Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BritOFF parih piv za kreativno mišljenje (699 bralcev)
Ponedeljek, 16. 4. 2012
Gregor K.… par piv za kreativno reševanje logičnih ugank ...
… propalestinskim aktivistom prepovedano potovanje skozi Izrael …
… katalizator kisika s hitrostjo fotosinteze ...
… prvi opazovalci v Sirijo že danes …
… Vizjak z odgovori na stavkovne zahteve ...
… za umore znotraj šimpanzjih skupnosti ni kriv človek ...
… v Evropski uniji o trajnostni energiji za vse ...
… konec meseca v Postojni spreobrnjeni gej ..
… tista o ženskih karieristkah ...
… CIA zopet tarča Anonymousov ...

SEDMA

Znanstveniki iz Univerze v Illinoisu so ugotovili, da je človek po nekaj pivih bolj dovzeten za kreativno reševanje logičnih zagonetk. Po drugi strani mu gre pod vplivom alkohola rahlo slabše pri reševanju nalog povezanih s spominom. Znanstveniki razlagajo velespoznanje s tem, da je za kreativno reševanje dobrodošla rahla neosredotočenost na en sam aspekt problema, zaradi česar se lahko včasih rodi nepredvidljiva rešitev.

Izraelska policija je na letališču Ben Gurion prijela 30 propalestinskih aktivistov, ki so v državo pripotovali v okviru akcije, s katero opozarjajo na nelegalno okupacijo Zahodnega brega. Aktiviste, ki so prileteli iz Pariza in Ženeve ter iz Amana in Združenih držav Amerike, so brez da bi jih zaslišali poslali nazaj od koder so prišli. Policisti so na letališču prav tako pridržali štiri Izraelce, ki so prišli svoje tuje kolege podpreti s transparenti z napisi „Dobrodošli v Palestini“.

Potem ko je šesterica svetovnih sil z Iranom dosegla dogovor o nadaljnjih pogovorih glede jedrskega programa, ki bodo potekali 23. maja v Bagdadu, se je oglasil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu in je bil glede dogovora seveda razočaran. Netanjahu, ki želi v Iranu vojaško posredovati, je namreč prepričan, da si je Iran s tem zagotovil pet tednov, ko lahko brez omejitev in ovir nadaljuje z bogatenjem urana.

OSMA

Raziskovalcem oddelka za kemijo na Kraljevem tehnološkem inštitutu v Stockholmu je uspelo skonstruirati molekularni katalizator, ki lahko iz vode loči kisik v zelo kratkem času. Pomembno pri omenjeni tehnološki inovaciji je ravno hitrost katalizatorja, ta se namreč približa hitrosti, ki jo imajo pri fotosintezi rastline. To pa prinaša nove možne izboljšave pri izkoriščanju sončne energije in nekaterih drugih obnovljivih virov.

Po soglasnem sprejetju resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov o napotitvi opazovalcev v Sirijo, naj bi začelo prvih šest svojo nalogo opravljati že danes. Ta je sicer nadzor uresničevanja prekinitve ognja med vladno in uporniško stranjo. V kratkem se jim bo pridružilo še približno 20 opazovalcev. O širši misiji za nadzor premirja, ki naj bi štela še okoli 200 opazovalcev, pa bo Varnostni svet odločal, če bo mir v Siriji vsaj do določene ravni zdržal.

Vladi naj bi minister za delo Andrej Vizjak danes predal predlog odgovora za stavkovne zahteve sindikatov javnega sektorja. Kdaj bo vlada odgovor sprejela, Vizjak, ki vodi vladno pogajalsko skupino za pogajanja s koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ni povedal. Dejal pa je, da bodo sindikati odgovor prejeli pred sredino stavko, najverjetneje v torek. Znano pa ni tudi kdaj bo sindikalna in vladna stran nadaljevala s pogajanji.

DEVETA

Kot kažejo dolgoletna opazovanja šimpanzov, človek vendarle ni kriv za umore, ki se zgodijo znotraj šimpanzjih skupnosti. Nekaj časa so preučevalci te visoko razvite vrste menili, da je s svojimi posegi v njihovo naravno okolje človek vplival na njihovo agresivnejše vedenje. Po bolj strukturiranem preiskovanju ubojev znotraj vrst pa so ugotovili, da gre predvsem za posledico medsebojnega rivalstva alfa samcev. Do sklepa so prišli potem, ko so ugotovili, da je največ smrtonosnega nasilja ravno v skupinah z največ testosterona.

Evropska unija gosti v Bruslju srečanje, na katerem bodo udeleženci razpravljali o tem, kako doseči cilj Združenih narodov, da bi imeli do leta 2030 vsi ljudje po svetu dostop do trajnostne energije. Svojo vizijo kako zagotoviti dostop do energije milijonom ljudem v državah v razvoju bo na srečanju predstavila evropska komisija. Po njenih ocenah okoli 1,3 milijarde ljudi po svetu nima dostopa do elektrike.

Avtor knjige „Bil sem gej“ bo konec tega meseca v Postojni svojo življenjsko izkušnjo delil z mladimi. Luca di Tolve pravi, da je ozdravljeni homoseksualec, ki da se kot promiskuitetni gej ni počutil niti več kot kos mesa. Do spreobrnjenja je prišel s pomočjo ameriškega kliničnega psihologa Josepha Nicolosija, katerega rezultati so plod molitvene terapije s primesjo tako imenovanega reparativnega zdravljena. Katoliške organizacije imajo o njegovi metodi povedati samo lepe stvari, medtem ko se bolj znanstveno usmerjeni dušeslovci na njo zgražajo, saj je za Nicolosija homoseksualnost duševna motna, torej bolezen.

DESETA

Ob vseh možnih raziskavah, ki jih jih je v teh časih na pretek, naj omenimo eno, ki so jo izvedli nizozemski in psihologi iz Združenih držav. Le-ta govori o ženskah, ki se raje kot za družino odločijo za kariero. Psihologi so prišli do spoznanja, da se tako odločijo predvsem zato, ker se ne počutijo dovolj lepe, da bi lahko dobile moškega. Tako pravijo, da so manj estetsko dovršene ženske bolj pogosto odločajo za kariero. Zgodba v ozadju raziskave je tista o moškem lovcu in ženski gospodinji, ki se bori za preživetje.

Anonimni hektivisti so svoje osti ponovno uperili proti ameriški obveščevalni agenciji CIA. Njihova spletna stran je bila zaradi tako imenovanega DDoS napada sicer nedostopna zgolj uro in pol, kar pa kaže, da so ameriške državne ustanove po januarskem napadu bolje pripravljene na tovrstne napade. Pri DDoS napadu gre za to, da pretirana obiskanost določene internetne strani le-to preobremeni in tako neha delovati.

Na hrvaškem se začenja sojenje nekdanjemu premierju Ivu Sanaderju in njegovi bivši stranki, kot pravni osebi. Gre sicer za največjo korupcijsko afero pri južnih sosedih, pri čemer naj bi obtoženci iz javnih podjetij in ministrstev preko oglaševalskega podjetja Fimi-media odtujili najmanj deset milijonov evrov, ki so končali v črnih skladih HDZ-ja ali v žepih posameznikov. Napovedanih je več kot 150 prič, med katerimi je tudi predsednica HDZ in podpredsednica sabora Jadranka Kosor, ki bo prišla na povabilo tako HDZ-jeve kot Sanaderjeve obrambe.Komentarji
komentiraj >>