Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
PONAREJENI OFF (609 bralcev)
Četrtek, 29. 3. 2012
Božidar K....na Madžarskem porast javnih šol v katoliškem upravljanju...
...predstavniki Sudana in Južnega Sudana se bodo sestali v Etiopiji...
...mobilno gostovanje v državah Evropske Unije bo odslej cenejše...
...kolegij direktorjev slovenskih gledališč opozarja na problematiko prepovedi sklepanja novih avtorskih pogodb...

OFF NAPOVEDNIK

Ponarejanje šolskih listin, problemi ki zadnje čase dvigajo pritisk slovenski javnosti, očitno niso osamljen fenomen na naših tleh. Madžarska univerza Semmelweis namreč načrtuje, da bo zaradi plagiatorstva odvzela doktorat predsedniku države Palu Schmittu.

Čeprav univerzitetni svet za doktorski študij univerze Semmelweiss načrtuje začetek postopka za odvzem doktorata, pa je v torek posebna preiskovalna komisija univerze sporočila, da je doktorat zadostil takratnim določilom, kljub obsežnim prepisanim delom. Komisija je krivdo zato pripisala univerzi, ker tega ni opazila. Vendar je tudi preiskovalna komisija ujeta v mrežo korupcije. Premier Viktor Orban, s katerim predsednik Schmitt tesno prijateljuje, je namreč pred kratkim vodjo preiskovalne komisije imenoval za podpredsednika olimpijskega komiteja Madžarske.

V Slovenski politiki se s ponarejenimi spričevali sicer spopadajo na drugačen način – z zavlačevanjem. Po sporočilu okrožnega državnega tožilstva, da je spričevalo poslanca Ivana Simčiča ponarejeno, in po isti ugotovitvi protikorupcijske komisije, v Desusu namreč od tožilstva zahtevajo še pojasnilo o postopku.

Vi pa berete neponarejen OFF program Radia Študent.

OFF PROGRAM

Predstavniki Sudana in Južnega Sudana se bodo na predlog Afriške unije sestali v etiopskem glavnem mestu Adis Abebi, kjer bodo poskušali priti do dogovora, ki bi končal nasilje in preprečil vojno med sosedama. Afriška unija je izrazila skrb nad naraščajočimi napetostmi na meji med Sudanom in Južnim Sudanom ter pozvala vojski, naj se odmakneta za 10 kilometrov na svojo stran. Južnosudanski informacijski minister Gideon Gatpan je dejal, da je ponoči v okolici mesta Bentiu prišlo do bombardiranja s sudanske strani. Južni Sudan sicer trdi, da je njihova severna soseda začela z bombardiranjem v ponedeljek, sever pa odgovarja, da so vojaki Južnega Sudana prvi prestopili mejo.

Člani egiptovske komisije, zadolžene za pisanje nove ustave, so na svoje čelo izvolili predsednika državnega zbora Saada Al Katatnija, sicer nekdanjega člana Muslimanske bratovščine. Od stočlanske komisije se je izvolitvene seje udeležilo zgolj 72 članov, Al Katatni pa je dobil 71 glasov podpore. Ostali člani so sejo bojkotirali, okoli dvajset sekularnih in liberalnih članov pa je že prekinilo sodelovanje pri pisanju ustave, saj trdijo, da nova ustava ne odseva raznolikosti egiptovske družbe, hkrati pa naj bi zapostavljala mlade, kristjane in ženske. Obstoječa egiptovska ustava že vsebuje elemente šeriatskega prava, a islamisti, ki držijo večino v parlamentu, želijo, da bi država še strožje upoštevala šeriatska pravila.

V Španiji poteka 24-urna splošna stavka proti reformi trga dela, s katero želi španska vlada znižati stopnjo brezposelnosti in javnofinančni primanjkljaj. Nova reforma bo omogočala lažje nižanje plač, odpuščanje delavcev in spreminjanje urnikov zaposlenih ter omejevala pogajalske možnosti sindikatov pri določanju urnih postavk. Španski sindikati trdijo, da reforma zmanjšuje pravice delavcev in delavskih sindikatov, ter opozarjajo, da gre za socialno nesprejemljiv način izhoda iz krize. Stavka je ohromila javni promet, prihaja pa tudi do številnih incidentov, v katerih je bilo ranjenih 9 ljudi, 58 pa pridržanih. Sindikati še napovedujejo množične večerne protestne shode po vsej državi.

Madžarske lokalne oblasti, ki zaradi finančnih težav ne morejo več vzdrževati šol, dajejo te v upravljanje verskim institucijam, najpogosteje katoliški cerkvi. Po podatkih ministrstva za državne vire, ki je pristojno tudi za izobraževanje, je lani skoraj 80 od več kot 4300 šol dobilo novega upravitelja. Število šol, ki jih upravlja katoliška cerkev, se je povečalo za 20 odstotkov, evangeličanska cerkev je zabeležila 13-odstotno povečanje, kalvinisti pa 10-odstotno. Šolanje sicer ostaja brezplačna, vendar morajo učenci po novem obvezno hoditi k verouku, pouk pa poteka v skladu s krščanskimi vrednotami, kar vključuje šolske maše in molitev pred poukom. Ombudsman za šolstvo Lajos Aary-Tamas je lani sicer sprožil preiskavo, ali so v šolah, ki so jih prevzele verske ustanove, kršene pravice otrok do posvetnega izobraževanja, vendar ugotovitve preiskave še niso znane.

