Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
GLASBENE NOVICE: od 12. 3. do 16. 3. 2012 (1423 bralcev)
Petek, 16. 3. 2012
jizahDanes v Glasbenih novicah: saga in tožbe zaradi imena Kyuss Lives! se nadaljujejo, Mr. Muthafuckin eXquire podpisal za Universal, Flaming Lips bodo konec leta premierno predstavili svoj musical, Gossip z novo ploščo

nova punk super skupina; Jet Black zaradi bolezni zapustil turnejo The Stranglers; split 7-inčer obeležuje dve okrogli obletnici zasedb Rancid in Cock Sparrer

nova plošča Corrosion Of Conformity; aprila The Hanson Brothers v Ljubljani; novi materiali Weekend Nachos

Bliža se Record Store
Petek, 16. 3. 2012

Kot verjetno veste, 28. maja v Kino Šiška prihaja zasedba Kyuss Lives!, ki kajpak z imenom jasno aplicira na to, da gre za nadaljevanje zgodbe o stonerskih veljakih Kyuss. Na oder Kina Šiške kanijo stopiti Brant Bjork, John Garcia, Nick Oliveri in Bruno Fevery, torej zasedba, v kateri so trije originalni člani Kyussov. Seveda pa v zgodbi manjka nihče drug kot Josh Homme, danes vodja zasedbe Queens of the Stone Age, nekoč pa kitarist, glavni pisec glasbe in občasno tudi besedil. Hommeu se zdi, da je zgodba s Kyussi že davno končana, zato se ostalim trem članom ni ponovno pridružil, oni pa so si nadeli ime Kyuss Lives!. Na turneji seveda igrajo material zasedbe Kyuss, zato je Homme vložil tožbo, ki pa zanimivo ne vključuje Nicka Oliverija. Proti Brantu Bjorku in Johnu Garcii sta namreč Homme in basist Scott Reader, ki se je sicer donedavna s člani Kyuss Lives! še potikal po odrih, na sodišče vložila tožbo zaradi „kršitve blagovne znamke in potrošniške goljufije“. Garcia in Bjork pa sta včeraj odgovorila na obtožbe v pomirjujočem stilu, češ, da se zavedata, da je nemogoče uporabljati zgolj ime Kyuss, v kolikor v zasedbi ni Josha Hommea, zato sta ime ustrezno preoblikovala. Rezultate čakamo!

Trenutno najbolj vroče ime brooklynškega raperskega podzemlja, gospodič Mr. Muthafuckin' eXquire, je podpisal pogodbo z založbo Universal, ki naj bi mu puščala vso kreativno svobodo. Za koliko plošč je podpisal zaenkrat še ni znano, podrobnosti pogodbe pa naj bi prišle v javnost v začetku prihodnjega tedna.

Zasedba Flaming Lips bo končno predstavila debi svojega „musicla“, ki je nastal po ideji albuma „Yoshimi Battles the Pink Robots“ iz leta 2002. Dokončno idejo so Flaming Lips dobili leta 2007, ko so se začele tudi prve priprave zanj. Prvič ga bodo predstavili konec leta v La Jolla Playhouseu v Kaliforniji.

Dance-punkerji Gossip bodo 22. maja letos izdali novo ploščo „A Joyful Noise“ za založbo „Columbia“. Album je nastal v koproduckciji Briana Higginsa in front-gospodične Beth Ditto, prvi singl pa že najdete na njihovem „Soundcloud“ profilu.

* Marko Godnjavec

===========================================

Četrtek, 15. 3. 2012

Pozor! Nova punk super skupina se obeta. Sestavljajo jo Sonny Vincent, ki ga poznamo iz številnih bendov – The Testors, recimo - ter Sonny Vincent and the Extreme, Model prisoners, Shotgun rationale, pa še kaj bi se našlo. Z njim pa še Rat Scabies, ki je zapustil The Damned leta petindevetdeset, pa sedaj pohaja okrog z Membersi. Glen Matlock iz Sex Pistols in Steve Mackay iz Stooges. Veterani punka že snemajo album, ki bo sredi leta izšel na Still Unbeatable Records.

Jet Black, verjetno najstarejši bobnar v rokenrolu, saj šteje že triinsedemdeset let, je pred par dnevi zaradi bolezni zapustil turnejo, na kateri se je mudil s svojimi Stranglersi. Jet se je začel po tonski probi v Oxfordu počutiti nelagodno, zato so ga z rešilcem prepeljali v bolnišnico, kjer so doktorji ugotovili, da ima resno pljučno infekcijo, ter ga zadržali na opazovanju. Jet se sedaj, po antibiotični terapiji, že počuti bolje in se namerava vrniti za bobne takoj, ko bo mogoče. Žal pa to ne pomeni, da ga bomo videli udarjati po kožah tudi na aprilski evropski turneji, saj se teh turnej izven otoka zaradi preteklih težav s srcem ne udeležuje in ga tam nadomešča njegov roadie.

Zbiratelji vinilov se bodo lahko posladkali z izidom sedem-inčerja, ki bo obeležil dve obletnici - dvajsetletnico Rancidov in štiridesetletnico Cock Sparrerjev. Sedeminčer bo vseboval Rancidovo East Bay Night ter na novo posneto England Belongs To Me Cock Sparrerjev. Izdaja bo omejena na tisoč izvodov rubinasto rdeče barve.

* Sabina Kraner

===========================================

Sreda, 14. 3. 2012

Konec prejšnjega meseca je izšla nova plošča zasedba Corrosion Of Conformity, ki je prva po sedemletni studijski pavzi. Hkrati je to prva plošča v originalni postavi po letu 1987. Na tej plošči ne bo dolgoletnega člana Pepperja Keenana, ki je uradno še član benda, vendar je zaposlen s svojim drugim projektom Down. Istoimenski album je zasedba posnela v studiu 606, ki je v lasti Dava Grohla, založila pa ga je založba Candlelight. Aprila bodo Corrosion Of Conformity nastopali tudi po Evropi.

