Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BRITOFF RIEDLA in TEŽAV Z VIDEOKONFERENCO (711 bralcev)
Ponedeljek, 26. 3. 2012
Urh… Janković po ponovno župan Ljubljane, družinski zakonik padel …
… vodja opozicije v Mjanmaru Aung San Suu Kyi zaradi slabega zdravja odložila kampanjske dejavnosti …
… ribiška ladja, ki jo je cunami marca lani odstrelil od japonske obale, opažena blizu kanadske obale …
… ameriško vrhovno sodišče začenja postopek za ugotovitev ustavnosti sprejete reforme zdravstvenega sistema …
… zmagovalec senegalskih predsedniških volitev Macky Sall …
… zaslišanje Riedla v nadaljevanju sojenja v zadevi Patria odpadlo

ob 7:05

Zoran Janković bo ponovno postal župan Ljubljane, medtem ko je družinski zakonik padel. Na predčasnih volitvah v Ljubljani je Janković po neuradnih izidih prejel 61,09 odstotka glasov, Mojca Kucler Dolinar je bila druga z 25,62 odstotkov, Miha Jazbinšek tretji z 6,05 odstotka in Vito Rožej četrti z 4,14 odstotka glasov. Na referendumu o družinskem zakoniku je glasovalo zgolj malo pod 30 odstotkov volilnih upravičencev. Okoli 55 odstotkov tistih, ki so glasovali, se je izreklo proti zakoniku, malo več kot 45 odstotkov glasovalcev pa je zakonik podprlo.

Vodja opozicije v Mjanmaru in dolgotrajna politična zapornica Aung San Suu Kyi je morala zaradi slabega zdravja odložiti kampanjske dejavnosti pred nadomestnimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo potekale to nedeljo in na katerih se bo potegovala za stolček v skupščini. Sicer si je Kyijeva med kampanjo zadala zelo natrpan urnik, kar je tudi eden od razlogov za njeno izčrpanost. Nazadnje je množico večdeset tisočih ljudi nagovorila v pristaniškem mestu Myeik, a se zaradi slabega zdravstvenega stanja vrača v prestolnico Rangun.

Egiptovski poslanci so izvolili stočlansko komisijo za pripravo nove ustave, ki bo po referendumu nadomestila prejšnjo ustavo, odpravljeno po strmoglavljenju egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka februarja lani. Sicer je v soboto prišlo do poskusa blokiranja izvolitve komisije s strani liberalcev, kar pa se na koncu ni izšlo. V komisiji prevladujejo islamisti, po mnenju liberalcev pa so le-ti ves čas manipulirali s sestavo komisije v svoj prid. Tako komisijo po njeni izvolitvi sestavlja 50 poslancev, od tega 39 islamistov, in 50 drugih predstavnikov javnosti in sindikatov, med katerimi so prav tako islamisti.

Predsednik Gvatemale Otto Perez Molina je na konferenci Organizacije srednjeameriških držav v gvatemalskem mestu Antigua dejal, da je vojna proti drogam v poslednjih 40-ih letih popolnoma spodletela in je zato potrebno razbiti tabu o prepovedanih omamnih substancah ter pričeti diskutirati o dekriminalizaciji. Po mnenju Moline bi takšna poteza predvsem pripomogla k zmanjšanju kriminala in nasilja, ki sta povezana z preprodajo prepovedanih drog v srednjeameriških državah. Molina je sicer prvi latinskoameriški predsednik, ki je uradno predlagal dekrimanilzacijo drog.

ob 8:05

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik po padcu družinskega zakonika upa, da bodo politiki in civilna družba kljub enoletni prepovedi sprejemanja nove zakonodaje na družinskem področju čim hitreje našli zakonske rešitve za najbolj pereče probleme. Po njenem mnenju nujno potrebujemo zagovornika otrokovih pravic ter zakonsko določitev o prepovedi telesnega kaznovanja otrok.

Čebašek-Travnikova je sicer presenečena nad razmeroma nizko volilno udeležbo na referendumu, nad zavrnitvijo zakona pa ne, saj so nasprotniki zakonika po njenem mnenju izvajali zelo množično in intenzivno volilno kampanjo. Na tem mestu bomo novico končali, da ne bi izrekli še kakšne bolj neprimerne besede o kampanji nasprotnikov družinskega zakona.

Na regionalnih volitvah v Andaluziji je zmagala konservativna Ljudska stranka španskega premiera Mariana Rajoyja. Zmaga, s katero so po 30 letih postali najmočnejša stranka v tej španski pokrajini, pa jim ni prinesla absolutne večine in tako možnosti samostojnega oblikovanja vlade. Andaluzija z 8,4 milijona prebivalci je veljala za tradicionalno trdnjavo levice, kljub zmagi konservativcev pa ima socialist Jose Antonio Grinan še vedno možnosti, da se s podporo Združene levice zavihti na položaj predsednika vlade v pokrajini.

