Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KROFF OBSODBE MARINIČA (546 bralcev)
Četrtek, 19. 4. 2012
Urh... Sirija podpisala načelen dogovor o protokolu, ki postavlja okvir za delo opazovalne misije Združenih narodov ...
... al Bašir grozi vladi Južnega Sudana ...
... sindikati so vladi poslali pisni predlog glede znižanja plač v javnem sektorju ...
... Marinič obsojen na pet mesecev pogojno ...

Sirija je podpisala načelen dogovor o protokolu, ki postavlja okvir za delo opazovalne misije Združenih narodov, katere naloga je nadzor teden dni stare prekinitve ognja v državi, ki pa se ga oblast in uporniki ne držijo. V dogovoru so opisane pristojnosti opazovalcev pri nadzorovanju prekinitve ognja ter naloge in odgovornosti sirske vlade pri tem. Dogovor o protokolu naj bi omogočil gibanje okoli 300 opazovalcev Združenih narodov po državi in njihov nadzor nad prekinitvijo ognja ter vodil v končanje 13 mesecev trajajočega nasilja v Siriji. Čeprav iz Sirije poročajo o kršitvah prekinitve ognja, se je v državo iz sosednje Turčije vrnilo okoli 1500 beguncev. Po navedbah pristojnih turških oblasti se v Turčiji še vedno nahaja več kot 23.500 sirskih beguncev.

Sudanski predsednik Omar al Bašir je pred mladimi člani vladajoče Nacionalne kongresne stranke v Kartumu po večtedenskem stopnjevanju napetosti med Sudanom in Južnim Sudanom zagrozil s strmoglavljenjem vlade v Jubi, ki je prestolnica Južnega Sudana. Med zaostrovanjem spopadov na meji med državama pa poskuša mednarodna skupnost preprečiti izbruh nove vojne med stranema. Ljudsko gibanje za osvoboditev Sudana, nekdanje uporniško gibanje za osvoboditev južnega dela bivše skupne države, ki vlada v Jubi, je al Bašir še obtožil, da izvajajo zunanjo agendo, ki ne služi njihovemu ljudstvu.

Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja je oblikovala enoten pisni predlog glede znižanja plač v javnem sektorju in ga je pred dvanajsto uro posredovala vladi. Več o pisnem predlogu nam je povedal vodja koordinacije stavkovnih odborov Branimir Štrukelj:Štruklja smo še povprašali, če so sindikati že prejeli kakšen odgovor od vlade glede pisnega predloga o znižanju plač v javnem sektorju:Je pa vlada medtem ob napovedani vložitvi 2500 podpisov za zadržanje uveljavitve Zakona o spremembi Zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012 javnosti posredovala dodatna pojasnila. Tako po besedah vlade morebitno zadržanje uveljavitve tega zakona ne pomeni, da bo regres v javnem sektorju izplačan s 5. majem. Zakon o delovnih razmerjih namreč v svojem 131. členu določa, da se mora regres izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. Enak časovni termin predvidevajo tudi panožne kolektivne pogodbe. Vlada bo v primeru zadržanja izvajanja novele omenjenega zakona upoštevala v zakonu in kolektivnih pogodbah določen rok. Bo pa morebitno zadržanje novele zakona bistveno otežilo uveljavitev drugega člena novele, ki predvideva znižanje regresov v državnih podjetjih na raven minimalne plače.

Krajnsko okrajno sodišče je poslanca Slovenske demokratske stranke Branka Mariniča obsodilo na pet mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta zaradi napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin. Tožilstvo mu je očitalo, da je izpit iz nemščine na fakulteti namesto njega opravljal nekdo drug. Obtožni akt je tožilstvo vložilo na podlagi kazenske ovadbe Komisije za preprečevanje korupcije, ki je Mariniču očitala, da se je namesto njega na ustnem delu izpita pred profesorico Marjeto Ekar pojavil neznanec in se poskušal identificirati s ponarejenim študentskim indeksom. Kriminalisti pa so z grafološko analizo pisnega dela izpita ugotavljali, ali je tudi tega opravljal nekdo drug. Profesorica Ekarjeva je med drugim na sodišču dejala, da Mariniča vidi prvič v življenju.Komentarji
komentiraj >>