Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BAMBI MOLESTERS: A Night in Zagreb (Dancing Bear, 2011) (709 bralcev)
Sreda, 11. 4. 2012
Peter RecerV Rš koncertu poslušamo Bambi Molesters posnete v zagrebškem Teatar & TD. Dvojni koncertni plošček pride v paketu s stilsko dovršenim DVD posnetkom. Poleg pregleda diskografije Bambi Molesters slišimo še Chris Eckamana v izvedbi pesmi iz projekta The Strange, gostujočo pihalno sekcijo ter Luko Benčića iz My Buddy Moose... * v celoti
Bambi Molesters so skupina, ki je slovenski publiki dobro poznana. Imamo pač srečo, da bend, ki je nedvomno svetovnega formata, prihaja iz hrvaškega Siska. Zato smo imeli mnogo priložnosti videti zasedbo v živo, na koncertnih odrih, in se prepričati, v čem je skrivnost te surferske skupine. Igrivost in radoživost igranja se oplemeniti ob koncertnem nastopu, obenem pa v surferski zvok vpeljujejo zvočnost Ennia Morriconea. Tako se poslušalec lahkotno preseli iz surferskih vod v kakšno puščavsko, s kaktusi posejano okolje. Ta pridih, ki se lahko spogleduje tudi z recimo bendom Calexico, se stopnjuje še ob vpeljavi pihalne sekcije, ki jo je bilo moč slišati na njihovi zadnji plošči As The Dark Wave Swells. Značilnost Bambi Molesters je tudi, da so vedno gojili čistejši, tudi nežnejši slog, ki se bistveno bolj spogleduje z izvornim zvokom izpod prstov Dick Dalea, kot pa na primer z hrupnejšim odvodom surf glasbe.

Bambi Molesters so nastali leta 1995 in s svojim zvokom hitro osvojili širšo publiko. Prvih pet ali šest let je bilo izredno plodovitih, saj so izdali štiri albume, med drugim tudi ploščo z naslovom Sonic Bullets, 13 From The Hip. Ta album izpostavljamo zato, ker je na njem gostovalo mnogo tujih glasbenikov, med drugim Peter Buck iz R.E.M, Eduardo "Speedo" Martinez iz The Flaming Sideburn in Chris Eckamn iz zasedbe The Walkabouts. Omenjena plošča in sodelovanje z vrsto tujih glasbenikov sta Bambi Molesters dokončno postavila v bend svetovnega formata.

Po izdaji te plošče leta 2001, je skupina prešla v dolgo pavzo, ki jo je prekinila najprej s projektom The Strange, to je skupnim projektom s Chris Eckamnom. Sodelovanje s članom zasedbe The Walkabouts pa je ponovno obrodilo sadove leta 2010, ko se je bend vrnil na odre, in sicer z novim albumom As The Dark Wave Swells. Pri tem so Bambi Molesters svoj zvok rahlo umirili, obenem pa tudi obogatili z dodatno pihalno zasedbo. Plošča, ki je bila nadvse dobro sprejeta, je tudi obsežno predstavljena na nocojšnjem koncertnem posnetku A Night in Zagreb.

Na koncertnem prizorišču Teatar & TD so Bambi Molesters predstavili svojo zadnjo ploščo, zato tudi ne preseneča, da so ponovno izbrali ta prostor za predstavitev koncertne izvedbe. Omenimo, da je zvočni posnetek le polovica zgodbe, saj je celoten koncert predstavljen tudi na DVD mediju, s stilsko dovršeno in izredno minimalistično sliko. Poleg omenjene zadnje plošče As The Dark Wave Swells je moč slišati presek diskografije Bambi Molesters. A Night in Zagreb je tako koncertna the best of izdaja. Z albumov Dumb Loud Hollow Twang ter Intensity! slišimo pesmi, kot so Wanganui, Point Break ter Invasion Of The Reverb Snatchers. Najbolj pa sta zastopani zadnji dve plošči Sonic Bullets, 13 From The Hip ter As the Dark Wave Spells.

Poleg klasične Bambi Molesters zasedbe slišimo še gostujoče glasbenike. Tako na primer Chris Eckamn sodeluje pri pesmih z njihovega skupnega projekta The Strange, Luka Benčić iz My Buddy Moose igra klaviature in kitaro, medtem ko Andrej Jakuš in Ozren Žnidarić sestavljata pihalno sekcijo. Tako Bambi Molesters nastopajo ob razširjeni obliki, s pihalno zasedbo, kot smo jih videli na predstavitvi zadnjega albuma v Menzi pri koritu. Ta dodaten zvok širi njihovo glasbeno sliko, a so še vedno v prvem planu njihovi subtilni in igrivi kitarski dialogi. Obenem pa je potrebno omeniti, da ima plošča A Night in Zagreb produkcijsko dovršen zvok in smo tako priča izvrstni koncertni prezentaciji.

Dvojna koncertna plošča in DVD posnetek Bambi Molesters prikazujeta v stilsko dovršenem slogu. Skupina z daleč naokoli prepoznavnim zvokom in dodelanim nastopom nadaljuje zgodbo, ki jo je obnovila s ploščo As the Dark Wave Swells, to je vrnitev na koncertne odre. Leta 2010 so nas Bambi Molesters prijetno presenetili s svojo ponovno aktivacijo, koncertna plošča A Night in Zagreb pa zaokrožuje in ponovno potrjuje njihovo vrnitev.


* Peter Recer


Komentarji
komentiraj >>