Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Ne varčni BritOFF (679 bralcev)
Sreda, 18. 4. 2012
Gregor K.… palestinski premier odpovedal srečanje z izraelskim kolegom ...
… vlada ne bo pokleknila pred sindikati ...
… argentinska nacionalizacija povzroča razburjenje ...
… v Bruslju zunanji in obrambni ministri ...
… varčevanje neustrezno tudi za Združenje za pravice otrok ...
… nova raziskava o razlogih za debelost ...
… poziv Asmi, ženi sirskega predsednika ...
… proti zniževanju plač tudi zaposleni v zaporu na Dobu ...
… način vladnega varčevanja sporen za svete staršev vrtcev ...

SEDMA

Palestinski premier Salam Fajad je odpovedal za včeraj napovedano srečanje z izraelskim kolegom Benjaminom Netanjahujem v Jeruzalemu. Tja sta se namesto Fajada podala glavni palestinski pogajalec Sajeb Erekat in predstavnik za varnostna vprašanja Madžeb Faradž in Netanjahuju predala pismo palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, v katerem je slednji postavil zahteve za obnovitev mirovnih pogajanj. Zakaj Fajad ni želel videti svojega kolega še ni znano.

Egiptovska volilna komisija je potrdila zavrnitev desetih od skupaj 23 kandidatur za predsedniške volitve 23. in 24. maja. Med njimi je tudi nekdanji vodja obveščevalne službe Omar Sulejman, ki naj ne bi dobil podpore iz vseh provinc, kar je pogoj za kandidaturu. Za predsednika se ne bo mogel potegovati tudi kandidat Muslimanske bratovščine Hairat al Šater, in sicer zato, ker je do lani prestajal zaporno kazen. Kandidatura po zakonu še šest let po izpustitvi ali pomilostitvi namreč ni mogoča. Prav tako je komisija zavrnila pritožbo priljubljenega salafističnega politika Hazema Abuja Ismaila. Slednjega zaradi materinega državljanstva, ki ni egiptovsko.

Na včerajšnjem intervjuju na Televiziji Slovenija je premier Janez Janša med drugim dejal, da je vlada doslej vedno pokleknila pred sindikati javnega sektorja, ko so ti zagrozili s stavko, a da tokrat temu ne bo tako. O tem, da je tudi SDS blokirala nekatere reforme bivše vlade, ki so bile podobne sedanjim, pa je med drugim povedal naslednje, citiramo: „Gre za krilatico, ki kroži po Sloveniji kot izgovor.“

OSMA

V Bruslju se začenja dvodnevno skupno zasedanje zunanjih in obrambnih ministrov članic zveze Nato. Gre za priprave na vrh zavezništva, ki bo maja v Chicagu. Ministri, tudi slovenska Karl Erjavec in Aleš Hojs, bodo govorili predvsem o Afganistanu. Najprej kako iz njega do konca leta 2014 umakniti mednarodne oborožene sile, potem pa tudi o tem koliko denarja bo potrebno zagotoviti za sam umik. Vsota, ki se omenja, verjetno pretirano prenizka, je 4,1 milijarde dolarjev.

Španski minister za zunanje zadeve Jose Manuel Garcia-Margallo je, potem ko je Argentina nacionalizirala večinski delež španskega podjetja Repsol pri državnem naftnem podjetju YPF, zgroženo dejal, da si je Argentina s tem škodila sama sebi ter pokvarila njune odnose. Argentinska predsednica Cristina Fernandez je povedala, da je namen razlastninjenja povrnitev suverenosti nad naravnimi resursi. Nad radikalno odločitvijo, čes da bodo s tem preplašili investitorje, je zaskrbljeno mnogo zahodnih birokratov.

