Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KROFF ODVZETEGA PODARJENEGA KRUHA (550 bralcev)
Torek, 27. 3. 2012
Luka P....veliko večjih mest v Združenih državah Amerike prepoveduje doniranje hrane brezdomcem...
...spopadi med sirskimi varnostnimi silami in oboroženimi uporniki so se razširili v Libanon...
... Sirska vlada sprejela mirovniški načrt Koffi Annana...

Centri za brezdomce v Združenih državah Amerike že dolgo ne zadoščajo potrebam ulice. Prepolni centri, tudi zaradi finančno-gospodarske krize, ne zmorejo poskrbeti za vse več revežev v nekdaj obljubljeni deželi. Brezdomci se tako zbirajo v parkih in drugih lokacijah v mestih, pri tem pa upajo, da jim kdo podari vsaj kos kruha in skledo juhe. Pred leti so v Las Vegasu, meki igralništva, pranja denarja, zvodništva in še kaj, zavoljo blišča in da se po mestu nebi potikali brezdomci, sprejeli specifičen zakon, ki je eksplicitno prepovedoval hranjenje revnejših in brezdomcev.

Omenjeni zakon je zvezni sodnik kasneje zaradi neustavnosti razveljavil. Od takrat so se mestne oblasti, da ne bi posegale v  ustavnost, previdno izogibale besedam kot so hranjenje, revnejši in brezdomci. Po vseh Združenih državah Amerike so pred kratkim v skoraj vseh večjih mestih sprejeli podoben le bolj sofisticiran zakon, ki prepoveduje hranjenje brezdomcev. New York, Philadelphia, Houston, Dallas in Orlando so le nekatera v nizu. V New Yorku je župan Michael Bloomberg prepovedal vse donacije hrane za zavetišča, ki jih vodi vlada, saj naj bi birokrate skrbelo, da podarjena hrana ne bo dovolj hranljiva.

Spopadi med sirskimi varnostnimi silami in oboroženimi uporniki so se danes razširili tudi na libanonsko pokrajino Mašari al Ka, kamor so se umaknili uporniki. V zadnjem letu je sicer v Libanon prebežalo tisoče sirskih beguncev. Pri tem naj bi sirske sile v spopadih z uporniki, s težkim strelnim orožjem močno obstreljevale tudi hišo, v katere so se zatekli begunci. Libanonska vojska in policija informacije, da naj bi sirske oblasti vdrle na libanonsko področje zanikajo in pri tem dodajata, da naj bi v redko poseljeno območje priletelo le nekaj izstrelkov.

Sirska vlada je med tem sprejela mirovni načrt Kofi Annana, odposlanca Arabske lige in Združenih narodov za Sirijo, ki od sirskega predsednika Bašarja al Asada zahteva takojšno končanje nasilja v Siriji. Od začetka protestov proti režimu predsednika Bašarja al Asada, je v zadnjem letu umrlo že več kot 9.100 ljudi. Sprejetje mirovnega načrta Kofi Annana s strani sirske vlade je pomemben korak na poti k političnem dialogu med sprtima stranema, a vendar ga morajo sprejeti tudi uporniki.

Severna Koreja
je v svojem slogu, nič kaj miroljubno napovedala, da se kljub pritiskom in kritikam mednarodne skupnosti ne bo odrekla nameravani izstrelitve rakete, ki bo, če bo šlo vse po načrtih v orbito ponesla satelit, sicer izključno miroljubne narave.

Kroff sta pripravila Luka Počivalšek in Maša.Komentarji
komentiraj >>