Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF CERKVENEGA VARČEVANJA (819 bralcev)
Petek, 13. 4. 2012
Božidar K.… Kitajska odpoklicala vojaško ladjo s spornega področja s Filipini ...
… države v razvoju in države BRICs želijo podpreti skupnega kandidata za predsednika svetovne banke ...
...Združene Države Amerike iščejo tesnejše sodelovanje z Brazilijo...
… mehčanje odnosov med Indijo in Pakistanom...
… koalicijske stranke neomajne glede nujnosti varčevalnih ukrepov...
...v Carigrad so prispeli iranski jedrski pogajalci...
...v Haagu bodo določili meje med Slovenijo in Hrvaško...

OFF NAPOVEDNIK

V luči burnih razprav o napovedanih varčevalnih ukrepih vlade se v javnosti o tematiki opredeljujejo vse možne interesne skupine, ne glede na njihovo strokovnost ali pristojnosti. Izven polja pristojnosti za duševno odrešitev je svoje mnenje, brez dokazila o strokovnosti, včeraj podal tudi visoki predstavnik rimsko katoliške cerkve, kardinal Franc Rode. S svojo izjavo je izrazil popolno podporo vladnim ukrepom in sindikalni boj oziroma napovedano stavko javnega sektorja označil za nenavadno, saj naj bi bili ukrepi nujni, kar nakazujejo tudi podobna dogajanja v drugih evropskih državah. Obenem po njegovih besedah ukrepe podpirajo pametni ljudje, zatorej ti že morajo biti pravilni.

Izgleda, da je zaradi odsotnosti strokovne podkovanosti pozabil, da je pravica do stavke alternativa nasilnemu boju za delavske pravice – možnost stavke je družbeni konsenz, kjer se je delavsko gibanje odpovedalo radikalizmu, lastniki kapitala pa so se odpovedali Manchesterskemu modelu kapitalizma oziroma popolni odsotnosti delavskih pravic. Kardinalovo Videnje sveta torej ne predvideva splošne družbene refleksije o ukrepih njenega vrha. Odnos gospodarja, ki ga izkazuje cerkev s prižnice do svojih podanikov, naj se torej nadaljuje tudi v razmerju državljanov do svoje vlade – brez dvoma ni težav in brez težav so vsi zveličani.

Vi pa berete OFF Program Radia Študent, kjer verjamemo, da nas bo le večni dvom odrešil.


OFF PROGRAM

Kitajska je odpoklicala eno izmed treh vojnih ladij iz sporne regije južno kitajskega morja, kjer se že več desetletij odvija spor o lastništvu področja med Kitajsko in Filipini. V spornem področju naj bi se nahajale zaloge nafte in zemeljskega plina, obenem pa je pomembno tudi zaradi ladijskih poti. Potekala naj bi sicer pogajanja o razrešitvi, vendar podrobnosti niso znane. V luči situacije je Filipinska oblast iskala pomoč pri Združenih državah Amerike, ki v zadnjem času izkazujejo vedno večji vojaški interes na področju Azije. V zameno za vojaško pomoč in usposabljanje bo Amerika lahko uporabljala filipinska letališča in vojaške objekte. Še ta mesec bosta Združene države in Filipini izvedli vojaške vaje na področju Reed Bank, s čimer želijo utrjevati zavezništvo.

Države v razvoju bodo poskušale stopiti skupaj in podpreti enega izmed dveh neameriških kandidatov za predsednika svetovne banke. Glede na tradicijo, vzpostavljeno s strani Združenih držav Amerike, je že od ustanovitve Svetovne banke po drugi svetovni vojni na njenem vrhu vedno Američan. Tokrat so na listi kandidatov trije. Ameriški zdravstveni strokovnjak Jim Yong Kim, nigerijski finančni minister Okonjo-Iweala in bivši kolumbijski finančni minister Jose Antonio Ocampo. Slednji je obiskal Brazilijo, eno izmed predstavnic držav v hitro rastočem razvoju - BRICs. Pri brazilskem finančnem ministru je iskal podporo, saj je po mnenju Ocampa nujno, da države BRICsa in države v razvoju podprejo svojega kandidata, s čimer bi dobile večjo vlogo pri odločitvah Svetovne Banke, ki je največja mednarodna ustanova za posojanje denarnih sredstev razvijajočim se državam.

