Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Britoff brez sarkazma (799 bralcev)
Petek, 30. 3. 2012
Maja Z...Mohameda Meraha le pokpali v Toulouseu ...
...Apple sprejel poročilo o delovnih razmerah pri Foxconnu...
...novice iz največjih svetovnih proizvajalk kave: Brazilija, Vietnam, Kolumbija in Indonezija...
...Hana Šalabi končala gladovno stavko v zameno za izgon v Gazo...
...ultimat novim malijskim vojaškim oblastem...
...naval na britanske bencinske črpalke...
...Durs začel z razpošiljanjem informativnih izračunov dohodnine...

Sedam ura jutranja:

Splošna stavka španskih sindikatov proti napovedanim varčevalnim ukrepom je v nekaterih mestih postala nasilna. Stavke se je po besedah organizatorjev udeležilo 77 odstotkov zaposlenih, le del katerih se je podal tudi na ulice v sicer dokaj mirnih protestih. Do največ nasilja je prišlo v Barceloni, kjer je bilo razbitih več izložb in zažganih več smetnjakov, na kar so policisti odgovorili z gumijastimi naboji. Policija je v celotni državi aretirala skoraj 180 ljudi, oblasti pa trdijo, da je bilo v glavnem mirno in da stavka ni imela pretiranega vpliva na vsakdan prebivalcev.

V francoskem Toulouseu so vendarle pokopali 23-letnega Mohameda Meraha, ki je v treh streljanjih na začetku meseca ubil sedem ljudi. Sorodniki strelca so sicer želeli, da je pokopan v Alžiriji, od koder prihaja njegova družina, vendar so alžirske oblasti v zadnjem trenutku zavrnile prošnjo zaradi varnostnih razlogov. Ko je torej v igro prišlo neko toulouško pokopališče, pa se je temu uprl lokalni župan, češ da bi bil pokop na mestni zemlji neprimeren. Župana utišal predsednik Sarkozy z izjavo, da je bil Merah francoski državljan in da se o njegovi pravici do pokopa enostavno ne bo debatiralo. Merahov oče je medtem napovedal tožbo francoske policije, ki da je kriva za smrt njegovega sina.

Ameriška neprofitna mreža za pravično delo je na željo Appla pripravila obsežno poročilo o razmerah v katerih delavci zaposleni pri kitajskem Foxconnu sestavljajo iPade in podobne prodajne hite. Apple se je znašel pod plazom kritik zaradi številnih samomorov delavcev pri tem kitajskem podizvajalcu in na splošno slabih delovnih razmer. V poročilu ugotavljajo številne kršitve, od izredno visokih števil nadur do številnih kršitev varnostnih in zdravstvenih predpisov. Anketa med 35,000 zaposlenimi pa je pokazala, da je glavnina pritožb usmerjena na slabo hrano v menzi, veliko pa jih je tudi izrazilo željo po večjem številu nadur. Apple je obljubil, da bo upošteval zahteve poročila, kar pa očitno ne bo po godu ravno najbolj ranljivim migrantskim delavcem.

Zaradi vzajemnega nezaupanja z lastniki je sinoči odstopila celotna uprava Mercatorja z Žigo Debeljakom na čelu. Po njegovih besedah je razlog v različnih pogledih na prodajo podjetja hrvaškemu Agrokorju. Lastniki tudi s svojim nezaupanjem upravi in nadzornemu svetu ne ustvarjajo ugodnega okolja za delo. Delničarji so sicer za danes sklicali skupščino, kjer je med drugim napovedanih tudi več menjav članov nadzornega sveta.

Osma ura jutranja:

V malce neoriginalni reakciji na zgodnjo jutranjo uro, drugi blok novičk posvečamo dogajanju v državah, ki so največje svetovne proizvajalke in izvoznice kave. V Braziliji, ki sicer proizvede skoraj tretjino vse svetovne kave, kmetijsko ministrstvo za naslednjo sezono napoveduje rekordno letino. To pa ni nujno dobra novica za proizvajalce, saj v prostem trgu to pomeni nižanje nakupne cene, če seveda vmes ne poseže država. Kmetijski minister zato obljublja organiziran odkup kave s strani države, kar bo ohranilo visoke cene in zadovoljilo predvsem proizvajalce.

