Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Infoblok varčevanja in protestov (978 bralcev)
Ponedeljek, 26. 3. 2012
univerza...varčevalni ukrepi čakajo tudi raziskovalno dejavnost...
...protesti proti zvišanju šolnin v Quebecu dosegli vrhunec...
...odstopil češki minister za izobraževanje...
...bodo italijanski študenti plačevali več za študij?...

Čas je, da svoj glas povzdignejo slovenski znanstveniki. Varčevanje bo očitno doletelo tudi raziskovalno dejavnost. Predvidoma se bo podaljšal čas trajanja raziskovalnih projektov, novi razpisi pa naj bi se objavljali v manjšem znesku. Ministrstvo za finance ocenjuje, da bo privarčevanih 9 milijonov evrov.

Dvomesečni protesti proti zvišanju šolnin v kanadski provinci Quebec so pretekli četrtek doživeli vrhunec. Po nekaterih podatkih je na ulicah Montreala demonstriralo blizu 300.000 ljudi. Voditeljica levosredinske stranke Parti Quebecois in verjetna naslednja premierka Quebeca Pauline Marois je že obljubila, da bo zvišanje šolnin v primeru njene izvolitve le kratkega veka. Predlagatelji ukrepa se na drugi strani branijo z argumentom, da bi šolnine tudi po predvidenem petletnem postopnem višanju ostale med najnižjimi v Kanadi. Argument se zdi absurden, če predpostavimo, da za študij ni dolžan plačevati posameznik, temveč mora to breme prevzeti država in nuditi javno univerzitetno izobraževanje. Le tako je enako kvaliteten študij dostopen vsem, bi še lahko dodali.

Češki minister za izobraževanje Jozef Dobeš je pretekli teden odstopil s svojega položaja. Razlog za njegovo dejanje tiči v varčevalnih ukrepih češke vlade. V proračunu naj bi bilo po novem za okoli 100 milijonov evrov manj denarja, namenjenega izobraževanju. Jozef Dobeš se s tem očitno ni strinjal. Tega mu ne gre zameriti, še posebej če vemo, da so sredstva za šolstvo na Češkem pri dnu v primerjavi z ostalimi evropskimi državami.

Okrogla miza z naslovom Bolonjski študij za kakovostno znanje se je v četrtek odvila na Institutu Jožef Stefan. Rektor ljubljanske univerze doktor Stanislav Pejovnik je bil kritičen do trenutnega položaja bolonjske reforme pri nas. Po njegovih besedah je država kljub začetni zagnanosti za spremembe univerze pustila na cedilu, ko jih ni ustrezno finančno podprla. Njegov sklep je bil, da Slovenija še vedno premalo denarja nameni visokemu šolstvu. Z rektorjem se lahko vsekakor strinjamo, kot se lahko tudi z njegovo drugo ugotovitvijo, da je bila uvedba bolonjske reforme pred leti politična odločitev. Malo manj sigurno je, da jo Slovenija zgolj slabo uresničuje. Bolj se zdi, da je bolonja eden zadnjih žebljev v krsto institucije univerze.

Italijanske javne univerze financira država, 20 odstotkov pa je zgornja meja, kolikor v svoj proračun lahko zberejo s šolninami. Takšen zakon je pri zahodnih sosedih v veljavi od leta 1997. Vseeno so se v zadnjem času pojavile številne kršitve. Več državnih univerz je prekoračilo mejo 20 odstotkov. Študenti so zato že uspešno tožili eno univerzo, napovedujejo se številni nadaljnji sodni postopki. Če bodo vsi uspešni, bi utegnile italijanske univerze skupaj vrniti kar 218 milijonov evrov.

Vedno je tu še druga stran. Pojavljati so se začeli predlogi, da bi lahko ukinili mejo 20 odstotkov in stroške študija preložili na študirajoče. Sedaj je prišel čas, da študenti kršitve univerz prenehajo reševati zgolj po pravni poti in posamično. Najbrž so brez možnosti za uspeh, če vprašanja financiranja javnih univerz ne razumejo kot političnega problema in ga v skladu s tem dejstvom tudi rešujejo.


ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK


Knjiga Dinamika kapitalizma avtorja Fernanda Braudela bo predmet številnih diskusij na bralnem krožku v Kranju. Ob ponedeljkih od 19. ure dalje ste vabljeni v skvot na železniški postaji. Za več informacij pišite na bralnikk@googlegroups.com.

Film Toma Križnarja Oči in ušesa Boga: videonadzor Sudana si bo mogoče ogledati v sredo, 28. marca, ob 16. 15 v veliki dvorani Fakultete za družbene vede. Po projekciji bo sledila okrogla miza s Križnarjem, Sulimanom Jamousom, humanitarnim koordinatorjem upornikov v Darfurju ter profesorji doktorjem Bojkom Bučarjem, doktorico Majo Bučar, doktorjem Antonom Beblerjem, doktorjem Igorjem Lukšičem in doktorjem Markom Milosavljevićem. Pogovor bo povezoval predstojnik Katedre za mednarodne odnose doktor Milan Brglez.

Ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport Republike Hrvaške nudi štipendije za slovenske državljane za študij v Republiki Hrvaški v akademskem letu 2012/2013. Na voljo sta dve enosemestrski štipendiji za študij kroatistike, osemnajst mesečnih štipendij za študijsko in znanstveno-raziskovalno izpopolnjevanje na visokošolskih zavodih/znanstveno-raziskovalnih institutih v posamičnih trajanjih od 3 do 6 mesecev za kandidate do 35 leta starosti in dve štipendiji za poletni tečaj hrvaškega jezika in književnosti v okviru Zagrebške slavistične šole. Zadnji rok za prijavo je 30. april 2012. Nadaljnje informacije so na voljo na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Delavnica Prekerni osir se bo odvila danes ob 20. uri, v klubu Tiffany na Metelkovi. Na delavnici se bodo osredotočali na osebne zgodbe, vpete v sistem nasilja finančnega kapitalizma. Cilj takega pristopa je razkrivanje problemov, ki izvirajo iz prekernega položaja, ki danes doleti vse več delavno aktivnih. V ospredju bo izražanje potreb in želja, ki jih nihče ne zastopa ter iskanju možnih rešitev. Delavnica Prekerni osir se je sicer razvila znotraj Gibanja 15o in okupacije trga pred borzo. Lahko obiščete tudi njihov blog, in sicer na strani: http://prekernost.wordpress.com/.Informiral vas je Blaž.Komentarji
komentiraj >>