Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
NEURADNI LIST – LETNIK 5, ŠTEVILKA 15 (540 bralcev)
Ponedeljek, 9. 4. 2012
LanKriza je umazan posel. Janševa vlada obljubo o rumenem soncu na modrem nebu izvaja dobesedno in dosledno. Razgradnjo zelene na omenjena koloristična elementa, ki sicer v uniformne namene krasita tudi stranko SDS, je začela z razbitjem Ministrstva za okolje in prostor, ta dva resorja pa je podelila ministrstvoma za kmetijstvo in infrastrukturo. Nadaljevala je z ukinitvijo vladnega Urada za podnebne spremembe ter Sveta za trajnostni razvoj. V postopku ukinjanja pa je tudi Republiški svet za varstvo okolja.

Neuradni list Radia Študent je štirinajstdnevnik, v katerem prestrezamo in prežvekujemo osnutke in predloge zakonov, pravilnikov, uredb, javnih naročil in drugih aktov ter dokumentov, ki šele nastajajo po vladnih in ministrskih kuloarjih. Prestreči jih je pomembno pred njihovo potrditvijo na seji vlade, saj je po njihovem pristanku v državnem zboru za vsebinske popravke praviloma prepozno. Naivno bi bilo namreč verjeti, da vsakokratna večinska koalicija svojega dela ne bo opravila skladno z voljo političnih botrov z Gregorčičeve.

Kriza je umazan posel. Janševa vlada obljubo o rumenem soncu na modrem nebu izvaja dobesedno in dosledno. Razgradnjo zelene na omenjena koloristična elementa, ki sicer v uniformne namene krasita tudi stranko SDS, je začela z razbitjem Ministrstva za okolje in prostor, ta dva resorja pa je podelila ministrstvoma za kmetijstvo in infrastrukturo. Nadaljevala je z ukinitvijo vladnega Urada za podnebne spremembe ter Sveta za trajnostni razvoj. V postopku ukinjanja pa je tudi Republiški svet za varstvo okolja, ki je bil v osamosvojitvenem navalu ljubezni do čistega in slovenskega ustanovljen že davnega 93-ega leta.

Časi pa so tako težki, da se je vlada znašla pred strahovito etično-moralno dilemo, v kateri je prisiljena izbirati med čistim okoljem, zdravjem in morebitno lakoto. Misija v Afganistanu je za vitalne slovenske interese vendarle prevelikega strateškega pomena.

Evropska komisija je v začetku marca Sloveniji za proračunsko leto 2012 dodelila sredstva v višini dobrih dveh in pol milijonov evrov za nakup živil za intervencijske zaloge hrane za najbolj ogrožene osebe. Slovenija mora zadevo sofinancirati zgolj v višini DDV-ja za omenjeni znesek. Iz Bruslja so v isti sapi sporočili, da lahko država članica pri tem določi izjeme pri odstopu od evropskih določb o zelenem javnem naročanju.

“Hvala in mersi,” odzvanja z Gregorčičeve. Predlog sprememb in dopolnitev Uredbe o zelenem javnem naročanju je že v vladni obravnavi. Vsebuje en člen. Glasi se: Ta uredba se ne uporablja, kadar se blago, storitve ali gradnje naročajo v humanitarne namene.

Pri izvedbi javnega razpisa za dobavo hrane za ogrožene osebe bo Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja novo uredbo dodobra izkoristila. V preteklosti so tovrstna javna naročila morala zagotoviti nabavo vsaj petih odstotkov ekoloških živil. Po oceni agencije pa bi zaradi te zahteve, s katero se zasledujejo cilji okoljske politike, kupili približno 200 ton manj živil za lačne. Med krizo tako dilem ne bo. Razen med lakoto in nasitenjem. Med zelenim ali nobenim.Komentarji
komentiraj >>