Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
O GREŠNICAH (875 bralcev)
Nedelja, 25. 3. 2012
Matej JDokumentarni film The Terence Mckenna OmniBus 2012; odkritje detaljne oblike kapa opioidnega receptorja; intervju z Eko Iakobishvilli o zapornicah priprtih zaradi drog.

Dennis McKenna pripravlja dokumentarni film o svojem bratu Terencu, imenovan The Terence Mckenna OmniBus 2012. Film sestavlja 12 poglavij, vsak mesec v tem letu pa bodo objavili po eno poglavje. Dostop do prvih treh poglavij:

http://headspace-studios.com/globalserver/TMOM/TMOM1.mp4
http://headspace-studios.com/globalserver/TMOM/TMOM2.mp4
http://headspace-studios.com/globalserver/TMOM/TMOM3.mp4


Znanost:

Na Univerzi Severne Karoline je ekipa dr. Bryan Roth-a odkrila detaljno tri-dimenzionalno obliko kappa opioidnega receptorja (KOR) ter mu opioidnega receptorja (MOR), dveh od štirih opioidnih receptorjev. Roth je že leta 2002 po mnogih poskusih ugotovil, da se salvinorin A, aktivna substanca salvie divinorum (mehiški žajbelj), veže na le en receptor v telesu in sicer KOR, kar je bilo svojevrstno presenečenje. Značilnosti KOR-a so tako znane že dlje časa in sicer gre za receptor, ki lahko vzpodbudi dissociativno psihadelično izkušnjo (učinek mehiškega žajblja) in pomiritev, medtem ko aktivacija MOR receptorjev lahko izboljša počutje.

Odkritje strukture dveh receptorjev (KOR je znatno večji od pričakovanega) omogoča lažji razvoj zdravil, predvsem tistih, ki naj bi targirali KOR.


Ob materinskem dnevu:

Mednarono združenje za zmanjševanje škode (Harm Reduction Internationa) je opravilo prvo študijo o priprtih ženskah zaradi kaznivih dejanj povezanih z drogami. Ob priliki smo govorili s predstavnico združenja in eno od avtoric študije Eko Iakobishvilli. V študiji so zajete zapornice v Evropi in centralni Azij. Ženske tvorijo 2 do 10 odstotkov celotne populacije zapornikov, v povprečju pa je 28 odstotkov žensk priprtih zaradi dejanj povezanih z drogami. Več o statistiki, razlogih za priprtje in potrebah po spremembah nam bo povedala Eka:Dostop do študije:

http://www.ihra.net/files/2012/03/11/HRI_WomenInPrisonReport.pdfKomentarji
komentiraj >>