Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
GLASBENE NOVICE: od 19. 3. do 23. 3. 2012 (1017 bralcev)
Petek, 23. 3. 2012
jizahDanes v Glasbenih novicah: 40-letnica od izida klasične Bowiejeve plošče; Laurel Halo z novo ploščo pri Hyperdubu; Bonnie „Prince“ Billy seveda ne počiva; Odd Future zopet niso dokončali koncerta; novi album Marilyna Mansona

Lemmy bo izdal solo album; enako tudi Russ Rankin; posthumni album Joeyja Ramonea

nova plošča Neila Younga s Crazy Horse, nova plošča newyorške zasedbe Extra Life ter nova plošča veteranov Killing Joke

Jure Pukl - nov album za 1. maj; V letu hip hopa spet zmagal; nov EP Melvins
Petek, 23. 3. 2012

Že 40 let bo minilo od izida klasičnega albuma Davida Bowieja „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“. Ob tej priložnost bo založba EMI 4. junija letos izdala remasterizirano verzijo albuma ob 40-letnici njenega izida. Izšla bo v dveh verzijah, kot klasičen CD in kot 180-gramski vinil z dodatkom DVD-ja, na katerem se bo znašel zgolj avdio material.

Gospodična Laurel Halo je podpisala pogodbo za svoj prvenec z založbo „Hyperdub“, sicer dom Buriala, Jokerja, Darkstarja in drugih. Album „Quarantine“ bo izšel 28. maja letos, na njem pa bo 12 novih skladb.

Človek, ki nikoli ne počiva, se vse očitneje skriva za imenom Bonnie „Prince“ Billy. Ob vseh njegovih projektih se za 9. aprila letos napoveduje izid albuma, ki ga je Bonnie zaplodil skupaj s škotsko bando Trembling Bells. Album, imenovan „The Marble Downs“, bo izdala Albarnova založba „Honest Jon's“.

Problematični mulci iz kolektiva Odd Future so v sredo zvečer s povratnikom Earlom na čelu doživeli še en nedokončan koncert. V „House of Blues“ v Bostonu so namreč zunaj dvorane policisti aretirali člana „crewja“, lastnik kluba pa je nato kljub neodobravanju publike prekinil koncert. Člani Odd Future so hoteli koncert pripeljati do konca, a so jim ugasnili mikrofone in prižgali luč, tako da koncerta ni bilo mogoče izpeljati do konca.

Vse podrobnosti novega albuma pa je razkril tudi Marilyn Manson. Nov, že njegov osmi album „Born Villain“ bo izšel 30. aprila letos pri založbi „Cooking Vinyl“. Na njem se bo znašlo 14 novih skladb, med katerimi je tudi uvodni single „No Reflection“, kot zanimivost pa lahko dodam še, da v zadnji kompoziciji bobne in kitaro igra Johnny Depp.

* Marko Godnjavec

===========================================

Četrtek, 21. 3. 2012

Po skoraj štirih desetletjih igranja v bendih se je rokenrol legenda Lemmy odločil izdati še svoj prvi solo album. Menda so ga k temu nagovorili ljudje, ki so kar naprej spraševali, kdaj in če sploh kdaj bo solo album izdal. In ker ima na lagerju cel kup pesmi, ki se mu ne zdijo čisto primerne za izvajanje z Motorheadi, jih je nameraval sedaj izdati v solo izvedbi. K sodelovanju je povabil tudi Dava Grohla in Joan Jett, ni pa izključeno, da se bo na albumu kot gost pojavil še kdo. Lemmy namerava album končati v naslednjih par mesecih, datum izdaje pa še ni znan.

Prvi solo album pa obeta tudi frontman bendov Good riddance in Only crime, Russ Rankin. Le da so zadeve pri njem že bolj jasne, saj bo album, naslovljen Farewell Catalonia, izšel devetindvajsetega maja. Akustično električni album, z minimalno perkusijo in nekaj klaviaturami, je bil posnet februarja v Buzzboms sound labs, v Kaliforniji. Glede na Russove punk korenine je seveda pričakovati, v katero smer bo šel, čeprav napovedujejo, da izkazuje tudi drugo stran njegove glasbene usmeritve.

In ko smo že pri solo albumih, se obeta še eden – posthumni. Preden je namreč leta 2001 umrl zaradi limfoma, je Joey Ramone posnel svoj prvi solo album Don’t worry about me. Poleg tega pa še kup demotov in drugih pesmi, ki so nedokončane in seveda ostale neizdane. Njegov brat Mikey Leigh in producent Ed Stasium, ki je sodeloval na zgodnjih albumih Ramonesov, sta ta material povezala med sabo in maja bomo lahko slišali, kaj je imel Joey povedati še pred smrtjo. Tudi na tem albumu kot gostja sodeluje Joan Jett, z njo pa še Steven Van Zandt, Bun E. Carlos iz Cheap trick in kitarist Lenny Kaye iz Patti Smith Group.

