Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Kontroverze s predstavo Zlati šus (730 bralcev)
Torek, 17. 4. 2012
RKHV vajenci... zavod Utrip nasprotuje predstavi Zlati šus ...

Lutkovno gledališče Ljubljana je 29. februarja premierno uprizorilo monodramo Zlati šus, avtorice Tamare Matevc, v režiji Marka Čeha. Predstava, ki se ukvarja tudi s problematiko drog med mladimi, je povzročila burni odziv zavoda Utrip, ki se med drugim ukvarja s preprečevanjem uporabe drog med mladimi. Zavod je sredi prejšnjega tedna poslal strokovno izjavo za javnost, v kateri protestirajo zoper način prikazovanja problematike drog v omenjeni predstavi. Ker ne gre za osamljen primer strokovnega, političnega ali kakšnega drugega poseganja v umetniško ustvarjanje, smo današnje kulturne novice posvetili temu primeru in temu problemu.

Sanelo Talić, generalno sekretarko zavoda, ki si sicer predstave ni ogledala, smo vprašali, kaj je zavod v predstavi zmotilo.Kakšni pa bi preventivni ukrepi morali biti, Talićeva pojasni z »zakonom podivjanih mladih možganov«:Pogovarjali smo se tudi z Markom Čehom, režiserjem predstave, ki pa očitkov zavoda ni želel komentirati. Vseeno nas je zanimalo, na kakšen način predstava obravnava tematiko drog med mladimi.Na vprašanje, ali so v predstavi eksplicitni prizori uživanja drog, Čeh odgovarja:Zdi se, da so mladi v današnjih časih z drogami že tako in tako seznanjeni, zato predstava na področju drog ne prinaša nikakršnega novega ali svežega uvida. Talićeva sicer meni drugače:Nemara problem res ni tam, kjer ga nekateri vidijo. Nemara gledališče, četudi je namenjeno mladim, nima nujno vzgojno preventivne funkcije. In nemara lahko mladostniki v predstavi uživajo brez moralnih sodb, tako kot naj bi to počeli odrasli.

Kulturne novice je poskušal brez moraliziranja spisati Urh.Komentarji
komentiraj >>