Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
ZAMASKIRAN KROFF (583 bralcev)
Torek, 17. 4. 2012
Matej J... v Sudanih o novih bitkah...
... Gvineja Bissau izključena iz aktivnosti Afriške unije...
... sojenje Saif al Islam Gaddafiju v Libiji...
... sindikati z vlado o normativih in standardih...

Sudanski parlament je Južni Sudan označil za sovražnika in pozval k hitremu ponovnemu zavzetju spornega obmejnega območja bogatega z nafto. Prejšnji torek je južnosudanska vojska zavzela naftno nahajališče Heglig, po katerem napetost na meji le še narašča. Številni opazovalci že izražajo bojazen, da lahko obmejni spor kaj hitro ponovno preraste v vsesplošno vojno. Sudan pa naj bi bil izzvan in se je že zaobljubil, da pri ponovni zasedbi naftnega nahajališča Heglig, ne bo izbiral sredstva.

Afriška unija je Gvinejo Bissau izključila iz vseh dejavnosti organizacije do ponovne vzpostavitve ustavnega reda. Predstavnik Afriške unije Desire Kadre Ouedrago je po pogovorih z vojaškimi voditelji, ki so prejšnji teden izvedli prevrat, dejal, da ti razumejo odločitev organizacije in odgovarjajo z obljubo po hitrem povratku k ustavnemu redu. Afriška unija obenem razmišlja o napotitvi oboroženih sil na sever Malija, kjer so pred tedni Tuaregi, kmalu po malijskem vojaškem prevratu, razglasili neodvisnost.

Saif al Islam Gaddafi, nekoč pretendent za naslednika njegovega očeta Moamerja Gaddafija, ki je trenutno priprt v libijski pokrajini Zintan bo po vsej verjetnosti podvržen sodnemu procesu v Tripoliju in ne Hagu, kot je bilo sprva mišljeno. Izročitev Saifa al Islama je Mednarodno kazensko sodišče v Haagu zahtevalo zavoljo obtožb zločinov proti človečnosti pri nasilni zadušitvi protirežimskih protestov, ki so z oblasti spodnesli njegovega očeta. A se je tej zahtevi libijsko pravosodno ministrstvo pred časom uprlo, češ, da lahko Libija sama sodi predstavnikom prejšnjega režima. Neuradno naj bi bilo pritožbi ugodeno. Sojenje naj bi se tako odvijalo v Tripoliju pod budnim očesom in pomočjo Mednarodnega kazenskega sodišča. Ugovor, da je v Libiji možna tudi smrtna kazen naj ne bi bil preveč problematičen, češ da, če je sojenje transparentno, potem je tudi kazen upravičena.

Podskupina za pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja glede standardov in normativov na področju izobraževanja je danes prvič resneje izmenjala poglede kako naprej, a do konkretnih zaključkov ni prišla, tako vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov Branimir Štrukelj. Pogajanja o standardih in normativih, do teh imajo sindikati še največ pridržkov, pa ne morejo potekati ločeno od pogajanj o plačah, poudarja Štrukelj in dodaja "Če bo treba, smo pripravljeni odstopati in nase vzeti to krizo, ne bomo pa popustili pri standardih in normativih. To je eden od ključnih razlogov za stavko v šolstvu."

ODPOVED: Kroff je pripravil JankovićKomentarji
komentiraj >>