Vietnam, ki proizvede dobro desetino svetovne kave, je tudi bogat z vodnimi viri, ki veljajo za enega bolj varnih in trajnostnih virov energije. Toda prebivalce v bližini elektrarne Song Thran 2 vedno bolj skrbi puščanje tamkajšnjega jezu v zadnjih dneh. Oblasti zagotavljajo, da so zamašile večje špranje in trdijo, da je inšpekcijski nadzor pokazal zadovoljivo stanje betonske konstrukcije. Pred prihodom deževnega obdobja obljubljajo nadaljnje ukrepe in opozarjajo, da je jez grajen, da vzdrži potres stopnje 5,5 po Richterjevi lestvici. Za lažjo predstavo, to pomeni približno 2500 krat šibkejši potres kot je bil lanski na Japonskem.

Kolumbija, ki poleg desetine svetovne kave proizvede tudi okoli 40 odstotkov svetovnega pridelka kokinih listov, poskuša z novim ukrepom preprečiti njihovo nadalnje gojenje za predelavo v kokain. V ta namen so v kongresu predstavili zakon, ki bi, morda paradoksalno, dekriminaliziral gojenje te rastline. Trenutno so za to namreč zagrožene zaporne kazni do dvanajst let. Ideja je, da bi legalizacija vodila v še večjo pridelavo, kar bi posledično zasulo trg in tako zelo znižalo ceno kokinih listov, da bi se kmetom bolj splačalo gojiti kaj drugega.

V Indoneziji, ki je sicer vir dobrih petih odstotkov svetovne kave, se po vsej državi krepijo protesti proti napovedanem zvišanju cen goriva kar za tretjino. Gre za močno subvencionirano ceno približno, ki znaša 40 evro-centov na liter, te subvencije pa državo stanejo več kot 15 odstotkov proračuna in jih zato želi ukiniti. Previdnost pri tem ni odveč, saj velja, da je padec predsednika Suharta leta 1998 vsaj deloma povzročila jeza zaradi takratnega velikega zvišanja cen goriva, zato so tokrat oblasti preventivno na ulice poslale več kot 20,000 policistov za umirjanje razjarjenih množic.

Deveta ura jutranja:

Severna Koreja je pred kratkim izgubila ameriško pomoč v hrani zaradi vztrajanja pri napovedani izstrelitvi rakete oziroma satelita sredi aprila in vse kaže, da ima vedno manj izgubiti. Tako naj bi včeraj iz zahodne obale testno izstrelila dve zemlja-morje raketi tipa KN-01, deloma kot odgovor, čeprav ne napad, na na novo napotene južnokorejske in ameriške vojaške ladje. Medtem se nadaljujejo priprave na aprilsko izstrelitev v čast 100-letnici rojstva pokojnega Kim Il Sunga, japonski obrambni minister pa je izdal ukaz, da se slavnostno raketo sestreli, če se bo preveč približala japonskemu ozemlju.

Domnevna podpornica Islamskega Jihada, Palestinka Hana Šalabi, je po 43 dneh končala gladovno stavko v izraelskem zaporu. Hana je namreč že ves ta čas pridržana brez obtožnice, kar je sicer klasična taktika ustrahovanja v teh krajih in omogoča podaljševanje pripora v nedogled. Gladovno stavko je končala v zameno za trileten izgon v Gazo, čeprav sama prihaja iz Zahodnega brega, vendar je bilo njeno zdravstveno stanje tako slabo, da je morala sprejeti tudi to ponudbo izraelskih oblasti.

