Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Odprava nedopustnih dogodkov v Oražnovem Dijaškem Domu (5049 bralcev)
Četrtek, 5. 4. 2012
Luka T.O dogajanju v Oražnovem Dijaškem Domu, kjer stanujejo študentje in nekaj študentk medicine, se je do nedavna govorilo zelo diskretno. Vendar se ta privilegij končuje s pojavom svetovnega spleta, ki je zabeležil precej govoric. Nekatere od teh smo preverili z intervjujem bivšega bruca in z dokumentom, ki ga je izdal dekanat Medicinske Fakultete. Ali v tem domu prihaja do sistematičnega krščenja človekovih pravic brucev, ali so to le ekscesi strukture podobne ameriškim univerzitetnim bratovščinam?

Oražnov dijaški dom, ki je kljub svojemu imenu namenjen bivanju študentov in študentk medicine, slovi po svoji tradiciji, po kateri naj imajo tudi neprivilegirani možnost študija. Tudi zato je kljub elitni lokaciji v centru Ljubljane bivanje v njem brezplačno. Tekom let je tradicija v njem oblikovala močan občutek pripadanja skupnosti, ki pa nad mlajšimi generacijami nemalokrat izliva travme starejših. Na spletnem forumu MedenoSrce se je zato z imenom izpostavil bruc iz letošnje generacije, ki pa želi sedaj ostati neimenovan. Javnost in pristojne v hierarhiji Medicinske fakultete je opozoril na sistematične zlorabe, ki domnevno presegajo zdravo vzdušje strokovnih omrežij. Tako kot njegovi vrstniki je moral starejšim stanovalcem doma hoditi po opravkih in čistiti po zabavah; če se s tem ni strinjal, so sledile vse bolj drastične sankcije, ki bi jih človek, ki ne pozna navad Oražnovega doma, lahko smatral za sistematično kršenje človekovih pravic. Objavljamo posnetek intervjuja s Tomažem Pehantom, doktorjem dentalne medicine iz Maribora. Opisuje nam svojo izkušnjo bivanja v domu, ki jo je doživel kot bruc v šolskem letu 1995/96.Tako imenovane 'Stare bajte', kot se interno imenujejo študentje zadnjih letnikov, imajo sicer pravilo, da se bruce pusti na miru dan pred izpiti in kolokviji. Vendar ga sicer stroga skupnost očitno ne upošteva dosledno, saj naj bi predvsem mlajši stanovalci kazali vzorce neprespanosti in nižjega šolskega povprečja. Brucevo opozorilo je sprožilo interno preiskavo, ki jo je dekan medicinske fakultete Dušan Šuput 23. marca zaključil s sklepom, da predsedniku Oražnovega dijaškega doma Juriju Tiholeju do konca šolskega leta vzame pravico do bivanja v domu. Kuratorju doma je prav tako naročil, naj študente prerazporedi po sobah, in sklenil, da bo besedilo hišnega reda doma odslej moral odobriti dekan Medicinske fakultete. Za Oražnov dom je sicer značilna velika mera avtonomije, govori se celo o samoupravljanju s strani študentov. Zato se pojavljajo vprašanja, ali so starejši stanovalci začeli zlorabljati svojo nesorazmerno moč nad mlajšimi kolegi ali pa je takšno ravnanje do neke mere celo tradicionalno. Za nadaljnja mnenja bomo morali počakati na Urad varuha človekovih pravic, ki je bil v preteklih tednih prav tako obveščen o nedopustnem ravnanju. Dekanat Medicinske fakultete smo prav tako prosili, naj overi verodostojnost dokumenta, vendar odgovora ob zaključku redakcije še nismo dobili; dokument kljub temu objavljamo na spletni strani Radia Študent.

POPRAVEK: Dokument je prosto dostopen na uradni oglasni deski ULMF.

Sodeč po publikaciji 'Oražnovci', ki je zaradi spoštovanja avtorskih pravic ne moremo objaviti, vendar je dosegljiva na spletni strani doma orazen.net (povezava do PDFja), se tako imenovani Oražnovci tudi po zaključku študija povezujejo v vplivno strokovno omrežje z močnim občutkom pripadnosti med člani. Ta tradicija 'stare bajte' samo sebe naslavlja kot 'Delta Force' med ljubljanskimi študenti in svojo celoletno krščenje brucev primerja z iniciacijo v moškost. Presenetljivo pa je, da takšne sicer relativno legitimne ukrepe za vzgojo morilcev na ukaz smatrajo za primerne tudi pri ljudeh, ki bodo kmalu zaprisegli po Hipokratu.

