Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF ŠKRBASTIH ZOB (3227 bralcev)
Ponedeljek, 9. 4. 2012
Boris V.… nove zahteve sirskega režima za sprejetje načrta za premirje …
… eksplozija na plinovodu iz Egipta v Izrael in Jordanijo …
… napetosti na korejskem polotoku …
… opozicijski protesti v Moskvi …
… začela se je Štafeta semen z namenom osveščanja javnosti o pomenu avtohtonih rastlin …

OFF NAPOVEDNIK

Raziskovalci z avstralskega Inštituta za zdravje in blaginjo so v raziskavi o dentalnem zdravju Avstralcev ugotovili, da stanje zobovja pravzaprav zelo natančno odraža stanje človekove denarnice. Pri tem so ugotovili, da se z najboljšim stanjem zobovja in največ zobmi lahko pohvalijo tisti, ki zaslužijo največ, najbolj klavrno podobo zobovja pa so odkrili pri tistih z najnižjimi dohodki. Raziskovalci, ki javnosti še niso razkrili zapletene metodologije, ki jih je pripeljala do tovrstnih briljantnih zaključkov raziskave, se verjetno niti ne zavedajo, kakšne posledice bo imelo to odkritje.

Odslej bodo namreč lahko povsem naključni posamezniki presojali debelino vaše denarnice. Če ste doslej bedno stanje na svojem osebnem bančnem računu lahko uspešno skrivali, vas odslej čaka drugačen scenarij. Po svetu boste morali hoditi z zaprtimi usti, ali pa boste svoj protest proti vsesplošnemu razkroju sistema javnega zdravstva, ki je pripeljal do tega, da si bodo lahko samo še redki privoščili obisk pri zobozdravniku, izkazali tako, da boste suvereno razkazovali svoje pomanjkljivo vzdrževano zobovje. Zato vsaj premislite, komu kažete svoje zobe, komu se nasmehnete in pred kom na veliko odpirate usta.

Berete škrbast OFF Program Radia Študent.

OFF PROGRAM

Po načrtu za premirje v Siriji, ki ga je predstavil odposlanec Združenih narodov in Arabske lige za to državo, Kofi Annan, bi moral sirski režim jutri iz mest umakniti vojake in težko orožje, kot so tanki. Na načrt je sicer režim predsednika Bašarja al Asada že pristal, vendar sedaj zahteva pisna zagotovila upornikov, da se bodo razorožili, od držav, ki jih podpirajo, torej Katarja, Savdske Arabija in Turčije, pa, da s finančno podporo prenehajo. Uporniki so to zahtevo že zavrnili. Izgleda, da je premirje obsojeno na neuspeh, saj se nasilje še povečuje. Sirski aktivisti tako poročajo o skoraj 70ih ubitih v nedeljo, kar naj bi število smrtnih žrtev čez vikend dvignilo nad 180, večinoma naj bi šlo za civiliste.

Sirski zunanji minister Walid Mualem se bo medtem danes mudil na obisku v Rusiji, ključni zaveznici sirskega režima. Postavlja se vprašanje, ali lahko Rusija reši Annanov načrt. Uradna Moskva se sicer še ni opredelila do zadnjih zahtev sirskih oblasti glede razorožitve upornikov. Če Annanov načrt za premirje ne bo uspel, bo Varnostni svet razmislil o nadaljnjih ukrepih proti Siriji.

Plinovod, po katerem Egipt izvaža plin v Jordanijo in Izrael, je bil zopet tarča napada, že 14. po začetku upora proti nekdanjemu diktatorju Hosniju Mubaraku. Do eksplozije je prišlo na vhodu v mesto Al Ariš na severu Sinajskega polotoka. Nihče še ni prevzel odgovornosti za zadnji napad. Plinovod je sicer zaprt že od eksplozije petega februarja. Egipt ima še iz Mubarakovih časov sklenjen 20-letni plinski sporazum z Izraelom, ki pa med Egipčani ni priljubljen, saj menijo, da Izrael premalo plačuje za uvoženi plin. Sinajski polotok je postal od padca Mubaraka precej bolj nestabilen, tudi zaradi manjše prisotnosti represivnih sil.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je v nedeljo sporočil, da bo Generalno skupščino Združenih narodov prosil za priznanje palestinske državnosti, če Izrael ne bo odgovoril na njegove pobude za obuditev pogajanj. Palestinski osvobodilni organizaciji septembra lani ni uspelo doseči priznanja Palestine s strani Varnostnega sveta Združenih narodov, tako da palestinsko vodstvo sedaj računa na sicer nižji status, dodeljen s strani Generalne skupščine. Palestinci so sedaj v Združenih narodih zastopani preko Palestinske osvobodilne organizacije, ki ima status »opazovalne entitete« brez glasovalnih pravic. Abas je sicer izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju namenil pismo, ki pa ga še ni dostavil, saj od izraelske strani čakajo na potrditev termina sestanka. V pismu Abas Izrael ponovno opozarja, da mora za začetek pogajanj zaustaviti nezakonite gradnje judovskih naselbin na zasedenih ozemljih, sprejeti palestinsko državo v mejah iz leta 1967 in izpustiti palestinske politične zapornike.

