Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
O prvih varčevalnih ukrepih nove vlade (658 bralcev)
Petek, 16. 3. 2012
Matej JNekdaj je veljalo, da gre novi oblasti pustiti sto dni, da se malo obrne okrog sebe, da se privadi novemu delovnemu okolju. Tako se v tem času novinarji navadno niso kaj prida poglabljali v ravnanje ministrov, njihovih sekretarjev in so včasih le sami pri sebi zavijali z očmi ob začetni zagnanosti glasovalnih strojev, navadno pa niti tega ne. Toda, ali lahko tako ravnamo tudi sedaj?

Nekdaj je veljalo, da gre novi oblasti pustiti sto dni, da se malo obrne okrog sebe, da se privadi novemu delovnemu okolju. Tako se v tem času novinarji navadno niso kaj prida poglabljali v ravnanje ministrov, njihovih sekretarjev in so včasih le sami pri sebi zavijali z očmi ob začetni zagnanosti glasovalnih strojev, navadno pa niti tega ne. Toda, ali lahko tako ravnamo tudi sedaj? Ali Slovenija ob alarmantnem stanju na praktično vseh področjih, kot nam trobijo z vseh strani, premore čas, da se sedma veja oblasti prepusti pomladnemu dremežu? Ob brutalni naglici demontaže obstoječega stanja, ki jo je s kadrovskimi menjavami tako rekoč ob prisegi nakazala tokratna oblast, je odgovor kategoričen. Ne!

Kadrovske zamenjave govorijo same zase - prve menjave so doletele Urad za informiranje, Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo, v zadnjih dneh pa še Direktorat za medije in Arhiv Republike Slovenije. Ustoličeni so dobro poznane in ideološko profilirane osebe, kar ne pušča dvomov o razlogih za zamenjave.

Nova vlada je izpostavila varčevanje v javnem sektorju kot ukrep, ki ga je potrebno nujno in čim prej izvesti. Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je izpostavil, da ta vlada ne namerava dolgo razmišljati o obliki ukrepov, temveč namerava predvsem delati.

S prizadetimi smo se pogovarjali o učinkih varčevalnih ukrepov na njihovo delo. Urad za intelektualno lastnino, katerega uslužbence je doletel sklep o zaplembi plačilnih kartic za plačila v tujini, ki ga je izdal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav, ne želi več podajati izjav na to temo, pravijo pa, da ostajajo pri prvotni izjavi, saj se nič ni spremenilo. Namreč, da gre za nepremišljen in populističen ukrep, katerega preklic še vedno pričakujejo.

Sklep vlade o prepovedi sklepanja avtorskih in svetovalnih pogodb javnim zavodom je doletel na še množičnejšo neodobravanje s strani prizadetih. Sicer je vlada že napovedala, da bo prihodnji teden ponovno obravnavala vsebino sprejetega sklepa, a kljub vsemu prisluhnimo dr. Dušanu Mramorju, predsedujočemu Upravnemu odboru Univerze v Ljubljani in njegovemu mnenju o vplivu sklepa na delovanje Univerze:

Javni zavod Radio Televizije Slovenija ima od vseh delujočih s kar 40 odstotki sklenjene tovrstne pogodbe. Kaj o sklepu meni sindikalni zastopnik RTV-ja Zoran Medved:

 

Tudi policijo so doleteli različni varčevalni ukrepi - od predlaganih prisilnih upokojitev do zmanjševanja izplačil za prevoze na delovno mesto. O ukrepih, njihovi izvedljivosti in smotrnosti podaja mnenje predsednik Sindikata policistov Zoran Petrović.


Kako razume prve varčevalne ukrepe, ki jih je sprejela vlada, kolumnistka časnika Dnevnik Tanja Lesničar-Pučko:

Katera vprašanja se ob tovrstnih ukrepih porajajo:


Zaključimo še z Dušanom Mramorjem, nekdanjim ministrom za finance in njegovim pogledom na zastavljeno varčevalno politiko nove vlade:Komentarji
komentiraj >>