Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
O TROŠARINAH NA ALKOHOL in TOBAK, O PRORAČUNSKEM KALKULIRANJU IN ZDRAVJU (1874 bralcev)
Torek, 13. 3. 2012
UrhPrav smešno je v današnjem času, ko težimo k tako imenovani zdravi družbi, kako precizno gospodarstveniki preračunavajo, koliko denarja lahko poberejo od alkohola in tobaka oziroma koliko lahko ti dve substanci navržeta v proračun skozi trošarine. Ministrstvo za finance je namreč včeraj predlagalo uredbo, s katero bi se s 1. aprilom zvišale trošarine na alkohol za 10 odstotkov. Po preciznih izračunih ministrstva bi takšen ukrep v proračun na leto navrgel dodatnih 9,3 milijona evrov.

Prav smešno je v današnjem času, ko težimo k tako imenovani zdravi družbi, kako precizno gospodarstveniki preračunavajo, koliko denarja lahko poberejo od alkohola in tobaka oziroma koliko lahko ti dve substanci navržeta v proračun skozi trošarine. Ministrstvo za finance, v obdobju krize menda najpomembnejše ministrstvo v Sloveniji, ki naj bi ponovno zagnalo slovensko gospodarstvo, je namreč včeraj predlagalo uredbo, s katero bi se s 1. aprilom zvišale trošarine na alkohol za 10 odstotkov.

Tako ministrstvo predlaga trošarino na pivo, ki bi znašala 11 evrov za en odstotek prostorninske vsebnosti alkohola za en hektoliter piva, trošarino za vmesne pijače, ki bi znašala 110 evrov za en hektoliter vmesnih pijač, in trošarino za etilni alkohol po 1.100 evrov za 100 odstotkov prostorninske vsebnosti alkohola za en hektoliter etilnega alkohola. Po preciznih izračunih ministrstva bi takšen ukrep v proračun na leto navrgel dodatnih 9,3 milijona evrov. V obdobju krize pa po argumentih vladajoče politike seveda vsak dodaten evro v proračunu pride še kako prav. S 1. aprilom letos je sicer skladno z zakonom o trošarinah predvideno tudi novo zvišanje trošarin na tobak, in sicer z zdajšnjih 83 evrov na 86 evrov za tisoč kosov. Trošarine na tobak pa se tako in tako višajo vsake nekaj mesecev.

Na tem mestu poudarimo, da so trošarine na energente in druge proizvode, ki škodujejo fizičnemu okolju, ki nas obdaja, verjetno povsem upravičene, vendar pa gre pri trošarinah na alkohol in tobak za čisto druge vzgibe, ki so lahko tudi protislovni. Medtem ko se ministrstvo za zdravje z močno propagando, ki je velikokrat na meji okusa, trudi povsem eliminirati tobak iz družbe, alkohol pa vsaj zmanjšati na minimalno konzumpcijo, finančno ministrstvo hladnokrvno preračunava, koliko bo od omenjenih dveh substanc zaslužilo preko trošarin. Nadalje je v protislovju tudi samo ministrstvo za finance, saj po eni strani preračunava ekonomske koristi od alkohola in tobaka, po drugi strani pa je namen trošarin na ta dva izdelka ravno zmanjševanje njune uporabe, ker sta ekonomsko težje dostopna uporabnikom oziroma potencialnim uporabnikom. Posledično naj bi to zmanjšalo odvisnost od alkohola in tobaka.

Navsezadnje po so trošarine na tobak in alkohol tudi ekonomski paternalizem, skozi katerega se skuša promovirati določen življenjski stil posameznika, ki naj bi ustrezal današnji družbi, obsedeni z zdravjem, poleg tega pa bi lahko še dejali, da se s tem izvaja latentna biopolitika?? Omenimo samo, da je lansko leto društvo za osvoboditev živali in njihove pravice predlagalo, naj se uvedejo celo trošarine na meso, jajca in mleko. Slednje substance so po mnenju društva rizični faktor za mnoge bolezni.

Mimogrede, to idejo je društvo podalo ministrstvu za zdravje takrat, ko je le-to pripravljalo predlog uvedbe trošarin na sladko hrano in sladko pijačo, seveda v imenu zdravega življenja, da bi se zmanjšala diabetes in debelost med prebivalstvom Slovenije. Ministrstvo je predlog društva z veseljem preučilo. Če pa stvar še zradikaliziramo, pridemo do idej, ki so že krožile v našem prostoru, da bi morali uvesti višje zdravstveno zavarovanje za kadilce, za tiste, ki popijejo preveč alkohola, in morda, po mnenju društva za osvoboditev živali in njihove pravice, tudi za ljudi, ki uživajo meso, mleko in jajca ter še koga drugega.

Da zaokrožimo, družba kot taka bi se morala boriti proti trošarinam na alkohol, tobak, sladko hrano in pijačo in podobnim dobrinam, ki ne škodujejo fizičnemu okolju, ki nas obkroža. Torej, proti trošarinam, ki se tičejo popolnoma lastne izbire posameznika, kako bo živel. Ali bo kadil, ali bo jedel torte, ali bo pil alkohol, ali bo pil Coca-colo in tako dalje. Če pustimo ob strani protislovja med proračunskim kalkuliranjem in propagando ministrstva za zdravje, pa je zaskrbljujoče, da je ob nameri ministrstva za zdravje, da bi se uvedle trošarine na sladko hrano in pijačo, čeprav do tega potem ni prišlo, veliko ljudi skočilo pokonci, medtem ko se trošarine na alkohol in tobak že skoraj vsem zdijo nekaj samoumevnega. Ne smemo pa pozabiti, da nas lahko doleti situacija, ko bomo imeli na vsak tretji izdelek v trgovinah trošarino.Komentarji
komentiraj >>