Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Velikonočni infoblok (800 bralcev)
Ponedeljek, 9. 4. 2012
univerza...Univerza v Ljubljani med najboljšimi...
...Klestenje po predšolčkih...
...Dan odprtih vrat ŠOU...
...Fotografski natečaj na oddelku EiKA...

Po prejšnje tedenskih napovedih varčevalnih ukrepov so praznični dnevi prinesli zatišje pred nevihto, ki se obeta v naslednjem tednu. Kljub depresivnosti na vseh frontah študijskega in univerzitetnega prostora, bomo tokratni infoblok začeli z nadvse spodbudno novico. Resnično smo lahko ponosni, da Univerza v Ljubljani kotira tako visoko na ARWU lestvici, ki jo že 9 let objavlja šanghajska univerza Jiao Tong. Uvrščena je namreč kar med prvih 500 najboljših univerz sveta. Iskrene čestitke! Če pogledamo še iz druge perspektive lahko ugotovimo, da glede na število prebivalstva, kjer dosegamo 146. mesto, kotiramo na lestvici uspešnih univerz v sam vrh! Fantastično! Toda za koga? Za študente, prekernike univerze in ostalo kolateralo verjetno ne.

 

Medtem, ko smo se v zavetju domačih logov basali s simboli Kristusovega pasijona in farbali jajčka nam državni aparat sporoča, da nas bo farbal še naprej. Varčevalne ukrepe bodo izkusili tudi študenti in študentke z otroci, ki obiskujejo predšolsko vzgojo. Vlada v varčevalnem paketu namreč predlaga tudi ukinitev normativa na heterogene oddelke. Slovenija ima že zdaj manj ugodno razmerje med številom otrok in strokovnimi delavci v oddelku, v primerjavi s Finsko, Islandijo in Norveško, kjer imajo podoben sistem. Številne raziskave tudi potrjujejo, da otroci v starostno heterogenih vrtčevskih oddelkih izkazujejo več prosocialnih dejavnosti in manj konfliktov, kot v starostno homogenih oddelkih. Ministrovo zagovedeno podpiranje varčevalnih ukrepov preko vseh trupel ponovno dokazuje, da gospod Turk postaja vedno bolj minister za nevzgojo in neizobraževanje.

 

Po zadnjih informacijah med varčevalne ukrepe spada tudi združevanje javnih zavodov na področju šolstva. Tu še posebej izstopa združevanje javnega raziskovalnega zavoda Pedagoški inštitut z zavodi drugačnih profilov, z drugačno vlogo v sistemu in drugačnimi strokovnimi načini dela, kot je raziskovalno. Predlagana združitev ne more prinesti nobenih prihrankov, lahko pa povzroči temeljno škodo avtonomiji raziskovalnega dela. S tem pa Slovenijo oropa za rezultate neodvisnih sporočil o delovanju vzgojno-izobraževalnega sistema, da ustvarjanja in ohranjanja temeljnih znanj iz družboslovnih in humanističnih področij niti ne omenjamo. Že v času enopartijskega režima je Pedagoški inštitut ravno zaradi svoje kritične drže bil boj za obstanek. Morda bo tokratna 'demokratična' vlada bolj učinkovita.

 

Univerza na Primorskem je 4. aprila priredila praznovanje 25. obletnice programa ERASMUS. Ta omogoča študentom in visokošolskim učiteljem ter drugim sodelavcem mednarodno mobilnost. Skupaj s sodelavci Erasmus Student Network Primorska je ob tej priložnosti tudi podprla pobudo ITF - Ustanove za krepitev človekove varnosti in akcijo „Posodi svojo nogo - zavihaj hlačnico za prepoved uporabe min", ki je na ta dan obeležila mednarodni dan o ozaveščanju o nevarnosti min.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

V sredo se je na Filozofski fakulteti začel seminar o visokošolski politiki, prihodnosti univerze in komercializaciji izobraževanja. V zadnjem času namreč spremljamo pospešene poskuse reformiranja Univerze, od Bolonjske reforme do Nacionalnega programa o visokem šolstvu. Odzivi visokošolskih institucij in študentskega predstavništva na neposredno uvajanje šolnin in prilagajanje Univerze gospodarstvu iz zadnje koalicijske pogodbe, so razdrobljeni in moralistični. Posledično s tem tudi pada kvaliteta študija in spreminja hram učenosti v servis ekonomije in tovarno delovne sile. Vsako naslednjo sredo tekočega meseca torej dobrodošli na predavanja, ki jih skupaj z Delavsko-punkersko univerzo in gibanjem Mi smo univerza organizira Primož Kraševec.

 

Jutri ob 19. uri bo na Filozofski fakulteti svojo novo knjigo Gola gora predstavil alpinist Viki Grošelj. Izkušnje bosta poleg njega podelile tudi doc. dr. Irena Mrak in Mojca Švajger, ki sta lani v dveh dneh v alpskem slogu preplezali Diamirsko steno Nanga Parbata.

 

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani v sredo, 11. aprila, in v četrtek, 12. aprila, med 9.00 in 18.00 pripravlja dneva odprtih vrat. Na dogodek so vabljeni študentje in vsi ostali, ki jih zanima, kako poteka delo v ŠOU v Ljubljani in njegovih zavodih. Obiskovalci se bodo lahko udeležili tudi številnih zanimivih brezplačnih delavnic.

 

Na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo bo od 19. do 21. aprila potekal posvet, ki ga študentje in zaposleni na oddelku organizirajo skupaj z gibanjem Mi smo univerza, sindikatom „Akademska solidarnost",Filozofsko fakulteto v Ljubljani in Filozofsko fakulteto v Zagrebu. Tema letošnjega posveta je: Upori, spremembe v družbi znanosti in izobraževanju. Vsi nadebudni fotografi ste v tem okviru vabljeni, da pošljete svoje fotografije pošljete do jutri na naslov fotonatecaj.eika@gmail.com. Motivi fotografij naj bodo vezani na družbene odnose, upore, demonstracije in spremembe, ki se pojavljajo skozi tako obliko izražanja.

 

Infoblok je sklepal Rok.

 Komentarji
komentiraj >>