Medtem ko je zaradi varčevalnih ukrepov javni sektor sredi stavke, so se oglasili tudi Združenja za pravice otrok. Ocenjujejo namreč, da predlagani varčevalni ukrepi vlade, ki zajemajo tudi spremembe zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami, niso ustrezni. Ministra za izobraževanje Žigo Turka tako pozivajo, da pojasni, kako bo v bodoče zagotovljena pravica do enakih možnosti do izobraževanja bolnim otrokom in mladostnikom.

DEVETA

V času, ko po Združenih državah Amerike hara epidemija debelosti, so znanstveniki iz Dartmouth kolidža, ugotovili, da je s funkcionalno magnetno resonanco mogoče napovedati potencialno obsedenost s hrano pri posamezniku. Eksperiment je dokaj preprost. Ob različnih slikah, med njimi tudi hrane, merijo testirancu z omenjeno metodo pretok krvi v posameznih delih možganov. V kolikor se ob predstavah hrane del možganov povezanih z ugodjem in tudi z zasvojenostjo, bolj prekrvavi, potem je možnost, za preveliko telesno težo večja.

Soprogi veleposlanikov Velike Britanije in Nemčije pri Združenih narodih, Sheila Lyall Grant in Huberta von Voss-Wittig, sta v posebnem video posnetku ženo sirskega predsednika Bašarja al Asada Asmo pozvali, naj se izreče proti nasilju, ki pretresa Sirijo. Med drugim je v videu, katerega je v prvih urah po objavi na Youtubu ogledalo več kot 13 tisoč ljudi, rečeno naslednje, citiramo: „Nekatere ženske se borijo za svojo podobo in druge za preživetje. Ustavite moža in njegove podpornike. Ne stojte več ob strani. Nikogar ne zanima, kako ste videti, zanimajo nas vaša dejanja.“

Stavko javnega sektorja podpirajo tudi zaposleni v zaporu na Dobu, ki pa se jo zaradi zakonske omejitve pri sindikalnih dejavnostih ne morejo udeležiti. V sporočilu za javnost so zapisali, da ob predlaganih krčenjih ne pristajajo na varčevanje pri plačah in stroških povezanih s plačami. Sploh zato ne, ker večina pravosodnih policistov in drugi zaposleni v Zaporu Dob prejemajo osebne dohodke, ki so mizerni in komaj presegajo minimalno plačo.

DESETA

Na danskem se je začelo dvodnevno neformalno zasedanje ministrov Evropske unije za okolje in energijo. Med drugim se bodo pogovarjali o pripravah sedmega okoljskega akcijskega programa Evropske unije, ki naj bi zagotovil boljše izvajanje evropske okoljske zakonodaje, kar je tudi ena prednostnih nalog komisarja za okolje Janeza Potočnika. Pomemben del bodo tudi priprave na mednarodno konferenco o trajnostnem razvoju, ki bo junija v brazilskem Riu in razprava o načinu zagotovitve boljšega delovanja sistema trgovanja z izpusti.

V muzeju blizu Neaplja v Italiji so začeli v znamenje protesta proti krčenju sredstev za kulturne ustanove zažigati kose iz zbirke sodobnih umetniških del. Včeraj so tako zažgali delo francoske umetnice Severine Bourgignon, ki je protestno dejanje podprla. Direktor muzeja Antonio Manfredi je dejal, da bodo z akcijo poimenovano „Vojna umetnosti“ uničili kakih tisoč del, po tri na teden.

Naj današnji BritOFF končamo s še enim nestrinjanjem glede načina varčevanja slovenske vlade. Proti rezom v proračun za izobraževanje je tako tudi več svetov staršev vrtcev ter nekateri predsedniki in predstavniki svetov. V znak protesta so na vlado in direktorat za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo naslovili protestno noto, v kateri nasprotujejo zmanjšanje sočasne prisotnosti vzgojitelja in pomočnika vzgojitelja za eno uro in ukinitvi normativa za heterogene oddelke v drugem starostnem obdobju ter zvišanju normativov v obeh starostnih obdobjih.Komentarji
komentiraj >>