Samske ženske na Hrvaškem bodo od maja dalje deležne umetne oploditve, ki jo bo krilo hrvaško zdravstveno zavarovanje. Hrvaška vlada meni, da ima vsaka ženska pravico do otroka. Jutri bodo v saboru razpravljali o možnosti omogočanja umetne oploditve lezbičnim parom. Hrvaška, ki se bo Evropski uniji pridružila prihodnje leto, se bo s tem pridružila večini evropskih držav, kjer ta pravica že velja. Šest držav Unije, med katerimi je tudi Slovenija, umetne oploditve samskih žensk še vedno ne dovoli.

Evropska Komisija miri zaskrbljene uporabnike medmrežja, da novonastali urad za boj proti spletnemu kriminalu ne bo širil svojih aktivnosti tudi na področje zasebne izmenjave podatkov.
Nova institucija naj bi sicer zaživela najkasneje do januarja naslednjega leta in bi imela sedež v Haagu, od koder že delujeta Interpol in Evropol. V prvi vrsti naj bi se novoustanovljen urad za boj proti spletnem kriminalu spopadal s kaznivimi dejanji in prevarami na področju spletnega bančništva, dodatno pa naj bi posvečal svojo pozornost tudi družabnim omrežjem, prekupčevanju z otroško pornografijo ter spletnim napadom na infrastrukturne objekte ključnega pomena.

Evropska komisija, zakonodajalci in nacionalne vlade so se dogovorili o reformi mobilnega roaminga. Po novem bodo mobilni uporabniki za gostovanje v drugih omrežjih plačali nižje pristojbine za klice, tekstovna sporočila in spletne storitve. Reforma, ki so ji strogo nasprotovale velike mobilne družbe, naj bi bila potrjena s strani evropskega parlamenta v maju, v veljavo pa naj bi stopila junija. Cilj nove zakonodaje je predvsem povečanje konkurenčnosti na tujih mobilnih trgih, saj bodo uporabniki lahko prosto izbirali med operaterji in ne bodo zaradi cene vezani na tistega, ki ima sklenjeno pogodbo z domačim mobilnim operaterjem.

Na novinarski konferenci Zveze svobodnih sindikatov Slovenije so predstavili sklepe izredne seje predsedstva o predlaganih vladnih ukrepih za uravnoteženje javnih financ. Govori predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Dušan Semolič:Danes popoldne bodo sledila ponovna pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja o varčevalnih ukrepih, na katerih bodo obravnavali vsebinska vprašanja.

V kulturnih krogih je nestrinjanje s sklepom vlade o prepovedi sklepanja novih avtorskih in svetovalnih pogodb v javnem sektorju vse večje. Najbolj kritični do sklepa so predvsem v gledaliških krogih, kjer opozarjajo, da je takšen sklep povsem neuresničljiv in ne odraža realnega stanja v slovenskih gledališčih, kjer so od izvajalcev programa redno zaposleni le člani igralskega ansambla, ostali pa so običajno zaposleni prav preko avtorskih pogodb. V kolegiju direktorjev slovenskih gledališč prav tako opozarjajo, da odgovornost za sklepanje avtorskih pogodb leži na direktorjih, saj so zavodi avtonomni pravni subjekti, naloga ministrstva pa je, da uveljavi ustrezne normative za sklepanje tovrstnih pogodb ter nadzira njihovo izvajanje.

Slovenci z vidika znanja računalniškega programiranja zaostajamo za povprečjem Evropske unije, je razvidno iz objavljenih podatkov evropskega statističnega urada za leto 2011. Računalniški program je kdajkoli spisalo šest odstotkov Slovencev, starih od 16 do 74 let, povprečje v Uniji pa je lani znašalo deset odstotkov. Znanje računalniškega programiranja je znotraj evropske skupnosti najbolj razširjeno na Finskem, kjer je računalniški program spisalo že 26 odstotkov oseb v starosti od 16 do 74 let, na koncu lestvice pa se nahaja Bolgarija z dvoodstotnim deležem. Pojasnilo o podpovprečnem rezultatu slovenske mladine je za Radio študent podal asistent na Fakulteti za računalništvo in informatiko Gašper Žorž – Polž:Gibanje TRS je na Prešernovem trgu organiziralo akcijo z naslovom Prebudimo se, na kateri so spregovorili o diskriminaciji v slovenski družbi skozi zgodovino do danes. Več o vsebini in poteku akcije nam je povedal glavni tajnik stranke TRS Iztok Majhenič:OFF so pripravili Božidar Kolar ter vajenca Petra in Novoselc.Komentarji
komentiraj >>