Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BritOFF iranskih nindž (913 bralcev)
Četrtek, 29. 3. 2012
Gregor K.… ZDA na poti k omejitvi izpustov CO2 … in k manj bolečim usmrtitvam …
… grška antična umetnost v krizi pod ceno ...
… z ameriško pomočjo Severni Koreji ne bo nič ...
… evropski parlament o novi resoluciji ...
… splošna stavka v Španiji …
… petletna deklica najdena ...
… protest proti rasizmu v ameriškem kongresu ...
… iranske nindže tožijo Reuters ...
… premalo rdeče za britanske olimpijce ...
… sindikati javnega sektorja in vlada o zategovanju ...

SEDMA

Ameriška Agencija za zaščito okolja je predlagala zakon, ki bi novim elektrarnam omejeval izpust toplogrednih plinov na nekaj manj kot pol tone ogljikovega dioksida za proizvedeno megavat uro elektrike. Medtem ko gre za republikance omejitev predaleč, so okoljevarstveniki predlog kritizirali, ker ne zadeva že obstoječih elektrarn, obenem pa dovoljuje preveč izjem. Gre sicer za prvi tak zakon v zgodovini Združenih držav Amerike.

Ali se je v Združenih državah prvič zgodila tudi prepoved uvoza smrtonosnega mešanice za obsojence na smrt, ne vemo. Dejstvo pa je, da je zvezni sodnik Richard Leon, razsodil, da je dovoljenje za uporabo sodijevega thiopentala Ameriški vladni urad za zdravila izdal nelegalno. Svojo odločitev je argumentiral z besedami, da gre za popolno brezbrižnost do obsojencev na smrt. Sodijev thiopental je sicer prva od treh snovi, ki se obsojencu vbrizga, povzroči pa stanje nezavesti. Vendar zgolj za kratek čas, tako da žrtvenik ponavadi umira v hudih mukah pri popolni zavesti.

Za zbiratelje antičnih grških umetnin je verjetno čas krize pravšnji za nakup katere izmed njih. Tako zaradi cene kot dejstva, da je marsikdo pripravljen prodati kakšen ukraden kip. Za dva Grka se je takšna namera končala slabo, saj so ju pri poskusu prodaje več kot 2500 let starega kipa mlade ženske prijeli policisti. Zanj sta hotela pol milijona evrov, vendar naj bi bila ta vrednost bliže razprodajni kot tržni.

OSMA


Ekipa znanstvenikov je predstavila odkritje 3,4 milijona let stare delno ohranjene noge hominida, ki so jo našli na področju Etiopije in ki ne pripada isti vrsti kot okostje slavne Lucy. Odkritje je prvi dokaz, da Avstralopitek ni bila edina človeku podobna vrsta, ki je živela pred približno tri in pol milijone leti. Sledeč razporeditvi prstov, je bil ta prednik oziroma prednica sicer bolje prilagojena za plezanje po drevesih.

Združene države Amerike so prekinile pomoč v hrani za Severno Korejo, potem ko ta vztraja pri za sredino aprila napovedani izstrelitvi rakete. Severna Koreja sicer trdi, da gre za izstrelitev satelita, katere namen je striktno znanstvene narave. ZDA in nekatere druge države menijo nasprotno, in sicer, da gre v resnici za testiranje rakete dolgega dosega, kar bi pomenilo kršitev resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov. Dogovor za pomoč v hrani je bil med Združenimi državami in Severno Korejo sprejet prejšnji mesec in sicer v zameno, da slednja delno zamrzne jedrske aktivnosti.

Evropske poslance pa skrbi tudi svoboda medijev v Turčiji. Predsednik parlamenta Martin Schulz je namreč po srečanju s turškim novinarjem Ahmetom Sikom izrecno opozoril na problem dolgih priporov novinarjev pred sojenji. Sik je s kolegom v priporu preživel več kot leto in sicer je bil pridržan na podlagi protiterorističnega zakona. Junija ju čaka še sojenje, pri čemer jima grozi 15 let zaporne kazni. Evropski parlament bo tako danes sprejel resolucijo, v kateri bodo izrazili pomisleke glede slabšanje medijske svobode.

Prav tako danes bo slovenska vlada med drugim obravnavala zakon o ratifikaciji medvladne pogodbe o fiskalnem paktu, na podlagi katere bo v ustavo vnesla fiskalno pravilo o uravnoteženem proračunu. Pogodba, ki so jo premieri 25 članic Evropske unije podpisali v začetku marca, določa, da strukturni primanjkljaj razen v izjemnih okoliščinah na letni ravni ne sme preseči 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda. Z drugimi besedami, varčevanje bo dobilo tudi pravne temelje.

