Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
PESIMISTIČNI INFOBLOK (818 bralcev)
Ponedeljek, 16. 4. 2012
Lučka...ljubljanska univerza dosega dobre uvrstitve...

...šolnine ponovno na obzorju...

...študij samo za bogate je realnost...

Začenjamo s spodbudno novico. Po najnovejših podatkih lestvice Webometrics, ki se ukvarja z rangiranjem svetovnih univerz, je Univerza v Ljubljani pristala na 81. mestu. Iz bolj natančne analize te uvrstitve lahko izvemo, da je v evropskem merilu ljubljanska univerza trinajsta po vrsti, najboljša v Sloveniji in najboljša v regiji Srednje in Vzhodne Evrope, kjer je prehitela celo Karlovo in Masarykovo Univerzo v Pragi.

Ker pa nam trenutno ozračje v naši čudoviti podalpski deželici ne dovoljuje optimizma, lahko povemo, da je v časih vsesplošnega varčevanja solidarno tudi šolstvo, ki se je sicer pod prisilo odpovedalo približno 262 milijonom evrom. Učinki tega reza ministra Turka še niso znani, predvidevajo pa se porast zasebnih šol za elito, 1500 presežnih delavcev v šolstvu ter znižanje pomoči šolajočim glede prehranjevanja in prevoza. Ljubljanski potniški promet smernice že upošteva in je Neljubljančanom podražil mesečno vozovnico na 34 evrov.

Optimizem pa kljub nadvse težkim časom izkazuje Pedagoški inštitut, ki se bori za svoj obstanek. S peticijo proti združitvi prej omenjenega inštituta z zavodi iz podpornega stebra izobraževanja se namreč borijo za ohranitev kredibilnosti raziskav Inštituta na mednarodnem polju, izogniti pa se želijo tudi pritiskom politike, saj naj bi bil Pedagoški inštitut neodvisen vir podatkov o delovanju šolskega sistema pri nas.

V četrtek, 12. aprila, je vlada obravnavala nov predlog Nacionalnega reformnega programa. Predlog je študentom pognal strah v kosti, saj ne predvideva ukinitve možnosti šolnin na drugi bolonjski stopnji in tako grožnja šolnin še vedno visi nad študentskimi glavami. Precej neprikrito pa je vlada še povedala, da ne namerava več financirati ponavljanja enega leta študija, in se hkrati zavzela še za ukinitev absolventa na prvi in drugi bolonjski stopnji. No, vsaj pri šolninah bo šel s študenti očitno na okope tudi rektor ljubljanske univerze dr. Stanislav Pejovnik s trditvijo, da so šolnine na katerikoli stopnji nesprejemljive, dokler v državi ne bo deloval dober sistem za preprečevanje socialne izključenosti. Študenti se mu tukaj pridružujemo, dodajamo pa, da so šolnine v vsakem primeru nesprejemljive. Več o šolninah in vladnem predlogu pa Miha Kordiš - Mi smo univerza:

Kljub vsemu, kar se danes dogaja v naši popolni deželici, pa smo lahko študenti srečni, da se nam ne dogaja ameriški scenarij, kjer javni kolidži zavračajo študente iz nižjih družbenih razredov in sprejemajo samo še tiste iz srednjih ter višjih razredov družbe. Očitno v duhu krize ter vsesplošnega varčevanja javni kolidži ne želijo več sprejemati študentov, ki potrebujejo največ finančne pomoči pri plačilu študija. Ker pa moramo biti fer, lahko omenimo tudi, da zavrnitve niso samo plod finančne krize, temveč ima prste vmes tudi predsednik Obama, ki želi število diplomantov do leta 2020 povečati kar za 50 odstotkov. V želji, da bi ta cilj dejansko dosegle, fakultete sprejemajo samo še študente, ki imajo večjo možnost uspešno diplomirati. Zgolj naključje je, da so to večinoma finančno bolje situirani študenti.

 


ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK


V tednu med 16. in 20. aprilom poteka krvodajalska akcija »Častim ½ litra krvi« v organizaciji različnih študentskih organizacij in klubov. Akcija bo potekala po vsej Sloveniji, več informacij pa lahko dobite na spletnem naslovu www.castimkri.si.

Zavod študentska svetovalnica išče nove sodelavce na področju svetovanja za študij v tujini. Iščejo študente, ki so komunikativni, imajo radi delo z ljudmi, se ne bojijo izzivov in radi delijo svoje znanje z drugimi. Če se prepoznate v opisu, pošljite svoje prijave do 20. tega meseca do 23.59. Več informacij lahko dobite na spletni strani študentske svetovalnice.

Danes ob 18.00 ter jutri, 17.4., ob 19.00 se lahko udeležite dveh bralnih seminarjev Delavsko-punkerske univerze. Prvi nosi naslov Financializacija, drugi pa se skriva za imenom Na poti v družbo znanja. Oba bralna seminarja se bosta odvijala v knjižnici Mirovnega inštituta.

S pesimizmom navdahnjena je infoblok spisala Lucy.

 

 Komentarji
komentiraj >>