Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Racionalno - blazen infoblok (1076 bralcev)
Ponedeljek, 12. 3. 2012
Francii... o racionalnih rezih v znanostih in raziskavah ...
... o racionalnem ministru Žigi Turku ...
... o neracionalnih protestih v Italiji ...
... o racionalnem sodnem procesu v Avstriji ...
...o mednarodnem festivalu etnografskega filma Naško Križnar ...
...o ŠOU mesecu kulture Špela Juhart ...
...o neracionalnem vsem skupaj ob 14h...

Če smo še pred časom poročali o krnenju financ na Otoku, se je slednje začelo tudi pri nas. Z novimi vladajočimi na čelu se bo rezalo tudi v znanosti in pri raziskavah. Te se v največji meri financirajo s strani države, tako v gospodarstvu kot tudi v negospodarstvu. V družbo znanja nas bodo tako peljali proračunski rezi, saj naj bi bilo proračunsko trošenje ter zadolževanje za področje znanosti in raziskav preveliko. Tako vsaj pravi Franci Demšar - direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost.

Direktor je med drugim nakazal na neracionalnost pri razpolaganju s sredstvi, ki so namenjena raziskavam. Glede racionalnosti je po njegovem mnenju še 400 % rezerva glede trošenja sredstev, plač in kar je še podobnega. Ob tem se seveda velja vprašati, kako racionalen je direktor prej omenjenega zavoda ob takšnih izjavah.

O racionalnosti je govoril tudi aktualni minister Žiga Turk na srečanju s sindikati. Država si po njegovem mnenju v prihodnje ne more privoščiti slabega izobraževanja, zaradi krize pa si ne moremo privoščiti neracionalnosti. In ravno, ko so se neracionalno zagnali v modro varčevanje. Sicer bolje modro kot rdeče, kajpak. Kljub temu je v maniri nastopov nove garniture ponovno poudaril potrebo po zmanjševanju plač ter eventualno odpuščanje zaposlenih na področju, ki ga pokriva.

Tako bomo povsem racionalno povečali bazen brezposelnih, tudi z učiteljskimi, kulturnimi in ostalimi kadri. Racionalno bomo ustvarili nove socialne probleme ter racionalno zvišali stopnjo samomorilnosti v zadnji instanci. Seveda morajo v tej racionalni blaznici sodelovati vsi, ker si država, očitno, ne more privoščiti drugega kot plač za strankarske veljake.

Z racionalnimi gestami nadaljujemo v Mariboru. Študentski domovi Univerze v Mariboru so izvedli natečaj za nalepke. Nalepka naj bi študente spodbudila k ločevanju odpadkov ter varčevanju z vodo in elektriko. Nalepke bodo predvidoma do konca marca dali v tisk in jih nato nalepili v bivalne prostore mariborskih študentskih domov. Cilj akcije je, da bi v enem letu stroške znižali za dva odstotka. Pri tem verjetno niso upoštevali faze čiščenja takrat, ko bodo te nalepke začele motiti upravo študentskih domov.

Kam nas pelje nemško-francoski vlak racionalnosti, nam pove protest, ki se je dogajal v Italiji. Tam so se zbrali raziskovalci z doktoratom, in sicer na protestu proti Wolfgangu Schäublu - enemu glavnih arhitektov evropskega veka zategovanja pasov. Nemškega finančnega ministra, ki je imel predavanje na Evropskem univerzitetnem inštitutu v Firencah, so protestniki pričakali v prašičjih maskah. Te simbolizirajo države tako imenovanih P.I.I.G.S., da pojasnimo - Portugalska, Italija, Irska, Grčija in Španija. Na protestu so vzklikali: »Evropa ni naprodaj!«; »Vsi smo mi prasci!« - v angleški verziji - We are all P.I.I.G.S.!; »Končajte z zategovanjem pasov!« ter »Evropa ni sudoku!«. Zadnji stavek se je nanašal na Schäublovo odločitev, da odigra partijo sudokuja med pogajanji za dokapitalizacijo grških bank.

Racionalnega ministra so protestniki iracionalno pospremili s pesmijo Bella Ciao, ko je ta s svojo varnostno parado prikorakal na prizorišče. Dopuščamo si verjeti, da ministru ni bila najbolj jasna pesem, saj ne govori o številkah ter proračunskih primanjkljajih, obrestnih merah ter kar je še tega, o čemer se pogovarjajo racionalni ljudje na nivoju. Neracionalnost v matriki se je v Italiji zgodila dan pred dnevom žena, ko so nekje drugje neki neznanci prebarvali nek tank.