Aprila se v Slovenijo vrača kanadska zasedba The Hanson Brothers, ki je v bistvu odvod benda NoMeansNo, saj vključuje vse tri člane te zasedbe in še dodatnega člana. The Hanson Brothers so v Sloveniji že nekajkrat nastopali, zraven pa bodo pripeljali še ene Kanadčane. To je vrhunski punk rock trio Invasives, ki so prav tako znanci domačih odrov, saj so nastopili tako samostojno kot na turneji z NoMeansNo nekaj let nazaj.

Za konec današnjih novic se ustavimo še pri odbiti hard core zasedbi Weekend Nachos, ki ste jo na teh valovih že slišali. Weekend Nachos so na svojem blogu objavili pet novih skladb, izdanih na sedeminčni plošči, ki jo delijo z zasedbo Lack Of Interest.

* Gašper Prus

===========================================

Torek, 13. 3. 2012

S temperaturno bolj prijetnimi časi se nezadržno približuje že peti »Record Store Day«. Praznovanje dneva neodvisnih prodajaln plošč se odvija od leta 2008 in je do danes preraslo meje Združenih držav, kjer se je zamisel prvotno porodila prodajalcu plošč Chrisu Brownu. Tako se tretjo soboto v aprilu (letošnja pade na 21. april) neodvisne prodajalne plošč odprejo in zaživijo v posebnem blišču vrste novih glasbenih izidov, predstavitev godb v živo in vsega, kar paleta glasbene umetnosti lahko ponudi. Praznovanje v »ploščarnah« poteka tudi v nam bližnjih sosednih državah. Do sedaj še nismo uspeli najti informacije, ali se je praznovanju odzvala tudi kakšna slovenska ploščarna. Letošnji ambasador praznovanja dneva »ploščarn« je punk rock boter Iggy Pop.


Med mnogimi izidi, ki so načrtovani prav na »Record Store Day«, omenimo le Animal Collective, znance tudi z naših glasbenih odrov. Ti bodo ob dnevu »ploščarn« izdali dokumentirani multimedijski dogodek z naslovom "Transverse Temporal Gyrus". Dogodek so izvedli v sodelovanju z vizualnim umetnikom in siceršnjim dolgoletnim sodelavcem Dannyjem Perezom v newyorškem muzeju Guggenheim ob petdesetletnici tega kulturnega hrama.


Novo ploščo, peto po vrsti, napovedujejo alter »poperji« Gossip. Plošča z naslovom »A Joyful Noise« naj bi izšla 22. maja. Frontmanka Ditta o nastajanju nove plošče pravi, da je celo leto preživela ob poslušanju glasbe pop ikon ABBA. Na to, kaj natančno nam bo prinesla tovrstna sprega, bomo morali počakati do maja. Za pokušino pa lahko poslušamo in preverimo najnovejše smernice Gossip na njihovi medmrežni strani, kjer nam v posluh ponujajo povsem svež digitalni »singel«, »Perfect World«.


* Simon Vene

===========================================

Ponedeljek, 12. 3. 2012

Alec Empire iz berlinske elektropunk zasedbe Atari Teenage Riot se je nedavno odločil za simpatično dobrodelno gesto: skupini FreeAnons, ki nudi finančno pomoč posameznikom v težavah zaradi domnevnega delovanja v hekerski skupini Anonymous, je doniral precejšnjo vsoto denarja. Lepota geste je v tem, da je daroval denar, ki mu ga je Sony Entertainment plačal za uporabo njegovega komada Black Flags v reklami za ročno konzolo PlayStation Vita. Znano pa je, da je bil Sony v preteklosti z Anonimnimi v sporu prav zaradi Play Stationa: skupina je napadla njegovo spletno stran, potem ko je korporacija tožila skupino hekerjev, ki so objavili zasebne ključe za Play Station 3.

Frontman zasedbe Queens of the Stoneage, Josh Homme, pa je vložil tožbo proti trem nekdanjim članom svojega prejšnjega benda Kyuss, Johnu Garcii, Nicku Oliveriju in Brantu Bjorku, ki so se lani ponovno zbrali za turnejo pod imenom Kyuss Lives. Pri tem se mu je pridružil nekdanji basist Kyuss, Scott Reeder. Čeprav je dvojica sprva podpirala združitev ostalih članov in je Reeder z njimi celo nastopal, sta se s Hommom za tožbo odločila, ker menita, da jima nekdanji kolegi iz benda poskušajo ukrasti ime in pravice, povezane z njegovo uporabo. Uradna podlaga za tožbo je sicer »kršitev blagovne znamke in potrošniška goljufija«.

Sredi maja bo izšel zbornik tekstov o eni najbolj enigmatičnih figur sodobne popularne in eksperimentalne glasbe, Scottu Walkerju. No Regrets: Writings on Scott Walker je knjiga, nastala na pobudo revije Wire v sodelovanju z založbo Orion Books. Pisec in urednik omenjenega britanskega mesečnika Rob Young bo v njej zbral tekste o Walkerju iz arhiva matične revije, esej režiserja dokumentarca 30th Century Man Stephena Kijaka ter tekste drugih piscev, kot so Biba Kopf in Derek Walmsley, Damon Krukowksi, Nina Power, David Stubbs in drugi. Zbornik bo dostopen tudi v elektronski obliki. Kakor smo že poročali, Walker sicer pripravlja novi album za založbo 4AD, pa tudi glasbo za opero.

* Polona Poberžnik


Komentarji
komentiraj >>