Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
NIKOTINSKO-ŠPORTNI OFF (825 bralcev)
Četrtek, 19. 4. 2012
Urh... več tisoč kmetovalcev iz Hondurasa zasedlo javno zemljo ...
... afera z najemom kolumbijskih prostitutk, v katero so vpleteni pripadniki ameriške tajne službe in vojske, zahtevala prve kadrovske žrtve ...
... Indija poskusno izstrelila medcelinsko balistično raketo ...
... ob šestih popoldan v Miklošičevem parku Demonstracija „absolutnega zavračanja“, ki jo pripravlja gibanje 15o ...


NAPOVEDNIK

V slovenski fundaciji za trajnostni razvoj – krajše Umanotera - so stopili na novo – tokrat športno polje in tako začeli izvajati projekt Čista zmaga - trajnostni športni dogodki. V okviru projekta bodo med drugim svetovali slovenskim organizatorjem športnih dogodkov, kako dogodek pripraviti v skladu z načeli trajnostnega razvoja. Šport je po mnenju Umanotere medij z veliko mobilizacijsko močjo, saj pritegne veliko bralcev, poslušalcev in gledalcev pa tudi veliko udeležencev in obiskovalcev samih športnih prireditev. Namen projekta je prav prek športnih dogodkov doseči spremembe v delovanju posameznikov in organizacij ter tako prispevati k doseganju ciljev trajnostnega razvoja. Več o projektu Čista zmaga nam je povedala vodja projekta Gaja Brecelj iz Umanotere:Katere športne prireditve pa so v svetovnem merilu do sedaj zadovoljile kriterije trajnostnega razvoja:Berete nikotinsko-športni OFF program Radia Študent!

OFF PROGRAM

Več tisoč kmetovalcev v Hondurasu je zasedlo zemljo zaradi pomanjkanja hrane. Aktivisti so dejali, da so javno zemljo po sporu z veleposestniki in vlado zasedli zato, ker zakon v Hondurasu pravi, da imajo kmetje pravico do gojenja hrane. Vlada pa trdi, da so kmetje večinoma zasegli privatna zemljišča in da je akcija nelegalna. Tako naj bi bila zasedba po besedah direktorja nacionalnega agrarnega instituta Cesara Hama politično motivirana in se z njo domnevno skuša destabilizirati vlado predsednika Porfiria Loba. Kmetje po drugi strani pravijo, da do sedaj še nobena vlada ni izpolnila obljub o agrarni reformi, ki bi več zemlje razdelila tudi manjšim kmetovalcem. Sicer je borba za zemljo v Hondurasu skoraj da vsakdanji fenomen, v zadnjih letih pa je bilo zaradi tega več kmetovalcev tudi ubitih.

Afera z najemom kolumbijskih prostitutk, v katero so vpleteni pripadniki ameriške tajne službe in vojske, je zahtevala prve kadrovske posledice. Tako so iz ameriške tajne službe sporočili, da so trije agenti že zapustili službo. Bolj podrobno gre takole: enega so odpustili, drugi se je odločil za upokojitev, tretji pa je dal odpoved. Osem telesnih stražarjev, ki so bili zadolženi za varovanje ameriškega predsednika Baracka Obame na vrhu Organizacije ameriških držav v Kolumbiji, pa še vedno ostaja na prisilnem dopustu. Skupno enajstim telesnim stražarjem očitajo, da so v času vrha popivali in se zabavali s prostitutkami. Podobne prekrške očitajo tudi desetim ameriškim vojakom. Obama je bil sicer takrat še v Washingtonu. Takoj po tem, ko je javnost izvedela za neprimerno obnašanje Obamovih telesnih stražarjev, so v Združenih državah Amerike uvedli preiskavo, ki je po besedah predstavnika urada za vladne in javne zadeve Paula Morrisseya v začetni fazi. Osem suspendiranih telesnih stražarjev naj bi v okviru preiskave opravilo tudi preizkus s poligrafskim detektorjem laži.

Pred dirko formule 1, ki bo potekala konec tedna se v Bahrajnu stopnjujejo pozivi in pritiski aktivistov in protestnikov na Mednarodno avtomobilistično zvezo, naj zaradi sistematičnih kršitev človekovih pravic s strani sunitske kraljeve družine al Kalifa dirko v tej državi odpove. Skozi cel teden se po Bahrajnu vrstijo številni mirni protesti. Enega od takih je včeraj v glavnem mestu Manami organiziral predsednik Bahrajnskega centra za človekove pravice, Nabeel Rajab. Od približno 100 protestnikov, ki so se shoda udeležili, je bilo aretiranih 80, številni med njimi so bili težje ranjeni. V minulih dneh so po pričevanju očividcev in aktivistov represivni organi izvajali številne racije po hišah in vaseh, in na splošno povsod, kjer naj bi prevladovala šiitska opozicija. Tarče napadov in aretacij pa so bili tudi številni aktivisti iz Bahrajnskega centra za človekove pravice. Sunitska kraljeva družina si na vso moč prizadeva, da jim onemogočijo poročanje o nasilju nad protestniki med dirko formule 1.

