Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
grateful dead europe '72 (723 bralcev)
Sreda, 18. 4. 2012
outlawŠtirideset let kasneje: Europe '72 - Complete Recordings - All Music Edition.
www.dead.net
1. CD wembley, 1 (weir,hart,hunter) GREATEST STORY EVER TOLD grateful dead 5.24
CD outlaws, 1 (on) OUTLAWS bill frisell 4.19
Greatest Story Ever Told, uvodna pesem z nastopa The Grateful Dead pred štiridesetimi leti, prva izvedba na takratni epohalni evropski turneji. Nastop v dvorani, ki jo sedaj poznamo pod imenom Wembley Arena, takrat pa se je imenovala Empire Pool, 7. aprila 1972. leta. In - kot ste slišale, spoštovane poslušalke in poslušalci oddaje Izven zakona na našem in vašem Radiu Študent – v uvodni napovedi, so se dolgo trudili, da bi pripeljali The Grateful Dead v Evropo. To je bil tudi en najobsežnejših obiskov The Grateful Dead na stari celini nasploh, s skupno kakimi dvaindvajsetimi koncerti. Prej in kasneje so večinoma prišli za par koncertov v Veliko Britanijo in mogoče še na kak posamezen nastop tja do Nizozemske ali Nemčije. A to niti ni toliko pomembno, vendar je pomenljivo. Namreč, The Grateful Dead so klasična ameriška zasedba, čeprav so v svojo glasbo vsrkali zvoke z marsikaterega konca sveta in različnih slo-govnih ali izraznih oblik. A vse to so ves čas počeli na značilni način ameriške kulture.
Pravkar slišano izvedbo pesmi Boba Weira, Mickeya Harta in Roberta Hunterja, Greatest Story Ever Told, smo lahko slišali že na redni zbirki Stepping Out, ki je izšla leta 2002, torej ob tridesetletnici evropske turneje The Grateful Dead 1972. leta, in je prinašala izbor posnet-kov s sedmih nastopov po Veliki Britaniji v okviru tiste turneje. Stepping Out je bil tudi delo-vni naslov za predvideni koncertni album že leta 72, vendar so se takrat odločili za enostav-nejšo in jasnejšo označbo Europe 72. Na tisti zbirki štirih CDjev Stepping Out je tudi pesem Boba Weira in Johna Barlowa, Black-Throated Wind, ki jo bomo mi sedaj poslušali v izvedbi z nastopa v Copenhagnu, 14. aprila 1972. leta.
2. CD copenhagen, 5 (weir, barlow) BLACK-THROATED WIND grateful dead 6.07
Seveda vsi veste, da je novembra 1972. leta izšla koncertna plošča Grateful Dead Europe '72, izvirno kot trojni vinilni album, kasneje kot dvojni CD. Septembra lani je izšel še drugi del, torej Europe '72 Volume Two, namreč mišljen kot dopolnitev izvirni izdaji v smislu, da so na njem izvedbe pesmi, ki jih na prvi zbirki ni. Tam je Black-Throated Wind udeležena natanko v tej pravkar slišani izvedbi z nastopa v Copenhagnu, 14. aprila 1972. Verjetno veste tudi, da so se lani spomladi začeli poigravati z zamislijo, da bi objavili vse posnetke z vseh koncertov celotne turneje The Grateful Dead po Evropi 1972. leta. Tako so 19. januarja lani na spletni strani www.dead.net objavili ponudbo, da bodo šli v projekt, objaviti 73 diskov z vseh dvain-dvajsetih nastopov po Evropi, če se bo prijavilo dovolj zainteresiranih s prednaročili. Objavili pa bi zbirko v omejeni nakladi 7200 izvodov. Prvih tri tisoč z imeni naročnikov. Zanimanje je bilo tako, da je bilo predvidenih 7200 izvodov razgrabljenih v štirih dneh. Zato so se odločili, da objavijo še različico z naslovom Europe '72: The Complete Recordings – All Music Edition, ki ni bila tako razkošno opremljena, vsebuje pa vse posnetke. Za povrh so, zaradi velikega zanimanja, sedaj začeli ponujati še albume s posnetki s posameznih nastopov. Vemo, da sta v preteklosti, ob omenjenih albumih Europe '72, Stepping Out in Europe '72 Volume Two, izšla še dva albuma s posameznih nastopov po Evropi 72. Hundred Year Hall je prinašala izbor z nastopa v Kölnu, 26. aprila 1972, Rockin' The Rhein with The Grateful Dead pa celoten nas-top v Düsseldorfu dva dni prej. Sedaj imate na razpolago vseh dvaindvajset nastopov na 73 diskih.
