Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Art-Area 189: Telekommunisten / Petra Varl (944 bralcev)
Sreda, 28. 3. 2012
mcolnerV sredo, 28. marca prisluhnite naslednji edicije oddaje o sodobnih vizualnih umetnostih Art-Area, ekipa katere bo tudi tokrat povzela, premlela in kometirala aktualno dogajanje v Ljubljani; v tokratnem nadaljevanju tako prisluhnite:
- poročilu iz razstave Telekommunisten: Misscommunication Technologies R15N v Projektnem prostoru Aksiome (Ida H.)
- pogovoru z domačo umetnico Petro Varl, ki trenutno razstavlja v galeriji Equrna (Miha C.)

več v nadaljevanju...


V tokratni oddaji se bomo najprej se bomo posvetili samostojni razstavi Petre Varl v Galeriji Equrna, ki nosi naslov 'Vse kar si želim to dobim'. To je predstavitev najnovejše produkcije avtorice, ki se v svojem likovnem izrazu poslužuje zlasti medijev risbe in grafike. Razstava predstavlja nadaljevanje prepoznavne striparske estetike, ki se skozi preprosto figuraliko podaja v svet avtoričinega vsakdanjika. V projektnem prostoru Aksiome se je z otvoritvenim predavanjem začela razstava umetniške skupine Telekommunisten, ki predstavlja kontinuirani projekt 'Miscommunication Technologies'. V Aksiomi je predstavljeno delo 'R15N', ki razkriva, komentira in subvertira razslojenost uporabnikov digitalnih in analognih komunikacijskih orodij.
V preteklih dobrih dvajsetih letih Petra Varl zaseda prav posebno mesto na hitro spreminjajoči se sceni sodobne umetnosti. Vztrajajoča na klasičnih medijih risbe in grafike ustvarja specifično imažerijo, ki temelji na njenih osebnih izkušnjah in nazorih. Podobe Petre Varl predstavljajo stilizirane figure ljudi, postavljene v popolnem brezprostorju, v njihovih vsakdanjih okoljih. Vzdušje njenih podob je dobrodušno in pozitivno. Avtorica nameč govori o tistih plateh življenja, ki kljub nestabilnosti današnjega trenutka ostajajo nespremenjena in univerzalna.

V Galeriji Equrna je na ogled razstava z naslovom 'Vse kar si želim to dobim', ki nadaljuje vzpostavljeno avtorsko izraznost. Dobršen del podob sodi v serijo značilnih dvojic, kjer dve povsem identični podobi podajata diametralno nasprotna sporočila. Pričujoča razstava se je izvorno zgodila v galeriji MC v New Yorku, v malce dodelani obliki pa je do 30. marca na ogled v Equrni. Ob priložnosti razstave smo na pogovor povabili avtorico Petro Varl, ki je spregovorila o svojem delu in nazorih, ki določajo smernice njene izraznosti.Razstava kolektiva Telekommunisten, ki je trenutno na ogled v Projektnem prostoru Aksioma po dizajnerski zasnovi postavitve, ki je opremljena z reklamnimi napisi komunikacijskega kanala R15N, prej spominja na štant telekomunikacijskega podjetja na komercialnem sejmu kot na predstavitev umetniškega projekta.

Videz postavitve, ki nas z vidika neposredne umetniške izkušnje pusti hladne, ima svoj zelo konkreten namen. Kajti Telekommunisten namenoma apropriirajo komercialni, kapitalistični kontekst, da bi predstavili svoja komunistična načela. Tem postavitvam rečejo tudi tehnologije za napačno komunikacijo ali miscommunication technologies.

Razstava torej služi svojemu namenu, a še zdaleč ni njen temeljni del, ki naj bi se zgodil ob neuspeli uporabi tehnologij. Kolektiv napoveduje, da gre za alternativni način komunikacije. Dejansko pa sama praktična uporaba ali delujočnost heckerske platforme, v kateri so uporabili zastarelo tehnologijo statičnih telefonov, ni ključnega pomena. V poplavi optimističnega odnosa do hitre komunikacije se dela kolektiva pojavljajo kot motnja.

Obiskovalka razstave v prostoru najde številko, ki jo pokliče z mobilcem. Avtomatični generator povezav ji pošlje sporočilo z uporabniškim imenom in geslom, s katerim lahko pristopa na spletno stran projekta R15N. Povezava naj bi uporabnici omogočila neposredno komunikacijo z ljudmi v galeriji, a ta se ne vzpostavi, temveč prikaže kot frustracija šumov v sporazumevanju. Telefon zvoni v prazno. Zvok na mobilcu se ne poveže. Takšno stanje prikazuje novo razumevanje prostora in časa v času mobilnih telefonskih povezav, v katerih se je čas skrčil v neotipljivo točko sedanjosti in v katerem sta se fizični prostor in prisotnost izničila.

Razstava postavlja antropološka družbena in politična vprašanja o stanju komunikacije s hekerskimi posegi. Njeno branje je dokaj kriptično, nerazumljivo in zahteva gledalca, ki goji artivistične interese. Za splošno publiko pa je bil vsebinsko najbolj zanimiv del razstave uvodno predavanje enega izmed članov kolektiva Dmytrija Kleinerja, ki so postali dobrodošla stalnica ob otvoritvah razstav v Aksiomi. Kleiner je razprl kompleksne odnose med komunističnim in kapitalističnim odnosom do komunikacijskih tehnologij. Kleiner sicer razvija programsko opremo in je med drugim avtor Manifesta Telekommunist, ki ga je založil Inštitut za Medmrežno kulturo. Poslušajmo del njegovega predavanja:

Poslušali smo predavanje o razliki med centralistično in egalitarno strukturo spleta, ki ga je imel prejšnji teden Dmytri Kleiner v Projektnem prostoru Aksioma ob odprtju razstave kolektiva Telekommunisten. Za več informacij si lahko preberete njegov telekommunistični manifest.


Naslednja edicija oddaje Art-Area se bo zgodila v sredo, 11. aprila, ob dvajseti uri na frekvenci Radia Študent. Tokratno oddajo sta vsebinsko pripravila Miha Colner in Ida Hiršenfelder.


Komentarji
komentiraj >>