Poročal je Luka Tetičkovič.

 Komentarji
komentiraj >>

Re: Odprava nedopustnih dogodkov v Oražnovem Dijaškem Domu
Videl, okusil [05/04/2012]

Bil v Oražnem nekaj let nazaj, sicer samo nekajkrat na obisku... Lahko rečem, da se nekaj posameznikov res izživlja nad bruci, predvsem so to tisti posamezniki, ki so jih mame premalo ali predolgo dojile. Nekako sem bil priča kako ego-tripersko moštvo obvladuje boge bruce in jih izkorišča za svojo leno rit. Najbolj zanimivo pa mi je bilo doživeti, kako so neverjetno zafilani z lastnim občutkom večvrednosti tamšnji študentje - stare bajte. Kr mal scary če mene vprašaš... da ne omenjam vseh exstasyjev, nosno rekreativnih pripomočkov in enormnih količin cannabisa, da se nehajo trest... in potem so to bodoči PSIHIATRI, zobozdravniki, kirurgi itd, itd. Mene je kr mal stiskal na teh njihovih ego zadetih zabavah + mučenje in vzgajanje brucev v nove psihote... Bil tam, videl vseee... not my cup of tea!!!! Pozdrav vsem skup
odgovori >>

Re: Odprava nedopustnih dogodkov v Oražnovem Dijaškem Domu
poslusalka [05/04/2012]

Sram naj te bo, Dr.Tomaž Pehant! Tvoje neprebolete frustracije od pred 15 leti projiciras danes in dajes slabo luc na bodoce zdravnike iz Orazna. Ta tvoj nastop ni nic drugega kot mascevanje! Radio Student ste tudi eni tracarji! Zmeraj objavite nekaj na pol! Sam da se pise nekaj, sramota!
odgovori >>

  Re: Odprava nedopustnih dogodkov v Oražnovem Dijaškem Domu
  anonimni alkoholik [05/04/2012]
  Sram naj bo take, kot si ti, ki podpirate povzročanje takšnih frustracij. Znašanje močnejših nad šibkejšimi ne bi smelo biti nobenemu v ponos. Zagotovo niso vsi zdravniki taki, niti vsi oražnovci, bi pa moral tisti (bodoči) zdravniki, predvsem oražnovci, stopiti na prste tistim, ki mislijo, da so nad zakonom, ustavit to bedno maltertiranje, ki je samo sebi namen ...
  odgovori >>

   Re: Odprava nedopustnih dogodkov v Oražnovem Dijaškem Domu
   poslusalka [05/04/2012]
   Ce je kaksna frustracija, konflikt, se je treba pogovoriti in dogovoriti s tistimi, ki so vpleteni v zadevo, ne pa bezati iz doma. Treba je komunicirati. Nalaz je je, da za lastne frustracije krivimo druge po forumih in sirimo zgodbice.
   odgovori >>

    Re: Odprava nedopustnih dogodkov v Oražnovem Dijaškem Domu
    pogovarjalec [06/04/2012]
    Pogovarjat se z modeli, ki so na takem nivoju kot so bili te tam med leti 1997 - 2002 je kr težko... Bil sem na par žurih in se s temi ljudmi ne bi pogovarjal... Ampak to so njihove osebne stvari, zagovarjanje tovrstnega dogajanja pa tudi. Da obrnem zgodbo, če si hotu fukat v tistih časih, si šu v Oranžna in to suvereno. Če si hotu drogo pa tut... Bol smešn je, da se je generacija, ki je bila podvržena torture pol naprej generacijsko nad drugimi znašala, kot da se ne zna branit
    odgovori >>

Re: Odprava nedopustnih dogodkov v Oražnovem Dijaškem Domu
dušan [05/04/2012]

Navedeno je, da ste dekanat ULMF zaprosili za potrditev istovetnosti dokumenta. Dekan takšnega dopisa ali e-maila ni prejel.
odgovori >>

  Re: Odprava nedopustnih dogodkov v Oražnovem Dijaškem Domu
  Luka T [05/04/2012]
  Spoštovani, danes ob 11.30 sem klical na dekanat in povprašal ali ima vaša fakulteta pristojno službo za odnose z javnostmi. Gospa na drugi strani, ki se ni predstavila, mi je odgovorila da ne, obvestil sem jo o obstoju dokumenta nakar me je prosila naj ga pošljem na uradni elektronski naslov dekanata MF. To sem nato tudi storil. Dokument sem posredoval tudi Uradu varuhinje Čl. pravic. Posredujem vam lahko kopijo sporočila. Hvala za komentar in lep pozdrav, Luka T.
  odgovori >>