Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
ANTI APARTHEIDSKI BRITOFF (784 bralcev)
Ponedeljek, 19. 3. 2012
Boris V.… V nemški zvezni skupščini že izvolili novega predsednika države …
… Kolumbijski uporniki - vojska : 11 proti 0.
… V Kanadi z izgredi praznovali praznik Svetega Patrika …
… 80 odstotkov Japoncev proti jedrski energiji …
… streljanje v Damasku …
… indonezijska policija : domnevni teroristi – 5 proti 0 …
… Izraelska vlada bo gradila kot odgovor na zahteve lanskih množičnih protestov ...
… pričenja se prvi Teden izraelskega apartheida v Sloveniji…

ob 7:05

Potem, ko je 17. februarja zaradi prošnje tožilstva v Hannovru za odvzem imunitete zaradi suma vpletenosti v korupcijo med letoma 2003 in 2010 odstopil nemški predsednik Christian Wulff, so včeraj v zvezni skupščini s 1240imi člani že izbrali novega predsednika Nemčije. Potrjen je bil Joachim Gauck, ki je prejel 991 od 1232ih oddanih glasovnic. Gauck je sicer nekdanji luteranski župnik in borec za človekove pravice, ko bo zaprisegel 23. marca, pa bo postal šele prvi predsednik Nemčije, ki izhaja iz komunističnega vzhoda države. Naj dodamo še, da je njegova protikandidatka, ki jo je predlagala Leva stranka, Beate Klarsfeld, prejela 126 glasov, 3 glasove pa je prejel kandidat skrajno desne Nacionalne demokratične stranke, Olaf Rose.

Medtem ko v Nemčiji demokratični rituali tečejo kot dobro naoljena mašina, pa v Rusiji tako imenovani demokratični stroj melje vse pred seboj. Ruska policija je tako aretirala več deset protestnikov, ki so protestirali proti oddaji na nacionalni televiziji NTV o plačani udeležbi na protestih proti Vladimirju Putinu. Šlo naj bi za propagando oblasti, ki imajo nadzor nad televizijo. Nekateri demonstranti so tako pojasnjevali, da so se na lokaciji, kjer so bili prikazani, kako prejemajo denar v zameno za protestiranje, pojavili le zato, ker so se odzvali na oglas same televizije. Na včerajšnjih protestih se je zbralo okoli 500 ljudi, ki so vpili „Sramota za NTV“ in „Rusija brez Putina“.

Kolumbijski uporniki iz Oboroženih revolucionarnih sil Kolumbije ali FARC so po navedbah kolumbijske vojske na jugovzhodu države ob meji z Venezuelo ubili 10 vojakov in častnika, 2 vojaka sta ranjena. Uporniki naj bi na vojake izstrelili tudi doma narejene rakete. Napadeni vojaki so bili del enote, ki varuje naftne instalacije in ceste, po katerih vozijo naftne cisterne. Oktobra lani so uporniki v dveh ločenih napadih ubili 20 vojakov. Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos zavrača dialog s skupino FARC, dokler ta ne izpusti vseh talcev in dokaže, da se bo razorožila.

ob 8:05

V severnem sirskem mestu Alepo je eksplodiral avtomobil bomba, v eksploziji pa so umrli trije ljudje, 30 je ranjenih. Oblasti za napad obtožujejo teroriste, opozicija pa pravi, da režim sam izvaja takšne napade, da lahko označi upornike za teroriste. Zaenkrat še ni jasno, kdo je odgovoren za napad. Pred dvema dnevoma sta v glavnem mestu Damask eksplodirala dva avtomobila bombi, v napadih je umrlo 27 ljudi.

V mestu London v kanadskem Ontariu so irski praznik Svetega Patrika praznovali manj vljudno kot drugje. Potem, ko se je nekaj študentskih zabav prelilo na ulice mesta, so izbili neredi, v katerih so izgredniki v policijo metali steklenice, zažgali pa so tudi kombi televizijske postaje. Aretiranih je bilo 11 ljudi, škode pa naj bi bilo za skoraj 80.000 evrov.

Zadnja anketa javnega mnenja na Japonskem razkriva, da 80 odstotkov ljudi podpira ukinitev uporabe jedrske energije v državi, 53 odstotkov pa jih kot realističen scenarij na kratek rok vidi možnost, da bi v primeru povečanih energetskih potreb nekatere zaustavljene reaktorje znova zagnali. Trenutno na Japonskem delujeta le dva od 54ih reaktorjev, vsi pa naj bi prenehali z obratovanjem do konca aprila.