Represivni organi ne streljajo s cvetjem, ampak s sodniškimi mlini. Tako vsaj v Avstriji. Ta država, kjer se cedijo mleko, med in mast, tudi za migrantske delavce, začenja z novim zloglasnim procesom proti četverici. Po tem, ko se je 13. februarja z oprostilno sodbo zaključil proces proti aktivistom, ki se borijo za pravice živali, bodo tokrat mlini mleli četverico, ki se je udeležila velikih proti-bolonjskih protestov v letu 2009 in 2010.

Četverica je obtožena požigov, ki naj bi se dogajali med protesti. Grozi jim zaporna kazen do desetih let. Avstrijska racionalnost se je z nadzorovanjem telefonov, zasledovanjem in zapiranjem ponovno spravila nad levičarske strukture, ki jo bojda ogrožajo. Na Dunaju so proti policijski in sodniški racionalnosti tako organizirali proteste, ki so potekali 10. marca, obenem pa so pozvali na mednarodno solidarnost, saj se moč gradi ravno na komponenti povezovanja in solidarnosti.


ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK


Danes ob 18.00 se lahko udeležite tematske mobilizacijske skupščine pred Boj-zo. Tokrat se tematizira samoobrambo pred deložacijami. Kako se obraniti, ko vas racionalnost zbrca iz stanovanja, lahko izveste ob 18.00. Če bi radi predelali svojo ne-varno ne-zaposlenost, lahko to storite na delavnici Prekernega osirja ob 20.00. Lokacija je prav tako Boj za.

Če ta trenutek osedlate svojega jeklenega konjička - z roza tankom bi trajalo malce dlje - se lahko odpravite na Filozofsko fakulteto v Zagreb. Tam poteka ciklus odprtih delavnic o direktni demokraciji. Ob 18.00 se ima zgoditi delavnica na temo Referenduma na Hrvaškem in po svetu.

Prav tako danes se začenja mednarodni festival etnografskega filma, ki ga v veliki meri prireja Slovensko etnološko društvo. Več o festivalu direktor Naško Križnar:

Pod okriljem Študentske organizacije Univerze v Ljubljani se odvija mesec kulture. Več o dogodkih, ki vas čakajo v prihodnjem tednu Špela Juhart:

V Infoshopu na Metelkovi vas, tako kot vsak torek do sedaj, čaka veganska večerja. Svoj brezmesni obrok si lahko privoščite za nič več in nič manj kot 2 evra. Pričenjajo okrog sedme večerne.

V sredo, 14. marca 2012, bo prof. John Hochheimer z Univerze v Carbondailu, Illinois, predaval o vlogi medijev in javnega mnenja v predsedniških volitvah v ZDA. Predavanje bo potekalo v predavalnici 7 ob 10. uri, in sicer na Fakulteti za družbene vede.

Pekarna bo spekla knjigo, pravzaprav jo je napisala Marta Gregorčič. Predstavitev se ima zgoditi 15. marca ob 17. uri v mariborskem Kulturnem centru Pekarna. O knjigi bodo govorili Zoja Skušek - urednica založbe/*cf., Mira Muršič - vodja Združenja ustvarjalnih ljudi na področju kulture, doktor Bojan Musil s Filozofske fakultete v Mariboru in seveda avtorica.

Vabi vas Antifa intervencija, ki se ima zgoditi v torek, 20. marca, na Fakulteti za družbene vede. Ob 16.30 bo v avli fakultete otvoritev razstave fotografij iz Palestine, avtorjev Mihe Sagadina in Matica Zormana. Ob 17. uri bo v predavalnici 10 sledila razprava o razmerah v Palestini. Antifa intervencija bo organizirana pod okriljem dogodkov, ki potekajo v okviru mednarodnega projekta Teden izraelskega apartheida. Projekt je namenjen ozaveščanju javnosti o sistemu apartheida, ki ga Izrael izvaja na zasedenih palestinskih ozemljih. V razpravi bodo sodelovali Jaber Elmasry -palestinski direktor instituta Nur, Lior Volnejc - izraelski aktivist in novinar, Aleš Kustec - urednik revije Katedra.

Med racionalnostjo in blaznostjo je za infoblok poskrbel Franci.

 Komentarji
komentiraj >>