Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
NEW ORDER: Live at the London Troxy 10th December '11 (Abbey Road/Live Here Now, 2011) (847 bralcev)
Sreda, 14. 3. 2012
Peter RecerKonec prejšnjega leta se je ponovno aktivirala zasedba New Order, ki je bila v mirovanju pet let. V skoraj originalni zasedbi, manjka le basist Peter Hook, so New Order nastopili v Londonu. Koncertni posnetek je priča oživitvi zasedbe, ki bi naj po odhodu Petra Hooka dokončno razpadla. Kljub temu, da je od njihovih najbolj aktivnih časov minilo mnogo let, New Order še vedno zvenijo aktualno, plesno in še kako suvereno. Stari hiti z novejšim materialom ponudijo vpogled v delo zasedbe, ki ni nikoli odšla... *
V RŠ Koncertu danes poslušamo legendarno zasedbo New Order, ki je nastopala decembra prejšnjega leta v Londonu. Gre za sklop koncertov, ki zaznamujejo njihovo ponovno združenje, med drugim bodo nastopali tudi na sklepnem delu Olimpijskih iger v Londonu. Pri tem je potrebno pripomniti, da je zasedba prenehala delovati leta 2007, po tem, ko jo je zapustil basist Peter Hook. Tako je posnetek današnjega koncerta eden redkih trenutkov, ko je možno ponovno slišati zasedbo, ki je zaznamovala glasbeno zgodovino.

Začetki New Order segajo daleč nazaj, nastala je iz ostalih članov zasedbe Joy Division, potem ko je naredil pevec Ian Curtis samomor. Poglavje z Joy Division se je takrat zaključilo, zato so leta 1980 preostali člani ustanovili zasedbo New Order, ki se jim je pridružila tudi Gillian Gilbert kot klaviaturistka in kitaristka.

Njihova prva plošča Movement se je še močno naslanjala na zvok Joy Division. Za tem pa so se usmerili v bistveno bolj plesni in lahkotnejši zvok, katerega razvoj je najprej nakazala singlica Temptation. Skupina je naredila prelomnico in zvok post-panka nadgradila v z elektroniko obogaten new wave. Tako je zasedba postala eden vodilnih bendov založbe Factory, ki je oblikovala novi zvok, ki je prihajal iz Manchestra. Tako so New Order poleg Happy Mondays ali Stone Roses postali prepoznavna skupina glasbene scene v tako imenovanem Madchesterju, kakor se je zaradi norih zabav poimenovalo to angleško mesto. New Order so bili tudi vedno dovzetni za nove glasbene smernice, zanimala jih je glasbena plesnost, ki je konec osemdesetih postajala vedno bolj popularna, to je prihod plesne house glasbe.

Ob novem tisočletju je skupina doživela ponovne spremembe. Najprej jo je zaradi bolezni v družini zapustila klaviaturistka Gillian Gilbert. Na njeno mesto je takrat vskočil Phil Cunningham. Za tem so New Order izdali še dve plošči, Get Ready ter Waiting For The Sirens' Call. Nato pa je kot rečeno skupino zapustil še Peter Hook, kar je pripeljalo do konca njihove zgodbe. Sedaj so se tudi na veliko presenečenje, saj so malo pred tem še zatrjevali, da je z bendom konec, ponovno aktivirali. Poleg londonskega koncerta, ki ga poslušamo danes, so New Order leta 2011 nastopali še v Bruslju in v Parizu, bili pa so tudi na krajši turneji po Južni Ameriki. Za te koncerte se je ponovno aktivirala tudi Gillian Gilbert. Tako so na koncertu v Londonu New Order nastopali v stari zasedbi, manjkal je le originalni basist Peter Hook, nadomešča ga Tom Chapman, ki sodeluje v zasedbi Bad Lieutenant, v kateri sta tudi člana zasedbe New Order, Bernard Sumner ter Stephen Morris.

Res je, da je skupina imela manjše zamenjave svojih članov in da so na koncertu v Londonu nastopali brez enega osrednjih članov, Petra Hooka namreč, katerega opojne basovske linije so nezamenljive v New Order zvoku. A kljub drugemu basistu in kljub temu, da bend že nekaj let ni nastopal, se predstavijo kot pristna koncertna izkušnja. Njihov zvok je še vedno aktualen in igrivo zafrkljiv. Seveda je koncert skupine, za katero je znano, da je prenehala delovati, tudi nostalgična izkušnja. V Londonu so nazadnje nastopali pred petimi leti. Kljub temu njihov zvok deluje sveže, pristno in se čuti, da New Order ne spadajo med skupine, ki se po dolgih letih združijo, da ponovno napolnijo svoj proračun. Peter Hook se je med drugim medijsko dokaj glasno pritoževal nad ponovnim združenjem New Order, saj naj bend brez njega ne bi mogel obstajati. Kakorkoli, New Order v novi zasedbi delujejo nadvse prepričljivo. Kot pričakovano slišimo na koncertu uspešnice, kot so Ceremony, Temptation ter Blue Monday, pesem, ki je izšla kot singlica in katere izdelava prvotnega ovitka naj bi bila dražja kot prodajna cena singlice, takšna je vsaj zgodba. Slišimo pa tudi novejše pesmi, kot sta recimo Krafty in Crystal. Te pesmi še vedno delujejo nadvse živo, niso zgolj pesmi iz preteklosti, ampak jih z aranžmaji postavljajo v sedanji čas. Kot zaključna pesem pa je odigrana Love Will Tear Us Apart. Pesem, ki so jo zlajnale vse možne radijske postaje, je ponovno odigrana s karseda originalno zasedbo Joy Division.

Live At The London Troxy in ostali koncerti, ki še sledijo, New Order ponovno oživijo, čeprav verjetno le za kratek čas. Tako se imamo ponovno priložnost spomniti na zasedbo, ki zaradi svoje zgodovinske vrednosti in vpliva, ki ga je pustila, pravzaprav nikoli ni odšla.


* Peter Recer


Komentarji
komentiraj >>