Zunanji minister Karl Erjavec bo čez slabi dve uri pričel z obiskom Hrvaške, kar bo njegov prvi dvostranski obisk po prevzemu funkcije. Sestal se bo s predsednikom države Ivom Josipovićem, premierom Zoranom Milanovićem, predsednikom sabora Borisom Špremom in zunanjo ministrico Vesno Pusić. Govora bo o arbitražnem sporazumu, skladiščenju jedrskih odpadkov, dolgu varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke in nasledstvu osimskih sporazumov.

ob 9:05

Iz Damaska poročajo o silovitem streljanju med silami predsednika Bašarja al-Asada in tako imenovano Svobodno sirsko vojsko v soseski al-Mezze. Gre za eno najbolj zastraženih sosesk, saj se v njej nahaja več kompleksov varnostnih sil, al-Mezze pa je že bila prizorišče velikih protirežimskih protestov. Policija naj bi blokirala več ulic in izklopila ulično razsvetljavo. Medtem je vodja Mednarodnega odbora Rdečega križa Jakob Kellenberger odpotoval v Moskvo, kjer se bo srečal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Prosil ga bo, naj Rusija pritisne na sirski režim, naj dopusti več humanitarne pomoči v obliki hrane in zdravil za najbolj ogrožena mesta v državi.

Kubanska policija je aretirala več deset opozicijskih aktivistov, izmed katerih jih veliko pripada skupini Ženske v belem, ki zahtevajo izpustitev političnih zapornikov. Ženske v belem, ki jih oblasti označujejo za tuje plačance, izvajajo svoje proteste vsako nedeljo po maši. V soboto je bilo po besedah ene izmed pripadnic aretiranih 19 članic, 3 od njih so bile že izpuščene. V nedeljo zjutraj je policija prijela še 36 članic, vključno z vodjo Bertho Soler, po maši pa je bilo aretiranih še 22 žensk in 2 moška, ko so hoteli na poti proti centru Havane prečkati črto, ki jo oblasti še tolerirajo za njihove proteste. Skupino so že izpustili. Čez približno teden bo Kubo sicer obiskal papež Benedikt XVI.

Indonezijska policija je sporočila, da je v dveh racijah na otoku Bali ubila 5 domnevnih militantnežev, ki naj bi bili povezani s teroristično skupino Džemaja Islamija. Ta skupina je leta 2002 izvedla bombni napad v Baliju, v katerem je umrlo več kot 200 ljudi. V tokratnih racijah je policija zasegla tudi več kosov orožja in streliva. Policija je ubite, ki naj bi načrtovali več ropov za pridobivanje sredstev za teroristične aktivnosti, nadzorovala mesec dni.

ob 10:05

Pred judovsko šolo v Touluseu na jugozahodu Francije je prišlo do streljanja, v katerem so umrli najmanj trije ljudje, med njimi tudi dva otroka. Po navedbah prič je nek moški streljal na ljudi, ki so pripeljali otroke v šolo, in nato pobegnil na motorju. V četrtek je v istem delu države prišlo do podobnega napada, v katerem je motorist ubil tri vojake.

V spopadu med pakistanskimi varnostnimi silami in uporniki na severozahodu Pakistana je umrlo najmanj 8 ljudi, 15 je ranjenih. Uporniki so včeraj pozno zvečer napadli nadzorno točko v Miranšahu, glavnem mestu predela Severni Vaziristan ob meji z Afganistanom, vojska pa je odgovorila z napadom na oporišče upornikov izven mesta. Meja z Afganistanom je bogata z oporišči talibanov in operativcev Al Kajde.

Izraelska vlada je napovedala gradnjo novih 187.000 stanovanjskih enot v naslednjih petih letih. Gre za odgovor na lanske množične proteste proti visokim stroškom in pomanjkanju dostopnih stanovanj v Izraelu. Vlada bo prav tako podvojila davek na nezasedena stanovanja, kar naj bi sprostilo okoli 15.000 stanovanj letno. Večina novih stanovanj bo zgrajena v in okoli Tel Aviva, v centralnem Izraelu in Jeruzalemu. Ni še jasno, ali se bo gradilo tudi v okupiranima Vzhodnem Jeruzalemu in Zahodnem bregu.

Pričenja se Teden izraelskega apartheida, ki se bo v Sloveniji odvil prvič. Gre za serijo dogodkov, namenjenih osveščanju glede apartheidskega režima, ki ga Izrael izvaja tako na zasedenih palestinskih ozemljih kot znotraj samega Izraela. Tako se bo na Filozofski fakulteti ob 17ih predvajal film Roadmap to Apartheid, čemur bo sledila razprava z Erikom Valenčičem, avtorjem nedavno izdane knjige Obleganje Gaze – ubijanje palestinskega ljudstva. V okviru Tedna izraelskega apartheida se bosta zgodili še dve okrogli mizi in sicer v torek na Fakulteti za družbene vede in četrtek v kavarni Slovenskega etnografskega muzeja. Več informacij dobite na ljubljana.apartheidweek.org ali na strani Radia Študent.

Britoffe je pripravil Boris Vasev.Komentarji
komentiraj >>