Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
GLASBENE NOVICE: od 11. 4. do 13. 4. 2012 (737 bralcev)
Petek, 13. 4. 2012
jizahDanes v glasbenih novicah: Q-Tip, Incurabili, Squarepusher, Native Tongues

The Tennors, The Who, Strength Records

Moonlight Sky trio, Tony Marsh, Pantera
Petek, 13. 4. 2012

Kar se je potihem šušljalo zadnji mesec, je ta teden postalo dejstvo. Raper in producent Q-Tip, ki ga večina pozna po delu v zasedbi A Tribe Called Quest, je podpisal pogodbo z založbo Kanye Westa "G.O.O.D. Music", ki sicer spada pod okrilje založbe Def Jam. Na njej naj bi prihodnje leto izdal svojo novo solistično ploščo "The Last Zulu".

Domači dvojec Incurabili se odpravlja na zahodnoevropsko turnejo. Začetek evropske turneje bosta Bruno in Niko pričela 20. aprila v Leipzigu, končala pa jo bosta v francoskem Toulousu 4. maja letos. Skupaj bosta odigrala dober ducat koncertov.

Elektronski IDM, acid prvak, Tom Jenkinson, bolj znan pod imenom Squarepusher, bo 14. maja letos izdal svojo novo studijsko ploščo. Album »Ufabulum« bo kajpak izšel pri založbi Warp, vseboval pa bo 10 novih kompozicij. Izid bodo pospremile kar tri različne fizične izdaje, in sicer klasična enojna, specialna edicija z dodanimi ep-jem »Enstrobia«, ki vsebuje tri kompozicije ter ultravijolično šminko ter v dvojni vinilni različici z dodatnim ep-jem.

Eden najvidnejših raperskih kolektivov Native Tongues bo letos dobil svoj dokumentarec, v katerem naj bi se pojavili vsi najvidnejši izvajalci te raperske klike z začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja - De La Soul, A Tribe Called Quest, Jungle Brothers, Black Sheep, Queen Latifah in drugi. Dokumentarec o tej zavedni raperski ekipi se bo imenoval »Speaking In Tongues«. Za režijo bo poskrbel Omar Akil, dokumentarec pa naj bi izšel v zadnjih treh mesecih letošnjega leta, vse informacije o filmu pa bodo sproti dodane na facebookovem spletišču www.facebook.com/NativeTonguesDoc

* Jizah

===========================================

Četrtek, 12. 4. 2012

Po petintridesetih letih premora se na glasbeno prizorišče vrača jamajška rocksteady zasedba The Tennors. Žal ne v čisto popolni verziji, saj je eden od ustanovnih članov, Maurice Johnson, že zdavnaj pokojni. Skupaj s preostalima članoma Georgeom Murphyjem in Ronnijem Davisom bo tako nastopal član skupine The Itals, Henry “Sadiki” Buckley Jr. Reformirani Tennorsi nameravajo posneti nov album ter koncertirati po Ameriki in Evropi. The Tennors so največji vtis v jamajški glasbeni zakladnici pustili leta sedeminšestdeset, ko so za Coxsona Dodda izdali pesem Pressure and Slide – tisto leto največji jamajški hit.

Potem ko se je komite londonskih olimpijskih iger izkazal s povabilom Specialsov, ki bodo igrali na zaključnem koncertu, pa so ga močno mimo pihnili, ko so menedžerja The Whojev pobarali, ali bo nemara njihov bobnar Keith Moon takrat dosegljiv za nastop. Taisti Keith Moon, ki je pokojni že od leta oseminsedemdeset. Mendedžer je komiteju “vljudno” odgovoril, da Keith prebiva v Golders Green krematoriju in da če ga želijo kontaktirati, potrebujejo okroglo mizo, nekaj kozarcev in sveč. Ali bodo The Who nastopili na sklepni prireditvi, se sicer špekulira že od lani, vendar še nič ni potrjeno. So pa menda Sex Pistols svojo udeležbo zavrnili.

Vokalist hardkorašev Agnostic Front, Roger Miret, se podaja v založniške vode. Skupaj z Onnotom Van Ravestijnom, ki je delal za belgijski I scream, sta ustanovila novo založbo Strength records. V svoji založbi želita promovirati glasbo, ki se ozira h koreninam in osnovam scene – se pravi starošolski hardcore in punk, začela pa bosta z izdajo albuma Lawles & Disorder belgijskega benda Hard Resistance in kompilacijo Respect your roots worldwide, na kateri bodo priredbe, ki so jih posneli Terror, Rancid, Napalm Death, Dropkick Murphys, The Unseen, Agnostic Front, Biohazard in še mnogi drugi.

* Sabina Kraner

============================================

Sreda, 11. 4. 2012

Na domačem glasbenem polju bo v kratkem izšla nova plošča zasedbe Moonlight Sky, ki že nekaj časa ob svojem imenu nosi oznako trio. Ta bo v ponedeljek, 16. aprila, na koncertu v Kinu Šiška predstavil novo, tretjo studijsko ploščo z naslovom Changing Parameters. Zasedba na novi plošči izvaja po večini instrumentalno glasbo in če je v preteklosti njihov izraz krojila električna kitara, so le-to zamenjali z akustično. Glasba se žanrsko giblje med fusionom, jazzom, rockom, flamenkom, tangom in svetovno glasbo, na plošči pa je prisotnih kar nekaj gostov, ki se bodo predstavili tudi na promocijskem koncertu.

Malce manj pozitivna novica prihaja iz Anglije. Včeraj je namreč umrl britanski bobnar Tony Marsh. Ta je svojo prepoznavnost začel graditi v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je nastopal z jazz rock zasedbo Major Surgery. Tony je bil skozi leta prepoznaven in priznan predvsem na področju improvizacijske muzike, nastopal pa je z imeni, kot so Mike Osborne, John Surman, Evan Parker, Paul Rutherford, Barry Guy, Howard Riley, Elton Dean in drugi. Dolga leta je tvoril tudi kvartet improvizatorjev z imenom Full Monte, ki so ga poleg njega sestavljali še Chris Biscoe, Brian Godding ter Marcio Mattos.

Za konec današnjih novic pa še ena iz tabora zasedbe Pantera. Da, ta ne obstaja že deset let, prav tako je pokojni tudi kitarist Dimebag Darrell, vendar bo dvajseti obletnici plošče Vulgar Display Of Power preostanek zasedbe izdal remasterizirano izdajo, ki bo vsebovala še edino skladbo, ki ni izšla nikoli. Gre za skladbo z naslovom Piss in je bila posneta skupaj z ostalimi skladbami z dotične plošče. Reizdaja bo izšla kot CD in DVD, ki bo vseboval še video posnetke z Monsters Of Rock 1992, ki se je odvijal v Milanu.

* Gašper Prus


Komentarji
komentiraj >>