Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Inštrument participatorne demokracije za državljane Evropske Unije (744 bralcev)
Torek, 17. 4. 2012
Matej Š.S prvim aprilom je na ravni Evropske Unije stopila v veljavo državljanska platforma z imenom Evropska državljanska iniciativa – European Citizens' Inititive ali skrajšano ECI. Ta naj bi državljanom Evropske Unije omogočala večji vpliv na zakonodajne procese, ki so praviloma odmaknjeni od njih in nad katerimi imajo monopol transnacionalne politične in tehnokratske elite v Bruslju in Strasbourgu.


S prvim aprilom je na ravni Evropske Unije stopila v veljavo državljanska platforma z imenom Evropska državljanska iniciativa – European Citizens' Inititive ali skrajšano ECI. Ta naj bi državljanom Evropske Unije omogočala večji vpliv na zakonodajne procese, ki so praviloma odmaknjeni od njih in nad katerimi imajo monopol transnacionalne politične in tehnokratske elite v Bruslju in Strasbourgu. ECI ravno zato predvideva transnacionalno povezovanje državljanov Evropske Unije pri oblikovanju lastnih iniciativ in njihovemu promoviranju pred institucijami, odgovornimi za njihovo implementacijo. Državljanska iniciativa, ki zbere minimalno milijon glasov podpore v vsaj sedmih državah članicah Evropske Unije, bo tako prišla na dnevni red Evropske komisije, ki bo predlog morala obravnavati.

ECI je plod dolgoletnih prizadevanj različnih nevladnih skupin za promocijo participatorne demokracije v Evropski Uniji, ki so se konkretizirala v obliki formalne vključitve tega instrumenta civilne družbe v lizbonsko pogodbo. Ena najbolj aktivnih organizacij v tej kampanji je bila globalna koalicija za direktno demokracijo Democracy International. Njen tiskovni predstavnik Carsten Berg je hkrati tudi direktor kampanje ECI-ja. Berg izpostavlja velik pomen tega novega civilnodružbenega mehanizma kot prvega transnacionalnega inštrumenta participatorne demokracije v zgodovini. Znotraj kampanje, ki jo vodi, si še naprej prizadevajo, da bi bilo oblikovanje zakonodajnih iniciativ čim bolj enostavno in brez nepotrebnih birokratskih ovir ali drugih omejitev, ki bi zavirale civilnodružbene pobude. Berg nam je predstavil podrobnosti delovanja iniciative in dejavnosti v dobrih štirinajstih dneh po njeni formalni uveljavitvi.
Nobena oblast ali vlada praviloma ni navdušena nad prevelikim vplivom svojih državljanov pri oblikovanju zakonov. Kakšne so v tem kontekstu formalne obveznosti Evropske Komisije, ko se bo soočala s pobudami ECI-ja? Bodo s tem mehanizmom državljani Evropske Unije dejansko dobili večjo možnost vplivanja na zakonodajne procese?
V državah Evropske Unije so trenutno najbolj aktualna vprašanja povezana z ekonomsko krizo in varčevalnimi ukrepi. Državljani, ki se jih ti ukrepi najbolj tičejo, so povsem izključeni iz procesov odločanja, ki potekajo v ozkih krogih evro-elit in medvladnih srečanj. Je sploh predstavljivo, da bodo evropske elite odprle ta prostor za bolj neposredno odločanje državljanov glede aktualnih ekonomskih vprašanj?
Poročilo je pripravil Matej Šebenik.Komentarji
komentiraj >>