Japonska ribiška ladja, ki jo je cunami marca lani odstrelil od japonske obale, je bila s strani zračne patrulje kanadske province Britanska Kolumbija opažena 275 kilometrov od zahodne obale Kanade. Verjetno gre za prvi več ton težek predmet blizu zahodne obale Severne Amerike, ki je prispel po cunamiju na Japonskem. Sicer je cunami po Pacifiku raznosil več milijonov ton razbitin, glavna masa pa naj bi kopno Severne Amerike dosegla tam nekje leta 2014.

ob 9:05

Ameriško vrhovno sodišče začenja postopek za ugotovitev ustavnosti leta 2010 sprejete reforme zdravstvenega sistema. Ta seveda med Američani, vajenimi vseh možnih svoboščin, ne uživa podpore, ker ni uspela znižati stroškov zdravstvenega zavarovanja, obenem pa jih sili, da se zavarujejo. Po zadnjih anketah bi reformo vsaj spremenilo okrog 70 odstotkov Američanov.

Obama je začel reformo v času, ko so imeli demokrati večino v obeh domovih kongresa, kljub temu pa je moral popustiti pri ključnih vprašanjih in se povrh vsega znašel še v pat poziciji. Republikanci namreč menijo, da je šla reforma predaleč, demokrati pa, da je prešibka.

Zmagovalec drugega kroga senegalskih predsedniških volitev Macky Sall je dejal, da njegova zmaga prinaša novo ero za državo. Stereotipen nagovor je podal nekaj trenutkov potem, ko je njegov nasprotnik in dosedanji predsednik Abdoulaye Wade priznal poraz na volitvah. Sicer je Wade že tretjič kandidiral za mesto predsednika, čeprav je bil med njegovim drugim mandatom sprejet zakon, ki dovoljuje samo dva predsedniška mandata. Wade je takrat dejal, da se ga zakon ne more tikati retroaktivno, zaradi česar so izbruhnili protesti, v katerih je umrlo šest ljudi.

Japonska je malo več kot leto po potresu in cunamiju, ki sta povzročila tudi nuklearno katastrofo, zaprla nov jedrski reaktor, tokrat v elektrarni Kashiwazaki-Kariwa. To pomeni, da na otoku Hokaido obratuje samo še en jedrski reaktor. Sicer oblasti izvajajo več različnih poskusov, s katerimi želijo ljudi, ki živijo blizu jedrskih elektrarn prepričati, da bi proizvajalke energije ostale nepoškodovane tudi ob močnih potresih. Vendar pa lokalne skupnosti nasprotujejo ponovnemu zagonu reaktorjev, saj oblastem pri vprašanjih jedrske energije ne zaupajo več.

ob 10:05

Indijski minister za obrambo A.K. Antony je sprožil preiskavo zaradi izjav generala V.K. Singha, ki je dejal, da mu je neimenovan lobist ponujal 2,7 milijona ameriških dolarjev podkupnine, če bi pristal na njegovo ponudbo glede nakupa opreme za indijsko vojsko. Singh pravi, da bi v zameno za podkupnino morali nabaviti 600 podstandarnih vozil za prevoz vojaškega osebja. Singh je še dodal, da ima indijska vojska že 7.000 takšnih vozil, ki jih je kupila po zvišanih cenah brez kakršnih koli pomislekov.

Turčija se je pridružila državam, ki so se zaradi poslabšanja varnostnih razmer oziroma nenehnega terorja s strani sirskih vladnih varnostnih sil odločile zapreti svoja veleposlaništva v Damasku. Po besedah neimenovanega turškega diplomatskega vira so prekinili vse dejavnosti z Sirijo, diplomatsko osebje pa je že zapustilo Damask. Turški generalni konzulat v mestu Alep, ki se nahaja v bližini sirsko-turške meje, pa medtem ostaja odprt. Poleg Turčije so vrata svojih veleposlaništev zaprle Združene države Amerike, nekatere države članice Evropske unije - Italija, Španija, Francija, Velika Britanija in Nizozemska - in šest arabskih monarhij.

Ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek naj bi v nadaljevanju sojenja v zadevi Patria predvidoma zaslišala avstrijskega poslovneža Hansa Wolfganga Riedla. Riedl je sicer obtožen v avstrijskem postopku afere Patria, prav tako kot tudi poslovnež Walter Wolf, ki pa ima ta privilegij, da sedi tudi na slovenski zatožni klopi, če mu to seveda zdravje dopušča. Riedl je na sojenju v Avstriji dejal, da je imel slovenski posel političen karakter. Kakšen točno, je danes skušalo ugotoviti tudi slovensko sodišče, vendar moramo povedati, da je zaslišanje zaradi težav z videokonferenco odpadlo.Komentarji
komentiraj >>