Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Zaostreni infoblok (912 bralcev)
Ponedeljek, 2. 4. 2012
JernejaB... varčevanje, varčevanje, varčevanje...
... šolniki napovedujejo stavko...
... rektor Univerze na Primorskem predčasno razrešil dekanjo Fakultete za humanistične študije...
... letos že tretji MakFest...

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Žiga Turk, ali na kratko minister za suhe veje družbe je prejšnji teden predstavil varčevalne ukrepe. Na predstavitvi je poudaril, da bo treba zaradi slabega javnofinančnega stanja države zmanjšati stroške tudi v šolstvu, znanosti, kulturi in športu. Ob tem je hudomušno dejal, da se na ministrstvu trudijo, da bi bili pri tem najmanj prizadeti otroci, družine in zaposleni v javnem sektorju.

Vsi ukrepi imajo za posledico nekaj presežnih delavcev, med njimi je tudi nekaj takih, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, pravi Turk. Ob tem dodaja, da delajo na tem, da bi ustvarili projekte, financirane iz evropskih socialnih skladov, v katerih bi zaposlili presežne delavce iz šolstva. V en zavod pa nameravajo združiti tudi zavod za šolstvo, andragoški center, šolo za ravnatelje, center za poklicno izobraževanje in pedagoški inštitut.

Visoko šolstvo bo tako ob šest milijonov evrov sredstev, prav tako znanost. Manjše bodo tudi subvencije za bivanje študentov pri zasebnikih, in sicer se bodo s sedanjih 40 evrov zmanjšale na 17 evrov, pri čemer naj bi prihranili 1,7 milijona evrov na letni ravni. Skratka, na dnevnem redu je varčevanje, varčevanje in še enkrat varčevanje.

Za komentar glede napovedanih varčevalnih ukrepov na področju šolstva, visokega šolstva in znanosti, smo povprašali bivšega ministra za šolstvo in šport ter politologa Igorja Lukšiča:

Na vprašanje ali se bo udeležil napovedane stavke 18. aprila, nam je Lukšič odgovoril naslednje:

Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, z glavnim tajnikom Branimirjem Štrukljem na čelu, je napovedane ukrepe seveda enoznančno in ostro zavrnil ter se nemudoma preimenoval v stavkovni odbor. Sindikalisti nasprotujejo zniževanju kakovosti javnega šolstva in pravijo, da ne bodo pristali na znižanje plač. Izhajajoč iz zaostritve so zato napovedali splošno stavko, ki se bo najverjetneje zgodila 18. aprila.

Zaostruje pa se tudi na Univerzi na Primorskem. Prejšnji ponedeljek je namreč rektor Univerze na Primorskem, Dragan Marušič, predčasno razrešil dekanjo fakultete za humanistične študije, Vesno Mikolič, ki smo si jo zapomnili zlasti po tako imenovani kadrovski čistki, ki se je leta 2010 dogajala na prej omenjeni fakulteti. V izjavi za javnost so zapisali, da je bila njena razrešitev v času hude finančne situacije nujna, saj terja reorganizacijo in optimizacijo študijskih procesov in poslovanja. Eden od razlogov za razrešitev Mikoličeve pa je bila tudi (navajamo): "zaščita dobrega imena Univerze na Primorskem in preprečitev nematerialne in materialne škode, ki bi lahko nastala zaradi zlorabe pristojnosti in podeljenih pooblastil pri poslovanju fakultete".


ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Danes ob 16.30 uri se lahko v Foersterjevem vrtu, ali po domače v parku za Filozofsko fakulteto, udeležite delovne brigade, ki jo pripravlja gibanje Mi smo univerza. Gre za delovno akcijo izdelovanja lesenih kajl za pod vrata, katerih nadvse domiselno produkcijo je spodbudila namestitev elektronskih ključavnic na vrata predavalnic na Filozofski fakulteti.

Od jutri naprej pa vse tja do 7. aprila se bo že tretjič odvijal Makfest. MAKfest je projekt povezovanja, dobrodelnosti in kreativnosti. Projekt je zasnovan in organiziran s strani skupine dijakinj in študentk. Namen festivala je širjenje altruizma in spodbujanje mladih v kulturnem delovanju ter s tem omogočanje referenc skozi kopico kulturnih prireditev. V želji po aktivnejši in humanitarnejši družbi združujejo mnogo ustvarjalcev z različnih področij kreativnega ustvarjanja. Celotna izvedba projekta temelji na podpori donatorjev in na prostovoljskem delu, ki je temeljno načelo tega festivala.

Glede letošnjega festivala smo se pogovarjali z Asjo Hrvatin:

Prvi torki v mesecu so na Fakulteti za družbene vede sedaj že tradicionalno rezervirani za AntiFA seminarje. Aprilski seminar bo potekal jutri, 3. aprila 2012, ob 17. uri v predavalnici številka 10. Govora bo o povezavi med nogometom in reakcionarnimi družbenimi praksami. Na seminarju, ki ga bo povezoval Domen Dovgan, podiplomski študent na Fakulteti za družbene vede, bodo sodelovali: dr. Gregor Starc, profesor na Fakulteti za šport, Jure Lesjak, doktorski študent na FDV in aktiven nogometaš, Jernej Prodnik, asistent na Katedri za medijske in komunikacijske študije, in prisotna publika.

 

Infoblok je spisala JernejaB.

 Komentarji
komentiraj >>