Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Osvetlitev dogajanj s protesta ABSOLUTNO ZAVRAČAMO gibanja 15o (865 bralcev)
Petek, 20. 4. 2012
EvaPNekaj več - predvsem z vidika povezovanja konkretnega dogodka z drugimi protesti in preko tega ideje o oblikovanju novega političnega polja - o demonstraciji proti varčevalnim ukrepom...

Včeraj je po ljubljanskih ulicah zakrožil zmaj. Bil je skorajda na čelu protestnikov, ki so izražali absolutno zavračanje in ogorčenje nad morebitnimi varčevalnimi ukrepi in tudi delovanjem predstavnikov ljudstva na splošno ter zahtevali skupno blaginjo. Iz precej vodilne pozicije, ki jo je zmaj zavzel, in sploh glede na to, da je cel čas ni zapustil, lahko samo sklepamo, da simpatizira s stališči protestnikov. Sam včeraj sicer ni bruhal ognja, je pa bilo zato ob bolj spravljivih posameznikih slišati tudi manj spravljive posameznike, kako odrekajo priznavanje vladavine sedanje vlade. Pred parlamentom se je tudi priseglo in pozivalo, da bi na dan, ko bi taista nepriznana vlada imela podpisati varčevalno paketno bombonjero, zavzeli parlament.


Nekaj več - predvsem z vidika povezovanja konkretnega dogodka z drugimi protesti in preko tega ideje o oblikovanju novega političnega polja - o demonstraciji proti varčevalnim ukrepom, tiraniji dolga in krizni diktaturi ter za skupno blaginjo nam bo povedala članica 15o gibanja Danijela:

 

Glede na relativno majhno skupino stotih ali dvestotih sprehajalcev z zmajem in odločen 'ne, hvala' mimoidočih, ko smo jih poprosili za izjave, bi lahko pomislili, da gre v primeru mišljenja večine v resnici za bombonjere v obliki varčevalnih ukrepov, ki bi nam le posladkale življenje.

 

Ampak nam je takoj dalo misliti, ko so nekateri izmed mimoidočih začeli v brado govoriti 'naj vlada kar varčuje najprej pri sebi' ali 'naj nehajo oni tam gor krasti', a tega niso želeli razglašati preko vseh vetrov.

 

Vseeno pa se je tu in tam med njimi našel kdo, ki je bil voljan javno pokomentirati dogajanje. Mitja smo povprašali, kaj meni o konkretnih protestih in o protestih na splošno:

 

Prav tako mimoidoči Miloš je podprl proteste in povedal svoje mnenje o varčevalnih ukrepih:

 

Malce zlobno naj pripomnimo – samo v kontekstu višje ekonomije -, da bi se morda protestov udeležilo veliko več ljudi, če bi se zahtevalo, da naj varčujemo, ampak v majhnih količinah, kot to počno sindikati. Kar bi povsem potrdilo tipično slovensko maniro, da se samo špara in služi, pa služi in gara, čeprav ni prav jasno, zakaj.

 

Govorili pa smo še z udeležencem protesta Rossom iz Združenih držav Amerike. Predstavil nam je svoj način življenja in njegovo prepletenost s političnimi dogajanji. Pogovor poteka v angleškem jeziku:

 

Zaključujemo pa z nekaj mislimi o dolgovih, ki po eni strani povezujejo različne proteste, in vprašanjem njihove dejanske realnosti. Ponovno Danijela:

 

Za zmajem, ki ne verjame v dolgove in se zavzema za družbeno blaginjo, se je sprehajala Eva.

 Komentarji
komentiraj >>