Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
EMO KROFF (730 bralcev)
Ponedeljek, 12. 3. 2012
Boris V.... "emoti" ogroženi v Iraku ...
... se bo Egipt rešil ameriške pomoči? ...
... Sarkozy populistično išče desne volivce ...
... Vlada o primeru Vaskrsić ...

Aktivisti za človekove pravice opozarjajo, da je bilo v zadnjih mesecih v Iraku do smrti pretepenih ali ustreljenih več kot 50 mladostnikov, ki se jih opisuje z oznako „emo“. Iraški notranji minister jih je označil celo za častilce hudiča. V Iraku se emote pogosto povezuje tudi s homoseksualnostjo. Milice v bagdadski konzervativni soseski Sadr City so delile letake z imeni dvajsetih mladih, ki naj bi jih bilo treba kaznovati. Kot je za BBC dejal mladi Mustafa, iraške varnostne sile mlade, oblečene v črno, pogosto aretirajo. Notranje ministrstvo je sicer sporočilo, da ni zabeležilo anti-gej ali anti-emo ubojev, nedavne umore pa je pripisalo socialnim, kriminalnim, političnim ali kulturnim razlogom. Mednarodna komisija za človekove pravice gejev in lezbijk s sedežem v New Yorku je sporočila, da je bilo od februarja v valu anti-gejevskega nasilja v Iraku ugrabljenih, mučenih ali ubitih skoraj 40 ljudi.

Novi egiptovski parlament, v katerem imajo večino islamistične stranke, je po poročanju Washington Posta napovedal, da bo glasoval o prekinitvi prejemanja finančne pomoči s strani Združenih držav Amerike, saj naj le-te ne bi spoštovale egiptovske suverenosti. Današnja odločitev je posledica pritiskov iz Združenih držav, naj Egipt izpusti na svobodo 6 ameriških državljanov in še 43 zaposlenih v nevladnih organizacijah, ki so bili obtoženi vpletanja v notranjepolitične razmere v Egiptu po padcu Mubaraka. Pred parlamentom se je zbrala večja skupina protestnikov, ki zahtevajo prekinitev sprejemanja pomoči in odstavitev vladajočega vojaškega sveta.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je na shodu pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami dejal, da bo Francija v primeru, če Evropska unija ne bo naredila več v boju proti nezakonitemu priseljevanju, v roku 12ih mesecev izstopila iz schengenskega območja. Dejal je še, da je treba schengenski sporazum revidirati in da bi nekatere države morale bolj zapreti svoje meje, da bi s tem zaustavile tok nezakonitega priseljevanja. Z diskurzom zaostrovanja do politike priseljevanja Sarkozy najverjetneje nagovarja skrajno desne volilce in volilke oziroma privržence vodje Nacionalne fronte Marine Le Pen, ki se bo potegovala za predsedniški položaj in ki ji trenutne javnomnenjske raziskave obetajo šele tretje mesto.

Evropska komisija se je na grožnje francoskega predsednika o izstopu Francije iz Schengena že odzvala. V komisiji so poudarili, da bi korenita sprememba schengenskega prostora terjala spremembo pogodbe o Evropski uniji. Sarkozyjeve besede so označili kot del predvolilne kampanje in poudarili, da je schengenski prostor brez nadzora na notranjih mejah, poleg evra, ena izmed najbolj otipljivih koristi članstva v Evropski uniji.

S primerom družine Vaskrsić, ki ji grozi prisilna izselitev iz njihove hiše zaradi dolga v višini 124 evrov, o čemer smo na teh valovih večkrat poročali, se bo ukvarjala tudi vlada. Premier Janez Janša je ministru za pravosodje in javno upravo Senku Pličaniću naročil, naj do četrtkove seje vlade pripravi poročilo o primeru Vaskrsić in drugih podobnih primerih, ko so bile na podlagi sodnih odločb zaradi majhnih dolgovanih zneskov na dražbi prodane družinske hiše ali stanovanja. Vlada bo na podlagi poročila in uradnih podatkov sprejela bodisi sklepe o spremembi neprimernih ali nepravičnih predpisov, bodisi bo zahtevala revizijo posamičnih primerov.Komentarji
komentiraj >>