Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
SHINING: Live BlackJazz (Indie Recordings, 2011) (678 bralcev)
Sreda, 18. 4. 2012
Gašper PrusVrti se koncert zasedbe SHINING, ki prihaja iz Norveške in ustvarja sila zanimivo muziko. Tako kot govori naslov žive plošče: Black (metal) + Jazz... * v celoti
Naj za začetek razčistimo le to, da v Skandinaviji obstajata dve zasedbi s tem imenom in veliko bolj opazni so Švedi, ki so že nastopali v Sloveniji. Norvežani Shining pa so tisti manj opazni, čeravno se gredo precej unikatno muziko, hkrati pa so fenomen, ki jih ta čas ne najdemo ravno veliko. In zakaj govorimo o fenomenu? Predvsem zato, ker je bil Shining ob ustanovitvi, dobro dekado nazaj, predvsem jazz band, ki so ga ustanovili sošolci akademije za glasbo v Oslu. Dejansko je bend ustanovil Jørgen Munkeby, poleg pa povabil še tri, od katerih je z njim v trenutni Shining postavi edino bobnar Torstein Lofthus, profesor na prej omenjeni akademiji, sicer član številnih norveških raznorodnih zasedb. Jørgen Munkeby pa je član tudi zasedbe Jaga Jazzist, ki je poslušalcem Radia Študent verjetno poznano ime.

Zgodba Shining gre nekako takole: začeli so kot jazzovski bend in se nato skozi štiri plošče prelevili takorekoč v metal bend. Da, iz popolne akustike so prestopili v ekstremno glasno glasbeno okolje, za katerega se zdi, kot da bi bili z njim domači že desetletja. Tisti ''breakthrough'' se jim je zgodil s ploščo BlackJazz, izdano pred dvema letoma. Z vsako ploščo so nekako nadgrajevali tempo od predhodne, z dotično pa so se predstavili v neki povsem novi luči. Dosegli so nekakšen popolnoma ekstremni nivo izvajanja svoje glasbe, ki morda na nek način pomeni vrhunec, saj je ob vsej gostoti odigranega težko še kaj dodati. Ampak, pustimo se presenetiti, saj gre očitno za nenadkriljive muzikante.

Res je tudi, da izhajajo iz okolja, kjer je evropska ekstremna glasba pravzaprav doma. Od kod so pravi black metalski bendi? Z Norveške seveda, zato niti ni neobičajno, da so šli Shining skupaj na turnejo s sorojaki, veterani Enslaved. Če se vrnemo nazaj na ploščo BlackJazz. V bistvu precej o glasbi pove že sam naslov. Gre za spoj blackmetalske godbe s freejazzovsko, ki ji je dodan dobršen del industrialnega zvoka. V bistvu je spoj več elementov, le da so ti trije morda še najbolj prevladujoči.

Ko so Shining izdali omenjno ploščo, so se sledilci tovrstne muzike spraševali, kako to zveni v živo oziroma ali je to sploh mogoče izvesti v živo na odru. Odgovor so ponudili v obliki žive plošče Live BlackJazz. Gre za avdio in video izdajo, na njej pa se jasno sliši in vidi, da gre za mojstre inštrumentaliste. Dejansko muzika ni zvokovno oropana prav ničesar in dvom, da je plošča BlackJazz ustvarjena zgolj v studiju, je odveč. Ga sploh ni. O tem priča tudi energija zasedbe, ki je nadpovrečna, podobnost s pravovernimi ekstremnimi metal bendi pa v določenih trenutkih skoraj nepredstavljiva. To se dobro vidi na video posnetku, katerega ogled je poleg poslušanja muzike obvezen. Ob vsem tem je škoda le tega, da so Shining tako zabetonirani v svojo Skandinavijo, da jih je skoraj nemogoče videti v živo, če jih človek ne gre poslušat ravno na njihov predpražnik.


* Gašper Prus
Komentarji
komentiraj >>