Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BRITOFF IZRAELSKIH OBTOŽB (795 bralcev)
Petek, 6. 4. 2012
Boris V.… Talibani aktivni …
… Afera odnesla fašista Bossija …
… Vlada sprejela predlog rebalansa proračuna ...
… crk'o Marshall …
… Izrael obtožuje Egipt, da se z njegovega ozemlja izstreljuje rakete nanj ...
… Vogrin bo ali ne bo …
… Nasilje v Siriji pred domnevnim premirjem …
… Sever Malija odcepljen? …
… Perujski maoisti pred dokončnim porazom? …
… Shakespeare na Tajskem nezaželjen …

ob 7:05

V afganistanski provinci Badaksan je bil ubit višji poveljnik enot, ki se borijo proti talibanom, Nazik Mir. Za napadom, v katerem je bilo ranjenih tudi najmanj 16 civilistov, naj bi stali talibani. V Afganistanu se proti talibanom namreč borijo tudi s strani vlade sponzorirane milice, katerih pripadniki so pogosto bivši talibani ali drugi uporniki. Do napada, in sicer na nadzorno točko, ki jo je nadzirala takšna milica, je prišlo tudi v provinci Farah. Ubitih je bilo osem ljudi.

Predsednik italijanske fašistične opozicijske stranke Severna liga Umberto Bossi je odstopil z mesta predsednika stranke. Razlog za to je afera glede poneverjanja finančnih sredstev stranke, v katero naj bi bili vpleteni tako on sam kot člani njegovi družine in več visokih predstavnikov stranke. Zoper vpletene poteka preiskava o poneverbah javnih sredstev, ki jih je Severna liga prejela v zadnjih letih pod oznako povračilo volilnega denarja. Vpletene bremenijo tako telefonski prisluhi kot navedbe prič. Fašistična elita je strankin denar uporabljala za potovanja, žurke in obnove svojih domovanj. Kljub temu se je pred sedežem stranke zbrala množica Bossijevih privržencev, ki menijo, da je on zgolj žrtev in da ni nič vedel o netransparentnih poslih.

Vlada je včeraj sprejela predlog rebalansa proračuna, za katerega je finančni minister Janez Šušteršič dejal, da temelji na predpostavki, da se plače v javnem sektorju znižajo za osem odstotkov in da se plačna nesorazmerja odpravijo z začetkom prihodnjega leta. Vlada predlaga tudi znižanje mase sredstev za regres za polovico, pri čemer bi zaposleni z nižjo plačo dobili višji regres, tisti z višjo plačo pa nižjega. Kako bodo na predlog reagirali sindikati in javnost, bo znano tekom dneva.

ob 8:05

V 89. letu starosti je umrl Jim Marshall, stvaritelj istoimenskega legendarnega kitarskega ojačevalca. Marshall je pred 50imi leti ustanovil podjetje Marshall Amplifications, njegove proizvode pa je koristilo ogromno svetovno najbolj znanih glasbenikov. Z laskajočimi izjavami ob njegovi smrti so se Marshallu poklonili mnogi znani kitaristi. Slash je tako izjavil: „Rock in roll brez njega ne bo več enak, a njegovi ojačevalci bodo živeli večno".

Vodja policije v mestu Eilat na skrajnem jugu Izraela ob meji z Egiptom Ron Gertner je glede sredinega raketnega napada na to mesto dejal, da so po njihovih izračunih rakete priletele iz Sinaja, torej Egipta. Egiptovske oblasti na drugi strani zatrjujejo, da nimajo nobenih dokazov, da so rakete priletele z njihovega ozemlja. Po besedah egiptovskega predstavnika varnostnih sil, ki je želel ostati anonimen, je meja med Izraelom in Egiptom močno varovana, v sredo pa ni nihče zaznal svetlobe ali hrupa raket. Po napadu, ki sicer ni terjal nobenih žrtev, je izraelski premier Netanjahu takoj dejal, da je Sinaj že dolgo kraj, od koder se napada Izrael. Se obeta nova izraelska okupacija Sinajskega polotoka?

Poslanec Državljanske liste Gregorja Viranta Ivan Vogrin bo tekom dneva sporočil odločitev glede svojega prihodnjega delovanja v državnem zboru. V sredo je namreč svet njegove stranke podprl Virantovo odločitev, da poslanca pozove k odstopu. Potem ko je bil izvoljen, je namreč prišlo na dan, da je njegovo podjetje dolžno več upnikom in da vsem, ki so za storitve podjetja plačali avans, teh storitev ni opravilo.