Potem ko so kolumbijski uporniki iz skupine Farc v prvih dneh aprila izpustili še zadnjih deset talcev iz vojaških in policijskih vrst, so se znova pojavila ugibanja o dokončnem zatonu največje kolumbijske gverile. A eden od vodij Farca, znan kot Ivan Marquez, je dejal, da Farc ostaja pripravljen za boj. V videoposnetku Marquez tako zagovarja dejanja skupine in zavrača obtožbe, da gre za terorizem. Le nekaj ur po objavi posnetka, ki naj bi sicer nastal 24. marca, so uporniki ubili 6 vojakov na vojaški nadzorni točki na severozahodu države. Vojska trdi, da je pri tem sama ubila 3 upornike. Farc se proti vladi bori že od 60ih let prejšnjega stoletja, a naj bi se število njegovih pripadnikov v zadnjih desetletjih razpolovilo na približno 8000 ljudi.

Severna Koreja je včeraj na izstrelišče postavila raketo dolgega dosega, ki bo po besedah severnokorejskih predstavnikov ta ali naslednji teden v orbito ponesla satelit Sijoča zvezda. Namen izstrelitve naj bi bil prikazati znanstvene dosežke države, najaktualnejši satelitski posnetki ameriškega komercialnega satelita pa kažejo, da Severna Koreja na območju, kjer so leta 2006 in 2009 izvajali teste jedrskega orožja, koplje nov podzemni predor. Poročilo južnokorejske obveščevalne službe pravi, da bi to lahko pomenilo, da se Severna Koreja skrivoma pripravlja na tretji jedrski poskus. Vodja severnokorejskega vesoljskega centra Jang Myong-Jin je zanikal, da je raketa, ki naj bi v vesolje ponesla satelit, v bistvu balistična raketa, kot se bojijo Združene države, Južna Koreja in Japonska, in da je bila izstrelitev rakete načrtovana že davno, kot eden izmed dogodkov ob praznovanju 100. rojstnega dne pokojnega severnokorejskega predsednika Kim-a Il Sunga.

Na predsedniških volitvah v Južni Osetiji, odcepljeni regiji Gruzije, je zmagal bivši pripadnik ruske obveščevalne službe KGB, Leonid Tibilov. S tem se ponovno dokazuje ruski vpliv na kavkaško regijo. Rusija namreč želi s kontrolo nad odcepljenima pokrajinama Južno Osetijo in Abhazijo omejevati Gruzijo in s tem zahodni vpliv v tej regiji. Spori nastajajo predvsem zaradi nadzora nad transportom energentov. Dvomljivo vodenje ruske politike pa se ne kaže le navzven, temveč povzroča spore tudi v notranjosti. Včeraj se je na Rdečem trgu pred Kremljem v Rusiji odvijal protest proti trenutnemu predsedniku vlade Vladimirju Putinu, ki se je v zadnjih mesecih spoprijemal z množičnimi protesti zaradi svojega avtokratičnega vodenja države, korporativizma in domnevnih nepravilnosti med volitvami. Protestniki so bili začudeni nad dejstvom, da jim policija ni preprečila dostopa do trga, vendar naj bi po volitvah v marcu opozicija izgubila velik del zagona in s tem postala manj nevarna.

Nadaljuje se medijski in civilni boj zaradi v četrtek s strani vlade sprejetega predloga rebalansa proračuna. Ob vsaki priliki se akterji obeh strani izražajo o ukrepih vlade. Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je na slovesnosti ob dnevu zastave tako pozval k enotnemu in tvornemu sodelovanju pri iskanju izhoda iz gospodarske krize, pri tem pa pozabil omeniti, da govori o enotnosti in sodelovanju po volji vlade, saj je slednja še pred koncem pogajanj s sindikati že sprejela predlog rebalansa. Na stran sindikatov je stopil predsednik države Danilo Türk, saj se po njegovem mnenju prevelik del bremen nalaga socialno najšibkejšim. Kljub temu, da se bodo jutri pogajanja med sindikati in vlado nadaljevala, pa se že več kot dvajset sindikatov javnega sektorja pripravlja na stavko, ki se bo pričela 18. aprila.

V tem tednu bo Eko civilna iniciativa Slovenije začela z akcijo Štafeta semen, s katero želi prenesti znanja in vedenja o semenih, predvsem pa osveščati javnost o pomembnosti ohranjanja od tukaj avtohtonih rastlinskih vrst in podpirati sonaravno pridelavo hrane po ekoloških načelih. Obenem želijo spodbuditi sejanje semen v javnih ali domačih vrtovih ter s tem povečati samozadostnost Slovenije pri proizvodnji hrane. Več o Štafeti semen nam je povedal predstavnik civilne iniciative, Marjan Kogelnik.Več informacij o akciji Štafeta semen dobite na www.ekoci.si.

OFF so pripravili Boris Vasev ter vajenca Jerneja in Anže.Komentarji
komentiraj >>