Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
MERKURJEV BritOFF (608 bralcev)
Četrtek, 22. 3. 2012
Božidar K....referenduma o družinskem zakoniku se doslej predčasno udeležilo 9904 volivk in volivcev...
...garažne hiše pod tržnico vsaj še leto dni ne bo...
...italijanski premier vnovič preživel zaupnico...
...planet Merkur je bil nekoč aktiven in dinamičen...
...izplačilo denarnih socialnih pomoči prestavljeno na danes dopoldne...
...na Institutu Jožef Stefan že dvajsetič podelili zlate znake Jožefa Stefana...
...Portugalsko bo ohromila splošna stavka...
...pričetek festivala Pravljice danes 2012...

7.05

Na referendumu o družinskem zakoniku je predčasno glasovalo 9904 volivk in volivcev, kar predstavlja 0,6 odstotka vseh volilnih upravičencev, so sporočili iz državne volilne komisije. Predčasno glasovanje na referendumu o družinskem zakoniku se je začelo v torek, potekalo pa bo še danes. Volivci lahko na predčasnem glasovanju glasujejo le na tisti upravni enoti, na območju katere imajo stalno prebivališče, sicer pa je glasovanje povsem enako kot na dan referenduma.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je podpisal predlog začasne zaščite za arheološko najdišče Vodnikov trg v Ljubljani. Za kulturni spomenik je razglašeno za leto dni, kar pomeni, da je najmanj za toliko časa ustavljena gradnja garažne hiše pod osrednjo ljubljansko tržnico. Kot je pojasnil Turk, je podpisal predlog javnega zavoda za varstvo kulturne dediščine, saj naj bi bilo poročilo, ki so ga posredovali, prepričljivo, na omenjenem mestu pa se nahajajo pomembni arheološki ostanki.

Italijanski premier Mario Monti je v poslanski zbornici dobil novo zaupnico, ki jo je vezal na potrditev dekreta o liberalizaciji nekaterih gospodarskih dejavnosti in poklicev. Za zaupnico je glasovalo 449 poslancev, proti 79, 29 pa se jih je vzdržalo. Proti so glasovali poslanci Severne lige in levosredinske Italija vrednot.

8.05

Planet Merkur je bil nekoč aktiven in dinamičen planet, pravijo novi dokazi z Nasinega vesoljskega plovila. Podatki s sonde American Messenger namreč kažejo, da so bili nekateri kraterji po njihovem nastanku izkrivljeni zaradi geoloških procesov. Ugotovitve, ki so objalvjene v reviji Science tako izpodbijajo dolgoletne domneve o Sončevem najbližjem sosedu.

Centri za socialno delo zaradi tehničnih težav pri prenosu podatkov o nakazilih v informacijski sistem včeraj niso mogli redno izplačati denarnih socialnih pomoči, so sporočili iz ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Centri bodo izplačila nakazali v danes dopoldne, zagotavljajo na ministrstvu. Zaradi težav z novim informacijskim sistemom, ki povezuje 37 podatkovnih virov in 22 institucij, je na centrih za socialno delo prihajalo do zamud pri obdelavi vlog. Tako je prišlo do zamud pri izplačilih pomoči tistim, ki so zanjo zaprosili decembra lani in letos.

Institut Jožef Stefan je že 20. leto zapored slovesno podelil nagrade zlati znak Jožefa Stefana. Letošnji nagrajenci so Andrej Gams, Petra Brožič in Jernej Mravlje za doktorska dela z naslovi: "Vodenje periodičnega in aperiodičnega gibanja robotov z uporabo nelinearnih oscilatorjev", "Priprava rekombinantnih človeških hidroksisteroid-dehidrogenaz in študije njihovih inhibitorjev" in "Vpliv fononov na transport elektronov v nanoskopskih sistemih". Institut podeljuje zlati znak Jožefa Stefana avtorjem doma in v tujini najodmevnejših doktoratov, ki so bili v preteklih treh letih podeljeni v Sloveniji iz naravoslovno-matematičnih in tehniških ved ter ved o življenju.

9.05

V francoskem Toulousu se nadaljuje vojna živcev med policijo in Mohammedom Merahom, ki naj bi med 11. in 19. marcem ubil sedem ljudi. Policija nadaljuje pogajanja in si prizadeva, da bi ga prepričala v predajo, a Merah vztraja v svojem stanovanju. Policija se z Merahom pogaja že od srede zjutraj, saj naj bi bil močno oborožen in povezan z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida. Odgovornost za napade je priznal, a izrazil obžalovanje, da ni bilo žrtev še več.

Več tisoč Portugalcev se bo v okviru splošne stavke odpravilo na ulice, kjer nameravajo sprostiti jezo zaradi varčevalnih ukrepov države in naraščajoče brezposelnosti, posledicah vedno šibkejšega portugalskega gospodarstva. Stavka bo po pričakovanjih občutno upočasnila promet v portugalski prestolnici Lizbona. Stavka bo še posebej prizadela javni promet, saj do petka ne bo delovala podzemna železnica, avtobusi in vlaki pa bodo vozili izjemno redko. Proteste proti reformam na področju trga delovne sile pričakujejo v Lizboni in drugih večjih portugalskih mestih.

Z odprtjem razstave Zlata ptica v Razstavni dvorani Narodne in univerzitetne knjižnice se začenja 15. pripovedovalski festival Pravljice danes 2012, ki bo na različnih lokacijah v Ljubljani potekal do 1. aprila. Na festivalu, namenjenem otrokom in odraslim, bodo nastopajoči prosto pripovedovali zgodbe iz različnih ljudskih izročil.Komentarji
komentiraj >>