Mjanmarska opozicijska voditeljica in Nobelova nagrajenka Aung San Su Kyi napoveduje, da nedeljske volitve ne bodo zares svobodne in poštene. Su Kyijeva  je bila pred dnevi zaradi slabega zdravja prisiljena začasno prekiniti kampanjo, a ostaja v igri za volitve na 45 parlamentarinih mest, ki so jih izpraznili ministri in vladni sekretarji. Volitve bodo tudi prvič spremljali tuji opazovalci, Su Kyijeva pa opozarja na hude nepravilnosti, saj naj bi bilo samo v njenem okraju v volilnem imeniku na stotine imen že preminulih ljudi, hkrati pa naj bi manjkalo več kot 1300 volilnih upravičencev.

Gibanje 15o za 19. april napoveduje „Demonstracijo proti varčevalnim ukrepom, tiraniji dolga in krizni diktaturi, za skupno blaginjo". Protesti spadajo v sklop tako imenovane globalne pomladi, ki se povezuje z drugimi globalnimi akcijami in 'blokupacijo' finančnega središča v Frankfurtu napovedano za mesec maj. V Ljubljani bodo s preplavljanjem ulic zahtevali odpis dolgov, zagotovljen, univerzalen in brezpogojen dohodek za vse, stanovanja kot brezpogojno pravico in zaščito skupnega in demokratično upravljanje z njim.

Deseta ura jutranja:

Izraelske oblasti se pospešeno pripravljajo na današnje pro-palestinske demonstracije v okviru dneva arabskega ozemlja, ki opozarjajo na rasistično politiko izraelskih oblasti do arabskih prebivalcev tako znotraj Izraela kot na okupiranih ozemljih. Tradicionalni shodi, ki ponavadi minejo dosti mirno, so se lani končali bolj nasilno, zato je letos situacija še bolj zaostrena kot ponavadi. Med drugim so popolnoma zaprli vse mejne prehode z Zahodnim bregom in dodatno okrepili patruljiranje meja z Libanonom in Sirijo, ob slednji so na sveže položena tudi minska polja.

Skupnost zahodnoafriških držav Ecowas je dala voditeljem malijsekga vojaškega udara 72 ur, da vrnejo oblast njenim pravim lastnikom, sicer bodo sledile sankcije. Voditelji državnega udara so sicer že spisali novo ustavo, ki večino oblasti polaga v roke predstavnikov varnostnih sil, in jim hkrati podeljuje tudi imuniteto v prihodnje, saj bodo le tako lahko učinkovito opravili z upornimi Tuaregi na severu države. Ecowas napoveduje zaprtje vseh mejnih prehodov, zamrznitev vsega premoženja in prekinitev komercialnih finančnih transakcij, če hunta v treh dneh ne odstopi.

Britanske bencinske črpalke je preplavil nenaden naval, ki ga je sprožila nepremišljena izjava ministra za energijo Eda Daveya. Ta je namreč med pogajanji s sindikatom podjetij za transport goriva, ki grozijo s stavko, izjavil, da ne bi bila slaba ideja, če bi si ljudje napolnili tanke. Rezultat je bil seveda predvidljiva panika in skoraj 200 odstotkov večje povpraševanje po bencinu ter s tem povezane dolge kolone, na nekaterih pumpah pa je goriva celo povsem zmanjkalo.

Davčna uprava Republike Slovenije bo danes razposlala prvo rundo informativnih izračunov dohodnine, medtem ko bo druga runda na vrsti začetek junija. Ob enih popoldne bo na spletni strani davkarije po napovedih začela delati virtualna asistentka Vida, ki vam bo na vnos davčne številke odgovorila ali je bil izračun dohodnine sestavljen. Pri tem opozarjamo, da je pod določenimi pogoji mogoče, da vam Durs informativnega izračuna ne sestavi, čeprav ste plačevali akontacije in bi jih morali dobiti povrnjene. V teh primerih je na vas, da sami vložite, sicer bo država obdržala prejete akontacije dohodnine, vi pa boste poletje preživeli doma.

Pod jutranje novice se podpisuje Maja.

 Komentarji
komentiraj >>