Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Monogamni, a na kratke steze (1445 bralcev)
Četrtek, 15. 3. 2012
univerzaŠtudentje si želimo analnega seksa, smo slišali v sklopu petega kulturološkega simpozija Razgaljenje seksualnosti, ki je potekal od šestega do osmega marca na Fakulteti za družbene vede. Pikantne podrobnosti s kulturološkega seminarja so spodbudile tudi nastanek tega prispevka. Najprej smo se poglobili v literaturo, nato pa naredili še anketo med ljubljanskimi študenti.

Študentje si želimo analnega seksa, smo slišali v sklopu petega kulturološkega simpozija Razgaljenje seksualnosti, ki je potekal od šestega do osmega marca na Fakulteti za družbene vede. Na enem izmed predavanj je Ivan Bernik, soavtor knjige Spolno življenje v Sloveniji, postregel z zanimivimi podatki o spolnem življenju mladih. Moškim se bojda lušta analnega seksa, medtem ko si ženske želijo v posteljo z drugo žensko. Pikantne podrobnosti s kulturološkega seminarja so spodbudile tudi nastanek tega prispevka. Najprej smo se poglobili v literaturo.

 

Že pred več kot desetimi leti je Lillian Rubin ugotovila, piše Giddens v svoji Preobrazbi intimnosti, da so spremembe v organiziranju spolnosti več kot očitne. Že dolgo ne velja več, da se morajo ženske upreti osvajanju moških, prav tako je nedolžnost pri obeh spolih manj cenjena vrednota. Živimo v času popolne deinstitucionalizacije zakonske zveze in pomembno je, da opozorimo na korenite spremembe, ki zaznamujejo današnjo spolnost. Za razliko od seksualne revolucije v šestdesetih, so danes partnerstva bolj stabilna - razmerja so resna, vendar kratka, opozarjata Bernik in Klaus.

 

Da bi ugotovili, ali so se spremembe v spolnosti vrinile tudi v življenje študentov, smo naredili krajšo anketo. Najprej smo jih vprašali, ali se jim zdi v njihovem svetu monogamnost vrednota?


 

Seksualna revolucija v Sloveniji še vedno traja, čeprav tiha in za udeležence nevidna, kot ugotavljata avtorja knjige Spolno življenje v Sloveniji. S tem mislita predvsem na pojav serijske monogamnosti pri generaciji, stari od 18 do 24 let. Za kaj pravzaprav gre pri serijski monogamnosti? Značilna je predvsem za mlade. Čeprav ti večinoma ne živijo v skupnih gospodinjstvih in imajo več možnosti za to, čemur bi v cerkvi rekli prešuštvo, se le majhen del spolnih odnosov zgodi zunaj partnerstev. Kljub rastoči permisivnosti ostaja področje spolnosti družbeno in kulturno regulirano.

 

V zadnjem času se opaža, da so partnerske zveze bolj raznolike in fleksibilne. Predvsem fleksibilnost povzroča večjo pretočnost, krhkost in kratkotrajnost zvez. K temu sta v veliki meri pripomogli povečana avtonomija in samozavest žensk v intimnem življenju. V anketi smo želeli preveriti, kako je s samozavestjo naših punc. Spraševali smo, kaj si mislijo o tem, da ženska izbere moškega, namesto da moški izbere njo.

 

Punce so očitno res bolj napadalne. Kaj se je še spremenilo v današnjih partnerstvih? Fantje in dekleta od odnosa pričakujejo bistveno več kot včasih, ko je bil najpomembnejši vidik zveze ekonomske narave, poudarja Giddens. Po drugi strani seksologi ugotavljajo, da je zadovoljujoče spolno življenje danes ključno za uspešno partnerstvo. Tako ob slabem spolnem življenju, v časih ko to ni več moralno sporno, preprosto zamenjamo partnerja.

 

Doktorja Ivana Bernika smo vprašali, ali je možno, da se bodo vzroki za partnerstva zaradi krize v prihodnosti v večji meri reducirali na ekonomske:

 

Bernik torej trdi, da so zveze vse krajše. Njegovo trditev smo preverili z anketo. FDV-jevce smo vprašali, koliko partnerjev so imeli v zadnjih dveh letih in koliko časa je trajala njihova najdaljša zveza v življenju.

 

Podatki iz knjige Spolno življenje v Sloveniji kažejo, da je povprečno število partnerstev v življenju mladega moškega šest in pol, medtem ko za ženske velja, da imajo v življenju povprečno 2,9 partnerja. Veliko število partnerjev in razmeroma kratke zveze pomenijo veliko pecanja. Študente smo vprašali, kje in na kakšen način so spoznali svoje partnerje.

 

Ob vsem slišanem lahko še enkrat premislimo o monogamnosti pri študentih. Monogamnost je namreč v velikem splošnem leksikonu definirana kot enoženstvo oziroma družbeno in pravno sankcionirana zveza med moškim in žensko. Nikjer v definiciji pa ni omenjena dolžina zveze. Ali je ta torej nepomembna? Zoološka definicija monogamnosti na primer pravi, da gre pri monogamiji za zvezo dveh spolnih partnerjev, ki traja več let ali vse življenje. Zato se za konec upravičeno vprašamo: Lahko človeku, ki je v času zveze sicer zvest svojemu partnerju, rečemo da živi monogamno, tudi če ga zamenja vsak teden?

 


Prispevek pripravil: Otto Gerdina

 Komentarji
komentiraj >>

Re: Monogamni, a na kratke steze
Beba [16/03/2012]

Zanimiv prispevek. Mi je všeč.
odgovori >>

Re: Monogamni, a na kratke steze
brazdevil [15/03/2012]

fak, špikerka me je zrajcala na polno s špageti.
odgovori >>

Re: Monogamni, a na kratke steze
Luka. [15/03/2012]

Super prispevek, prav zanimivo je bilo poslušat :)
odgovori >>