Na brazilsko politiko pa ne poskušajo vplivati le sosednje države, temveč poskušajo izgrajevati trdnejše sodelovanje tudi Združene države Amerike. V ponedeljek se je v Washingtonu odvijal sestanek med brazilsko predsednico Dilmo Rouseff in Barackom Obamo, v naslednjem tednu pa se bodo sestankovanja nadaljevala na brazilskih tleh, z obiskom ameriške državne sekretarke Hillary Clinton. Glavna tematika pogajanj je razrešitev brazilske kritike svetovnega monetarnega sistema, saj Združene države in Evropska Unija nista zajezili monetarnega cunamija, ki je prizadel brazilsko valuto. Obenem Združene države poskušajo vplivati na stališča Brazilije do Irana, Kube in Sirije oziroma držav, ki ne plešejo po ameriškem diktatu.

Indijska vlada se je odločila, da bo po novem dovolila tuje investicije iz Pakistana. Sporočilo je prišlo v luči odprtja trgovske postojanke na meji med Indijo in Pakistanom, s katero naj bi se dvignila trgovska izmenjava med obema narodoma. Do sedaj so bili na obeh straneh ekonomski odnosi prepovedani oziroma močno omejeni z zakoni, zato širitev trgovanja nakazuje na zbliževanje obeh narodov ne le na ekonomskem področju, temveč naj bi dolgoročno pripeljalo tudi do otoplitve političnih odnosov.

V Carigrad so prispeli iranski jedrski pogajalci, ki se bodo jutri na novem krogu pogajanj o iranskem jedrskem programu sešli s šesterico velesil, ki jo sestavljajo Združene države Amerike, Rusija, Kitajska, Francija, Velike Britanija in Nemčija. Pričakovanja pred srečanjem so sicer nizka, ključna pa bo izgradnja zaupanja. V sobotnem krogu pogajanj se sicer od šesterice držav pričakuje, da bodo zaustavile niz neuspešne diplomacije in preprečile morebitno vojno na bližnjem vzhodu. Cilj Teherana bo tudi tokrat zahteva po priznanju njihove pravice do jedrskega programa in odprava sankcij, ki jih je Zahod uvedel proti njim.

V Haagu poteka prvo srečanje arbitražnega sodišča, ki bo določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško. Na srečanju so prisotni tudi agenti obeh držav. Šlo naj bi predvsem za prva posvetovanja, o vsebini današnjih pogovorov pa naj bi arbitražno sodišče obvestilo tudi javnost. Za zdaj je jasno določeno le, da imata Slovenija in Hrvaška do 9. decembra čas, da predstavita svoje memorandume sodišču, morda pa bosta državi še podrobneje opredelili predmet spora. Po prvem srečanju bi bilo po napovedih predsednika arbitražnega sodišča Gilberta Guillaumea lahko tudi več znanega o nadaljnjih postopkih sodišča in o časovnici.

Škodljiva programska koda Ransomcrypt, ki zadnje dni straši po medmrežju, se je pojavila tudi na slovenskih virtualnih tleh. Gre za virus, ki zašifrira dokumente na računalniku tako, da uporabnik do njih več ne more dostopati, nato pa zahteva plačilo v velikosti 50 evrov za ključ, ki bi podatke odklenil. Kot nam je povedal Tomaž Hren iz centra za posredovanje pri internetnih incidentih SiCERT, takšen koncept ni nov. Kako pa se lahko uporabnik zavaruje pred tem virusom in kaj storiti, ko je enkrat že na računalniku?Predstavniki koalicijskih strank so na novinarski konferenci poudarili svoje prepričanje o nujnosti ostrih varčevalnih ukrepov. Strinjali so se, da če Slovenija varčevalnih ukrepov ne bo sprejela, lahko izgubi suverenost in samostojnost pri fiskalni politiki, hkrati pa zagotovili, da ukrepi ne bodo prizadeli državljanov z najnižjimi prihodki. Čeprav sindikati tako javnega kot zasebnega sektorja opozarjajo, da se s takšnimi ukrepi zmanjšuje socialna država, pa se koalicijske stranke s tem ne strinjajo in trdijo, da bo Slovenija socialna država ostala tudi po njihovem sprejetju.

Minister za finance Janez Šušteršič je na poslovnem zajtrku, ki ga je v Ljubljani organizirala Ameriška gospodarska zbornica, dejal, da je vtis, da se usoda države odloča le v odnosu med sindikati in vlado, napačen. Po njegovem mnenju je pomembno, kdo prepriča javno mnenje v Sloveniji. Vlada želi proračunski primanjkljaj letos znižati na tri odstotke bruto domačega proizvoda, prihodnje leto pod tri odstotke, proračun pa naj bi uravnotežili predvidoma leta 2015. Čeprav ima vlada v Državnem zboru sicer večino, pa je Šušteršič opozoril, da so v slovenskem sistemu možni referendumi. Pri tem minister računa tudi na razum ljudi. Če referendum pade, vlada namreč v enem letu ne more predlagati enakih ukrepov.Komentarji
komentiraj >>