* Sabina Kraner

===========================================

Sreda, 21. 3. 2012

Dolgoletna naveza Neil Young in zasedba Crazy Horse je najavila novo ploščo, ki bo prva po skoraj več kot petnajstih letih. Albumu je naslov Americana, vseboval pa bo prirejene pesmi iz nabora ameriških tradicionalnih folk skladb. Naj spomnimo, da se je Neil Young zadnja leta bolj kot ne posvečal solo ploščam, z zadnjo, Le Noise izpred dveh let, je ponudil prav pošteno kitarsko distorzijo. Kaj bo ponudil v paketu s Crazy Horse, pa bo moč slišati meseca junija.

Meseca aprila pa izide nova plošča newyorške zasedbe Extra Life, ki je dve leti nazaj nastopila v Sloveniji. Gre za zelo zanimivo zasedbo, ki takole na hitro izvaja avantrockovsko muziko, obožuje črni humor in v besedila s stilom vpeljuje pornografijo. Vodja zasedbe je Charlie Looker, ki je skrčil število sodelavcev, tako da so Extra Life sedaj trio. Plošča Dream Seeds bo izšla pri založbi Northern Spy.

Za konec glasbenih novic se ustavimo še pri angleški veteranski zasedbi Killing Joke. Ta bo meseca marca izdala svojo novo, petnajsto studijsko ploščo, ki bo nosila naslov dvanajst v rimskih številkah. Vodja zasedbe je še vedno seveda neumorni in dolgoletni vokalist Jaz Coleman.

* Gašper Prus

===========================================

Torek, 20. 3. 2012

Jure Pukl »Abstract Society« napoveduje izid novega CD-ja. Saksofonist in skladatelj je material posnel v navezi Vijay Iyer-Damion Reid-Joe Sanders. Posnetki so nastali v ZDA, izšli pa bodo pri danski založbi Storyville Records 1.maja, naključno ali ne, ob mednarodnem delavskem prazniku.

Film »V letu hip hopa« režiserja Borisa Petkoviča je ponovno zmagal. Tokrat je odnesel lovoriko iz Vinkovcev, ki jo je podelila žirija DORF festivala dokumentarnega rock filma v regionalni kategoriji in konkurenci desetih filmov.

Prav tako si lahko s spleta pretočite nov EP Američanov Melvins. EP z naslovom »The Bulls & The Bees« je na voljo za brezplačen pretok. Dotični izid tako vzdržuje in povečuje pričakovanja pred izidom novega albuma, ki je napovedan za začetek junija. Album »Freak Puke« bo sad trio frakcije benda z imenom »Melvins Lite«, v kateri sodelujejo Buzz Osbourne na kitari, Dale Crover za bobnih in Trevor Dunn na bas kitari.

Antifa fest nas ponovno, po krajšem premoru, že enajstič vabi h glasbenemu in aktivnemu uporu zoper fašizem. K udeležbi 26. aprila, na predvečer dneva Osvobodilne fronte, vabijo z naslednjimi besedami: »Poskrbimo za boljši jutri, za družbo brez mej med ljudmi, narodi, rasami, kulturami, spoli in razredi. Zato vabljeni na druženje, predavanja in delavnice čez dan ter večerni koncert«. Recimo fašizmu ne!

* Simon Vene

===========================================

Ponedeljek, 19. 3. 2012

V soboto sta Chris Carter in Cosey Fanni Tutti na Festivalu AV v Newcastlu premierno predstavila posnetke s prihajajoče plošče Final Release, ki bo zadnja studijska izdaja pionirjev industriala Throbbing Gristle. Štiridesetminutni live set sta izvedla v okviru dogodka, posvečenega njunemu nekdanjemu kolegu iz benda, leta 2010 umrlemu Petru Christophersonu alias Sleazyju. Album je predelava plošče Desertshore, ki jo je leta 1970 objavila Nico, na njem pa bo sodelovalo več razvpitih gostov, med drugim Blixa Bargeld in Antony Hagarty. Izšel naj bi še letos pri založbi Industrial Records.

Pravkar omenjeni Antony Hagarty, vodja zasedbe Antony and the Johnsons, bo kuriral letošnji festival Meltdown, ki bo potekal od 1. do 12. avgusta na različnih lokacijah v Londonu. Hagarty se bo tako pridružil dolgi vrsti kuratorjev, ki so od leta 1993 skrbeli za program tega festivala. Med njimi so bili Laurie Anderson, John Peel, Nick Cave, David Bowie, Patti Smith in drugi. Spisek nastopajočih bo organizator festivala, Southbank Centre, objavil naslednji mesec.

Bob Mould, nekdanji kitarist alter rockovskih zasedb Hüsker Dü in Sugar, je posnel novi album, ki bo izšel letos pri založbi Merge Records. Pri tem sta mu pomagala Jon Wurster, sicer bobnar zasedbe Superchunk, ki je tudi ustanoviteljica Merge Records, in Jason Narducy, med drugim sodelavec Roberta Pollarda. Trojica se je v petek predstavila na austinskem festivalu SXSW.

* Polona Poberžnik


Komentarji
komentiraj >>