko, saj barve ne morejo odstraniti s tanka.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je ob zasedanju notranjih ministrov Evropske unije v Bruslju izjavil, da Hrvaška načrtuje, da bo dve leti po vstopu v Unijo ukinila nadzor na mejah s članicami unije. Hrvaška bo po načrtih polnopravna članica Unije postala 1. julija 2013. Hrvaška ima več kot 930 kilometrov meje z Bosno in Hercegovino, približno 250 kilometrov meje s Srbijo in slabih 15 kilometrov meje s Črno goro. Hrvaški policisti bodo torej morali nadzirati približno 1200 kilometrov zunanje meje Evropske unije.

Hollywood poziva sodišča v Združenih državah Amerike naj ukinejo popularno stran za izmenjavo datotek Hotfile. Predlog za sodbo je vložila Filmska zveza Amerike, čeprav Hotfile pravi, da redno briše vso vsebino, ki bi lahko kršila avtorske pravice. Gre za podoben primer kot pri Megauploadu, avstralski strani za izmenjavo datotek, ki so jo zaprli konec januarja, njene lastnike pa aretirali.

8.05

Združene države Amerike, Rusija, Kitajska, Francija, Velika Britanija in Nemčija so pozvale Iran, naj čimprej odgovori na vprašanja glede svojega jedrskega programa in inšpektorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo odpre vojaško območje v Parčinu. Številni udeleženci zasedanja Sveta guvernerjev agencije so namreč izrazili zaskrbljenost, da bi Iran lahko uničeval dokaze o poskusih, ki naj bi jih izvajali na tem območju. Šlo naj bi sicer za skrbno oblikovano sporočilo, ki naj bi pomirilo tudi zaskrbljenost Rusije in Kitajske, da je Zahod do Irana preoster.

Petim ameriškim knjižnim založbam grozijo tožbe zaradi načina določanja cen elektronskih knjig. Ameriško ministrstvo za pravosodje jih namreč obtožuje da so kartelno višali cene e-knjig. V pravno grožnjo je sicer vključeno tudi podjetje Apple zaradi njegove vloge pri načinu oblikovanja cen za elektronske knjige.

Premier Slonokoščene obale Guillaume Soro in njegova vlada sta odstopila, potem ko so končni izidi decembrskih parlamentarnih volitev potrdili prepričljivo zmago stranke predsednika Alassana Ouattare. Zmaga Ouattare in njegovih zaveznikov na volitvah je bila zagotovljena potem ko se je, zaradi izročitve nekdanjega predsednika Laurenta Gbagboja. Mednarodnemu kazenskemu sodišču v Haagu, iz tekme umaknila glavna opozicijska stranka Ljudska fronta.

Začenja se dvodnevna mednarodna romska konferenca v organizaciji Evropske romske zveze in Zveze Romov Slovenije. Po besedah predsednika Zveze Romov Slovenije Jožeka Horvata Muca je namen mednarodne romske konference v tem, da se evropske pristojne institucije opozori na težave, s katerimi se srečuje romska skupnost.

9:05

Na svojem nedavnem obisku v Združenih državah Amerike je izraelski premier Benjamin Netanjahu po poročanju izraelskih in ameriških medijev Washington zaprosil za dobavo velikih bomb za uničevanje bunkerjev in zračnih tankerjev, ki bi se seveda uporabile v primeru napada na Iran. Bela hiša tega sicer ni niti potrdila niti zanikala, a dogovor z obrambnim ministrom Leonom Panetto naj bi bil že bolj ali manj sklenjen pod pogojem, da Izrael bomb ne bo uporabil do konca tega leta, torej do ameriških predsedniških volitev. Združene države sicer vsako leto Izraelu namenijo za več milijard dolarjev vojaške opreme in tehnologije.

Medtem je možnost izraelskega napada na Iran postavila Palestince na medijsko obrobje. V Gazi in Zahodnem bregu je včeraj, torej na Dan žena, kar je palestinski nacionalni praznik, več sto žensk protestiralo in zahtevalo nacionalno spravo med gibanjema Fatah in Hamas. Shod je bil organiziran tudi v podporo Hani Šalabi, 29-letnici, ki v izraelskem zaporu gladovno stavka že 21. dni. Šalabijevo so izraelske sile aretirale na njenem domu na severu Zahodnega brega, brez sojenja pa je bila obsojena na 4 mesece in to brez kakršnekoli obtožnice. To je sicer pogosta praksa Izraela, saj je Palestincev, ki so zaprti brez obtožnice in v nedogled več kot 300.

Še en dokaz, da je Evrosong povsem verodostojen prikaz evropskih glasbenih trendov in kakovosti evropske pop glasbe, prihaja iz Rusije. Tamkajšnji gledalci in žirija so namreč na letošnje tekmovanje v gibanju, kiču in zvoku poslali skupino šestih starejših žensk imenovanih Buranovskiye Babushki, v prevodu Babice iz Buranova, ki nastopajo v tradicionalnih oblačilih, pojejo pa v angleščini in udmurtščini, saj prihajajo iz osrednje ruske republike Udmurtije. Pesmica se sicer imenuje „Party for everybody“, po besedah ene izmed članic tega projekta pa je bil njihov namen zgolj zbrati dovolj sredstev za izgradnjo cerkve v njihovi vasi.

10:05

Ameriški korporaciji Coca Cola in Pepsi sta spremenili svoja recepta za njune najbolj znane proizvode, da bi se tako izognili nalepki na embalaži, ki opozarja na nevarnost povzročanja raka. Ameriška zvezna država Kalifornija je namreč dodala na seznam karcenogenov tudi spojino 4-metilimidazol, ki je prisotna v omenjenih napitkih. Coca Cola in Pepsi sicer zanikata znanstveno utemeljenost raziskave, ki je dokazala, da ta spojina povzroča raka pri miših in podganah, saj naj ne bi bilo dokaza, da bi imela isti učinek tudi pri ljudeh. Ameriški urad za prehrano in zdravila trdi, da bi morala oseba zaužiti 1000 pločevink omenjenih pijač, da bi prejela isto količino kemikalije, kot so ji bile podvržene živalice v laboratoriju.

V Srbiji se spominjajo 9. marca pred 21imi leti, ko so bile organizirane prve množične demonstracije proti režimu Slobodana Miloševića, ki jih je organiziralo Srbsko gibanje prenove Vuka Draškovića. Povod je bil komentar urednika na državni televiziji Slavka Budihne 16. februarja, v katerem je ta Draškovićevo gibanje označil za podaljšano roko ustaškega hrvaškega režima. Protestniki so zahtevali zamenjavo vodilnih ljudi takratne Televizije Beograd, poimenovane tudi TV Bastilja. Slobo je odgovoril s 15.000 policisti in tanki na cestah glavnega mesta, aretacijami opozicijskih voditeljev ter prepovedjo radia B92 in televizije Studio B.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak širi dobro voljo tudi na Hrvaškem, natančneje med predstavniki tamkajšnje slovenske narodne skupnosti. Namen obiska je seznanitev s položajem te skupnosti na Hrvaškem, predsednik Zveze slovenskih društev na Hrvaškem Darko Šonc pa je izrazil pričakovanje, da bodo uredili nadaljnje financiranje društev in organiziranje učenja slovenščine v hrvaških šolah. Uradni podatki kažejo, da živi na Hrvaškem 13.000 Slovencev.

BritOFFe sta pripravila Božidar Kolar in Boris Vasev.Komentarji
komentiraj >>