Na omenjeni dopolnitvi klasične edicije Europe '72, Volume Two, je tudi izvedba klasike Dark Star, ki je na izvirni izdaji ni bilo v nobeni različici. Seveda tudi zato, ker je bila pred tem že na koncertni plošči Live/Dead. Na Europe '72, Volume Two je Dark Star v izvedbi s festivala Bickershaw v Wiganu v Angliji, 7. maja 1972, mi pa bomo zdajle poslušali čudovito polurno razgradnjo Dark Star z nastopa v Hamburgu, 29. aprila 1972. leta.
3. CD hamburg, 1 (oni) DARK STAR the grateful dead 30.11
Kot ste slišale in slišali, kljub polurni dolžini, so The Grateful Dead v tej izvedbi Dark Star uspeli priti le do prve kitice besedila ali poezije Roberta Hunterja. Mimogrede, eno od različic te skladbe, tisto z nastopa v Rotterdamu, 11. maja, v skupni dolžini več kot tričetrt ure, so pravkar objavili v omejeni nakladi na vinilni plošči.
O turneji The Grateful Dead po Evropi 1972. leta lahko seveda razpredamo v neskončnost. Oddaja Izven zakona nam tega ne dopušča, zato se omejimo le še na par tehnikalij. Na dopol-njeni izdaji Europe '72 Volume Two, je tudi naveza Not Fade Away - Goin' Down The Road Feelin' Bad – Not Fade Away, ki so jo The Grateful Dead pogosto igrali na tistih koncertih po Evropi 1972. leta. Mi bomo sedaj, zaradi pomanjkanja časa, poslušali le izvedbo tradicional-nega napeva Goin' Down The Road Feelin' Bad, znanega seveda tudi v izvedbi Woodyja Gut-hrieja, tokrat z izteka nastopa The Grateful Dead v Londonu, 25. maja 1972.
4. CD london, 25. 5. 1972, 4 (trad.) GOIN' DOWN THE ROAD FEELIN' BAD g. dead 10.01
Goin' Down The Road Feelin' Bad z nastopa v Londonu, 25. maja 1972. To je bil predzadnji večer takratne evropske turneje The Grateful Dead. Zaključili so jo naslednji večer, ki je bil nasploh en od vrhuncev celotne turneje. S tistega nastopa so pobrali tudi kar nekaj posnetkov za izvirni trojni album Europe '72 izpred štiridesetih let. Nanj niso uvrstili tele izredno navda-hnjene in ganljive izvedbe klasike Merla Haggarda, Sing Me Back Home, ki pa jo medtem najdemo na Europe '72 Volume Two. Z njo so se The Grateful Dead že poslavljali od Evrope in se veselili poti domov.
Mi se bomo k novim koncertnim izdajam The Grateful Dead iz najnovejšega arhivskega niza Dick's Picks vrnili v začetku avgusta, ko bomo – kot vsako leto - obhajali obletnico rojstnega dne Jerryja Garcie. Naslednji teden v oddaji Izven zakona Moriarty. Milko Poštrak se za nocoj od vas poslavljam z omenjeno Sing Me Back Home v izvedbi The Grateful Dead pred štiridesetimi leti na zaključnem večeru takratne evropske turneje.
5. CD london, 26. 5. 1972, 7 (haggard) SING ME BACK HOME the grateful dead 10.58


Komentarji
komentiraj >>