Ženska iz Šrilanke je bila v Savdski Arabiji obsojena na smrtno kazen zaradi čarovništva. Kazen naj bi izvršili z obglavljenjem. Združeni narodi poročajo, da se je število smrtnih kazni v Savdski Arabiji v letu 2011 potrojilo. Žensko so čarovništva obtožili po tem, ko se je neki moški pritožil, da je vstopil v trgovino s svojo 13-letno hčerko, nakar se je slednja, ko je prišla v bližino ženske iz Šrilanke, začela obnašati abnormalno. Odločitve sodišč v Savdski Arabiji temeljijo na interpretaciji šeriatskega prava s strani sodnikov, nimajo pa uradnega kazenskega zakonika.

Indija je poskusno izstrelila medcelinsko balistično raketo „Agni pet“, ki lahko nosi tudi jedrske konice, njen doseg pa naj bi bil okoli 5000 kilometrov. Z izstrelitvijo se je Indija priključila elitnemu klubu držav z medcelinskimi jedrskimi zmogljivostmi, saj imajo takšne rakete le Kitajska, Francija, Rusija, Združene države Amerike, Velika Britanija in Izrael. Indijski znanstveniki ocenjujejo izstrelitev kot uspešno, celoten projekt pa kot poklon celotni indijski znanstveni skupnosti. Zanimivo pa je, da izstrelitev, z izjemo Kitajske, ni sprožila neposrednih odzivov mednarodne skupnosti, kot se je zgodilo pred slabim tednom dni, ko je podobno raketo poskusno izstrelila Severna Koreja. Takrat so se najbolj ogorčeno odzvale Južna Koreja, Japonska in ZDA, ki so menile, da je preizkus v nasprotju z mednarodnimi zavezami Severne Koreje in resolucijami Varnostnega sveta Združenih narodov. Seveda pa Severna Koreja ni ena izmed hitro rastočih ekonomij skupine BRICS in tudi ne druga največja država glede števila prebivalcev.

Češki vladajoči koaliciji znova grozi izguba večine v parlamentu, tokrat zaradi razpada najmanjše koalicijske stranke Javne zadeve. Premier Petr Nečas je že omenil možnost predčasnih volitev junija, če do ponedeljka ne bo prepričan, da ima koalicija v parlamentu še vedno varno absolutno večino. Do razkola v stranki Javne zadeve je prišlo zaradi spora glede umika ustanovitelja stranke Vita Barte iz politike. Nekdanji minister za promet je bil minuli petek obsojen na pogojno kazen zaradi podkupovanja. Čeprav je obljubil, da bo v primeru obsodbe izstopil iz politike, tega ni storil, temveč je celo napovedal kandidaturo na prihodnjih lokalnih volitvah. Nečas je zaradi tega zavrnil sodelovanje s poslanci Javnih zadev, v kolikor bo Barta ostal član poslanske skupine stranke. S tem bi koalicija v 200-članskem parlamentu izgubila absolutno večino, namestnica premierja Karolina Peake, ki je v vladi pristojna za boj proti korupciji, je zaradi Barte v torek izstopila iz Javnih zadev. Ob tem je sporočila, da bo ustanovila svojo stranko, ki bi tudi podpirala premierja Nečasa, člane Javnih zadev pa je pozvala, naj se ji pridružijo.

Po včerajšnji stavki javnih uslužbencev se danes napoveduje še demonstracija. Gibanje 15o želi ob 18. uri v Miklošičevem parku z napovedano Demonstracijo „absolutnega zavračanja“ opozoriti na neprimernost varčevalnih ukrepov, saj so po njihovem mnenju nepravični, antisocialni in antidemokratični. Več nam je povedala članica gibanja Danijela Tamše:Zavrnitev varčevalnih ukrepov pa seveda ni dovolj, saj je treba vzporedno graditi skupno blaginjo. Kakšni so torej alternativni predlogi oziroma zahteve?Državni zbor prvič obravnava predlog zakona o državnem poroštvu za posojilo Evropske investicijske banke za gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, ki ga je v proceduro vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Srečkom Mehom iz Socialnih demokratov. Po predstavitvi mnenj poslanskih skupin so v Socialnih demokratih, ki poroštvo države glede bloka TEŠ6 podpirajo, zahtevali prekinitev seje, saj na njej ni navzoč predstavnik vlade, a jim to ni uspelo. Gre za poroštvo za 440 milijonov evrov od 550-milijonskega posojila Evropske investicijske banke. Za 110 milijonov evrov, ki jih je omenjena banka sprostila lani, ni zahtevala poroštva. Več o seji in zahtevi po prekinitvi nam je povedal poslanec Socialnih demokratov Janko Veber:Policijski stavkovni odbor naj bi jutri v Državnem zboru vložil pobudo za začetek postopka razpisa zakonodajnega referenduma o noveli zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012. V stavkovnem odboru so tudi povedali, da želijo številni člani prispevati podpise kljub temu da so jih že zbrali dovolj. Predsednika sindikata policistov Slovenije Zorana Petroviča smo vprašali, ali je jutrišnja oddaja podpisov že dejstvo:Komentarji
komentiraj >>