Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KrOFF PRIPRAV NA STAVKO (611 bralcev)
Petek, 13. 4. 2012
Božidar K.... Portugalska je kot prva članica Evropske unije ratificirala medvladno pogodbo o fiskalnem paktu...
...odziv na varčevalne ukrepe se zaostruje...
...ustanovitev policijskega stavkovnega odbora...
...Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport bo imelo 262 milijonov evrov manj od lani...

Portugalska je kot prva članica Evropske unije ratificirala medvladno pogodbo o fiskalnem paktu, portugalski poslanci pa so po pričakovanjih potrdili tudi pogodbo o ustanovitvi stalnega mehanizma za stabilnost evra. Pogodbo o fiskalnem paktu so voditelji 25 članic Evropske unije sicer podpisali v začetku marca, fiskalni pakt pa naj bi dolgoročno okrepil proračunsko disciplino in pomagal preprečiti krize v prihodnje. Pogodbe zaenkrat nista podpisali Češka in Velika Britanija.

Odziv na napovedane varčevalne ukrepe vlade se zaostruje. Koordinacija stavkovnih odborov, v katero je združenih 24 sindikatov javnega sektorja, poziva vlado na nadaljnja pogajanja, vendar se obenem pripravlja na stavko 18. aprila. Na stavko se pripravlja tudi varnostni sektor države, torej policija in na neformalno stavko, tudi vojska.

Sindikat Policistov Slovenije in Policijski sindikat Slovenije sta se združila v policijski stavkovni odbor, kjer bodo, po besedah predsednika sindikata policistov Slovenije Zorana Petroviča, uskladili svoje zahteve med sabo, ter nato še z ostalimi javnimi sindikati. Obenem nas je opozoril, da za kakršnokoli poslabšanje varnosti v državi ne bo krivo delovanje policijskega stavkovnega odbora, temveč so za to krivi vladni ukrepi. Naštel je tudi posledice nekaterih izmed predlaganih vladnih ukrepov, ki bodo poslabšali varnost:

Stavke se Sindikat Ministrstva za obrambo, zaradi ustavne prepovedi in zakona o obrambi, ne more udeležiti. Vseeno pa so zaradi podpiranja nadaljevanja pogajanj pristopili h koordinaciji stavkovnih odborov in s tem podprli zahteve sindikatov javnega sektorja. Več o stališčih sindikata ministrstva za obrambo nam je povedal njegov izvršni sekretar za informacije, Marjan Lah:

Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je po predlogu rebalansu proračuna 2012 na voljo 262 milijonov evrov manj od lanske realizacije. Največje zmanjšanje bo v osnovnem in visokem šolstvu. Na ministrstvu so izračunali, da bo zaradi varčevalnih ukrepov v šolstvu 1450 presežnih delavcev. Kot je pojasnil minister Žiga Turk, se veljavni proračun z rebalansom zmanjšuje za 1,1 milijarde evrov oziroma za 11 odstotkov, od tega bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dobilo za 13 odstotkov manj sredstev, kar je največ med ministrstvi.Komentarji
komentiraj >>