Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KrOFF NADZORA (598 bralcev)
Sreda, 4. 4. 2012
Boštjan R...nova različica zakona internetnem nadzoru...
...Slovaška dobila novo vlado...
...brez pogodbe ostalo 400 honorarnih sodelavcev Radiotelevizije Slovenija...

Slovaška je dobila novo vlado. Predsednik države Ivan Gasparovič je za novega predsednika slovaške vlade imenoval predsednika socialno demokratske stranke Smer, Roberta Fico. Stranka Smer ima v vladi močno večino, saj je zasedla 83 mandatnih stolčkov v 150 članskem parlamentu. Doslej vladajoča Slovaška demokratska in krščanska unija - Demokratska stranka je dobila le 11 mandatov.

Izraelske varnostne sile so izselile več deset nezakonito naseljenih izraelskih naseljencev iz poslopja v mestu Hebron na Zahodnem bregu. Izselitvi naseljencev je do sedaj nasprotoval premier Benjamin Netanjahu, ki pa je zdaj prižgal zeleno luč za izselitev naseljencev, a v zameno tudi za legalizacijo treh novih izraelskih naselbin na zasedenih območij. Po mednarodnem pravu so vse gradnje izraelskih naselbin na zasedenih območjih nezakonite.

Po uspešnem državljanskem bojevanju proti sprejetju sporazumov o nadzoru podatkov na internetu kot so ACTA, PIPA IN SOPa, boja še ni konec. V ameriški kongres namreč prihaja nova različica zakona o internetnem nadzoru - Cyber Intelligence Sharing and Protection Act oziroma CISPA. Novi sporazum predvideva, da ob obstoju suma nevarnega ali terorističnega dejanja, internetni ponudniki na zahtevo oblasti predajo vse podatke, ki jih imajo o določeni osebi in njegovi aktivnosti na spletu. V sporazumu ni zapisano, kdaj obstaja utemeljeni sum, kar pomeni, da bo ta sproti določen glede na samovoljo represivnih organov.

Vlada je v začetku meseca marca sprejela sklep o prepovedi sklepanja avtorskih in svetovalnih pogodb. Zaradi omenjenega sklepa je s prvim aprilom brez pogodbe ostalo približno 400 honorarnih sodelavcev Radiotelevizije Slovenije. Slednja prav tako ne more več sklepati pogodb za nadomestila za skladbe, plačilo pravic za avdiovizualna dela, odkup avtorskih del in pripravo radijskih oddaj.

Skupaj naj bi bilo ogroženih več kot 120 radijskih in televizijskih oddaj oziroma projektov. V lanskem letu je Radiotelevizija Slovenija sklenila malo manj kot 3500 avtorskih in podjemnih pogodb. Zaradi vladnega ukrepa javnemu zavodu grozi omejitev dejavnosti na več nivojih.

Vlada je prav tako podala nov le kozmetično olepšan predlog varčevalnih ukrepov, s katerimi predlagajo znižanje osnovnih plač v javnem sektorju za deset odstotkov, priznali pa bi tudi napredovanja. Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič je vladni predlog označil kot manj slabega med najslabšimi različicami in dodal, da je odprava plačnih nesorazmerij glavni predpogoj za dogovor.

Le v Sindikatu javnih uslužbencev še niso sprejeli odločitve o pridružitvi napovedani stavki. Ostalih šest sindikatov Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije pa je že sprejelo sklep o pridružitvi morebitni stavki v javnem sektorju, ki naj bi se začela 18.aprila. V konfederacijo je sicer vključenih skoraj 75 000 članov, v dosedanjih pogajanjih pa so se zavzemali za podaljšanje zamrznitve plač v javnem sektorju do konca leta.

ODPOVED: Kroff sta spisala Maša in Maj.

 

 

 

 Komentarji
komentiraj >>