DEVETA

Holywoodu že dolgo manjka idej za izvirne filmske scenarije, tako polni svojo produkcijo z rimejki ali z nadaljevanji večjih ali manjših uspešnic. Zadnji v vrsti rimejkov bo tako klasična grozljivka Briana de Palme iz leta 1976, Carrie. Protagonistka filma – igrala jo je Sissy Spacek - je nevrotično dekle, ki svoje nadnaravne sposobnosti uporabi za maščevanje zajebantskim sošolcem. Če rimejki niso dobri zaradi ničesar drugega, nas vsaj spomnijo na stare klasike.

Če ravno nameravate leteti z špansko letalsko družbo Iberia ali z njeno hčerinsko družbo Air Nostrum, potem imate manj kot 40 odstotkov možnosti, da bo vaš let danes izveden. Obe družbi sta namreč napovedali, da se pridružujeta splošni stavki proti reformi trga dela, na katero pozivata dva največja španska sindikata. Načrtovane spremembe omogočajo delodajalcem lažje odpuščanje ter enostavnejše enostransko nižanje plač, določanje nalog in spreminjanje urnikov zaposlenih. Omejuje pa tudi pogajalske možnosti sindikatov pri določanju urnih postavk.

Verjetno že veste pa vendar. Zgodba, ki se je začela vse bolj zapletati, potem ko so aretirali Matica Munca ter Natalijo Markač iz svetovalnice akcija in kasneje še Munčevo ženo Jernejo, ki so bili osumljeni skrivanja mladoletne deklice, se počasi razpleta. Policisti so namreč našli petletno deklico, o kateri se zaenkrat ve le, da je živa in zdrava. Omenjeni trije naj bi sicer očetu pomagali skriti deklico pred mamo in dedkom, ki naj bi ju spolno zlorabljala, vendar naj bi se oče, Boštjan Kaker, premislil in pomoč Svetovalnice Akcija kasneje odklonil. Priprti naj bi nadaljevali z skrivanjem samoiniciativno.

DESETA

V Združenih državah Amerike se nadaljujejo protesti zaradi uboja temnopoltega najstnika Martina Trayvona, ki ga je 26. februarja pokončal 28-letni varnostnik, George Zimmerman. Zadnji odmevni protest je izvedel demokratski kongresnik iz Illinoisa Bobby Rush. Medtem ko je na govorniškem odru v kongresu poudarjal, da se mora rasno profiliranje v ZDA končati, si je nadel jopič s kapuco, zaradi česar je predsedujoči, republikanec Greg Harper, zahteval Rushevo odstranitev. Razlog: nastopi v kongresu prepovedujejo pokrivala.

Potem ko je britanska tiskovna agencija Reuters pokazala sliko 3000ih iranskih žensk, ki trenirajo neko borilno veščino in jih označila za nindže, ki bodo usmrtile vsakega zunanjega zavojevalca, so bojevnice proti Reutersu sprožile pravni postopek. Ne pristajajo namreč na to, da bi jih označevali z morilkami.

Britanska olimpijska oprema za London 2012, ki jo je oblikovala modna kreatorka Stella McCartney, po mnenju športnih psihologov ne vsebuje dovolj rdeče barve. Profesor Robert Barton z univerze v Durhamu je že leta 2005 objavil študijo, v kateri ugotovlja, da rdeča poveča možnosti športnikov za uspeh. Podobnega mnenja je športni psiholog Victor Thompson, ki pravi da barva krvi posamezniku dvigne samozavest, agresijo in dominantnost, zato je povsem verjetno, da pomaga tudi športniku v boju za najboljši dosežek. Britanci bodo imeli v rdeči le ovratnike, nogavice in čevlje.

Popolne se bosta na pogajanjih o varčevalnih ukrepih vnovič sestali vlada in sindikati javnega sektorja. V torek so govorili predvsem o poslovniku, danes naj bi tako prešli na vsebinsko raven. Včeraj se je sicer že sestalo tudi predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja in ocenilo, da je predlagano varčevanje grob poseg v socialno državo, obenem pa predsedstvo preoblikovalo v stavkovni odbor. Vladi so za pomiritev zadev ponudili pogajanja o podaljšanju zamrznitve plač.Komentarji
komentiraj >>