Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KrOFF CERKVENE DOBRONAMERNOSTI (748 bralcev)
Torek, 3. 4. 2012
Luka P....V San Franciscu so aktivisti in podporniki gibanja Occupy za kratek čas »osvobodili« prazno stavbo v lasti nadškofije...
...Ekvador je napovedal bojkot letošnjega srečanja Organizacije Ameriških Držav...
...V Senegalu so po dvanajstih letih dobili novega predsednika države...
...V prestolnici Etiopije sta se srečali delegaciji Severnega in Južnega Sudana...
...Katar ne bo predal prebeglega podpredsednika Iraka...

Pomladni meseci prebujajo tudi od lanskega leta prisotno gibanje Occupy. Za novico so tokrat poskrbeli Zasedimo San Francisco in represivni organi. Tamkajšnji aktivisti in podporniki so »osvobodili« prazno dvonadstropno stavbo, ki je sicer v lasti nadškofije. Načrtovali so ustanovitev neke vrste socialnega centra, ki bi ga uporabljali tudi za izobraževalne namene. Predstavniki gibanja Zasedimo San Francisco so izjavili, da ne vidijo razloga zakaj bi bile stavbe prazne v času, ko ljudje nimajo stanovanj. Nadškofijo pa so med drugim prosili, naj naredi pravo stvar in jim pusti izvajanje teh storitev v prazni stavbi. Med zasedbo cerkvene stavbe so nanjo izobesili tudi dokaj slikovit in primeren napis iz biblijske zakladnice znanja. Citiramo: „ Daj nam danes naš vsakdanji kruh in odpusti nam naše dolge.“

Kakorkoli. Katoliška nadškofija v San Franciscu je sicer policistom v dobri veri naročila, naj le-ta ne ukrepa pred jutrom. Molitev gor ali dol, danes ob eni uri zjutraj po lokalnem času, so pripadniki policije, potem ko so prebili barikado, ki so jo postavili aktivisti, aretirali 80 ljudi. Naj omenimo, da smo govorili z eno od aktivistk gibanja Zasedimo New York, ki nam je povedala, da so se razmere kar se tiče nasilja miličnikov in ostalih tako imenovanih varnostnih enot, po vseh Združenih državah Amerike bistveno poslabšale.

Ekvador je napovedal bojkot letošnjega srečanja Organizacije Ameriških Držav, vsled izključitve Kube iz omenjenega srečanja. Kot navaja Ekvadorski predsednik Juan Manuel Santos, je bila izključitev posledica veta Združenih držav Amerike, ki vztrajajo, da Kuba ne izpolnjuje kriterijev za sodelovanja v Organizaciji Ameriških Držav, saj ni demokratična država. Ekvadorski predsednik je v znak solidarnosti s Kubo sicer pozval k bojkotu tudi druge države tako imenovane Bolivarske naveze – Venezuelo, Nikaragvo ter Bolivijo, vendar brez večjega uspeha, saj so voditelji omenjenih držav že potrdili svojo navzočnost na omenjenem srečanju.

V Senegalu so po dvanajstih letih dobili novega predsednika države, Macky Salla, ki je v drugem krogu volitev dosegel dobrih 65 odstotkov volilnih glasov in tako premagal dosedanjega predsednika Abdoulayea Wadea. Slednji je bil v zadnjem času deležen številnih kritik zaradi svoje ponovne, že tretje kandidature na volitvah, kar Senegalska ustava načeloma prepoveduje. Wade je svoje potegovanje za tretji mandat sicer utemeljeval z argumentom, da ustavna omejitev števila mandatov ne velja retrospektivno za njegov prvi mandat, saj tedaj omenjeno pravilo še ni bilo zapisano v ustavo. Mirni sestop nekdanjega predsednika z oblasti so že pozdravile številne države po svetu.

V prestolnici Etiopije Addis Abeba sta se prvič po pričetku spopadov srečali delegaciji Severnega in Južnega Sudana. V ospredju so bili predvsem pogovori o sporni z nafto bogati mejni pokrajini med obema državama, kjer so pred tednom dni izbruhnili najhujši spopadi vse od odcepitve Južnega Sudana. Po navedbah predstavnikov obeh vlad, pa so bili pogovori zelo plodni in obetajoči, vendar zaenkrat še ni bil sprejet nikakršen dogovor za prihodnost. Državi sicer še vedno vztrajata vsaka na svoji poziciji ter druga drugo še naprej obtožujeta napada na lastno ozemlje.

Katarski minister za zunanje zadeve Khaled al-Attiyah je sporočil, da Katar ne bo predal prebeglega podpredsednika Iraka, Tariq al-Hašimija, v domovini obtoženega umora državnih uslužbencev. Hašimi je bil eden redkih sunitov na visokem položaju v Iraku, odločitev Dohe pa bo najverjetneje še zaostrila že zaostrene odnose med pretežno šiitsko iraško oblastjo in s strani sunitov vodenimi državami arabskega polotoka.

KrOFF sta pripravila Luka Počivalšek in Marjan Novoselc.Komentarji
komentiraj >>