Virant je že dejal, da če Vogrin ne bo sam odstopil kot poslanec, ga bo stranka izključila iz svoje poslanske skupine. Vogrin se je na to odzval z napadom na donedavnega političnega prijatelja, v katerem je Viranta označil za škodljivega za državo. Iz tega lahko sklepamo, da obstaja precejšnja možnost, da bo Vogrin zgolj izstopil iz poslanske skupine liste Virant in nadaljeval poslansko kariero kot nepovezan poslanec.

ob 9:05

Turške oblasti sporočajo, da je od srede v njihovo državo iz Sirije prebežalo več kot 2300 beguncev. Gre za visok porast priliva beguncev od marca. Iz Sirije naj bi prebegnilo več kot 42.000 ljudi, v uporu proti predsedniku Bašarju al Asadu pa naj bi umrlo več kot 9000 ljudi. Opozicijski aktivisti medtem poročajo, da so vladne sile napadle predmestje glavnega mesta Damask. Sirski režim je sicer pristal na mirovni načrt, po katerem bi od 12. aprila veljalo splošno premirje. V zavezo al Asada pa ne verjame turški premier Tayyip Recep Erdogan. Tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon opozarja na vse večjo humanitarno krizo v državi.

Medtem sirski veleposlanik pri Združenih narodih Bašar Džafari za nasilje obtožuje oboroženo opozicijo, ki jo podpirajo Katar, Savdska Arabija in Turčija. Džafari je od odposlanca Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana zahteval pisna zagotovila teh držav, da tudi one pristajajo na mirovni načrt. Če bo načrt uspel, bodo Združeni narodi poslali v Sirijo skupino približno 250ih opazovalcev, ki bi nadzirali spoštovanje premirja.

Uporniška skupina v severnem Maliju je razglasila neodvisnost severne regije, ki jo imenuje Azawad, potem ko je prejšnji mesec nad njo prevzela nadzor. Uporniška skupina Narodno gibanje za osvoboditev Azawada je po pozivu Varnostnega sveta k zaustavitvi nasilja v Maliju in utrditvi svojih položajev oznanila enostransko premirje. Amnesty International medtem opozarja, da je Mali na robu velike humanitarne katastrofe, in zahteva, da se različnim humanitarnim agencijam nemudoma dovoli vstop v državo.

V jedrski elektrarni na severu Francije sta včeraj izbruhnila dva manjša požara, kar je privedlo de avtomatične ustavitve reaktorja. Požara sta bila sicer pogašena, a je prišlo do uhajanja radioaktivne hladilne vode, ki pa so jo že zbrali in uskladiščili. Operater nuklearke EDF je zagotovil, da ne bo imel incident nobenih posledic za okolje. Francija sicer 75 odstotkov električne energije pridobiva z jedrskimi elektrarnami, ki jih je v državi 58.

ob 10:05

Perujski predsednik Ollanta Humala se je na perujski televiziji pohvalil, da so vladne sile popolnoma porazile uporniško skupino Sijoča pot v eni od njenih oporišč v dolini Alto Huallaga. Dan prej so perujske varnostne sile oznanile, da so v tej pokrajini aretirale Freddya Arenasa, ki je vodenje gibanja prevzel po prijetjih prejšnjih vodij Artemia in Walterja Diaza. Sijoča pot je maoistična skupina, ki je bila na vrhuncu v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, sedaj pa obstajajo zgolj manjše skupine na jugovzhodu države, kjer naj bi se ukvarjale s preprodajo drog.

Potem ko je newyorško sodišče ruskega trgovca z orožjem Viktorja Buta obsodilo na 25 let zapora zaradi zarote pri prodaji večje količine orožja kolumbijski gverilski skupini Farc (izg. Fark), je njegov odvetnik že napovedal pritožbo. Rusija je obsodbo ocenila kot pristransko in neutemeljeno. Butova žena je kazen, ki je sicer najnižja, ki ga je lahko doletela, grozila mu je namreč tudi smrtna kazen, označila za zmago, saj naj bi bil to dokaz za neutemeljenost obtožb. Rusko zunanje ministrstvo je izjavilo, da bo poskušalo storiti vse, da se But, ki je tesno povezan z ruskim vojaškim, političnim in obveščevalnim aparatom, vrne v Rusijo.

Sledeča novica je sicer stara dva dni, a vendarle vredna objave. Tajski cenzorji so prepovedali film, ki temelji na Shakespearejevi tragediji Macbeth, češ da deli tajsko javnost. Gre za film „Shakespeare mora umreti", tajsko adaptacijo dela, v katerem ambiciozni škotski general umori kralja. Režiserka Ing Kanjanavanit je prepoved označila za smešno in se začudila mišljenju, da lahko 400 let star pesnik ogroža današnjo Tajsko. Oblasti je zmotilo več stvari, med drugim to, da so v filmu uporabili tudi resnične posnetke tajskih protestov, ki so pred nekaj leti odnesli premierja Thaksina Shinawatro. Kot zanimivost povejmo, da je medtem Shinawatra postal tudi črnogorski državljan. Na Tajskem je sicer za kritiko monarhije zagrožena 15-letna zaporna kazen.Komentarji
komentiraj >>

Re: BRITOFF IZRAELSKIH OBTOŽB
Egon Alter [09/04/2012]

"Se obeta nova izraelska okupacija Sinajskega polotoka?" Se morda obeta nov napad združenih arabskih sil na Izrael? V tretje namreč gre rado, ne? (1948 in 1967 press)
odgovori >>