Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Infoblok pisem in podpor (864 bralcev)
Ponedeljek, 23. 4. 2012
Francii...Študentski svet Filozofske fakultete in Študentska organizacija Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani opozarjata...
...opozoril tudi Pejovnik...
...odgovoril Sašo Slaček...
...zasedli dunajski študenti...
...večerje v Infoshopu...
...predavanja in Tribuna v Openu...
...DPU na Metelkovi...

Študentski svet Filozofske fakultete in Študentska organizacija Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani opozarjata, da bodo rezi v visoko šolstvo še dodatno ogrozili že tako podhranjeni visokošolski sistem. Ta bi za kvalitetno opravljanje svojega izobraževalno-raziskovalnega poslanstva potreboval dodatna javna finančna sredstva. Z njimi bi se omogočili boljši materialni pogoji in kadrovske razmere, hkrati pa zagotovila dejanska avtonomija univerze.

Predlagani ukrepi naj bi po njihovem mnenju namesto k dvigu kvalitete visokega šolstva v Sloveniji prispevali k njenemu padcu.

Na padec javnih financ, namenjenih visokemu šolstvu, je v javnem pismu zaposlenim na Univerzi v Ljubljani opozoril tudi rektor ljubljanske univerze. Aktualni super minister Žiga Turk bi visokemu šolstvu odrezal dobrih 100 milijonov evrov, medtem ko so univerze že tako kratke pri izvajanju druge bolonjske stopnje. V letu 2012/2013 bi za uspešno financiranje magistrskih programov tako Univerza v Ljubljani potrebovala dodatnih 22 milijonov evrov. V pismu lahko kot najbolj sporno točko izpostavimo, da rektor načeloma ne nasprotuje pogajanjem za znižanje plač, kljub temu, da pravi, da je posebno pozornost potrebno nameniti tistim z najnižjimi dohodki.

Na zategovanje pasov so se odzvali tudi v Senatu, Upravnem odboru ter Študentskem svetu Univerze v Ljubljani. Na skupni seji, ki je potekala v četrtek, so sprejeli sklep, v katerem so zapisali, da iz predloga rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2012 izhaja, da naj bi Univerza v Ljubljani prejela za delovanje v letu 2012 bistveno manj sredstev kot v letu 2011. S predlaganimi finančnimi sredstvi Univerza v Ljubljani ne more opraviti z zakoni predpisanih nalog. Že sprejeti finančni načrt so pripravljeni še dodatno zmanjšati za dogovorjeno znižanje stroškov dela, materialnih stroškov in investicij. Vse ostale postavke pa morajo biti financirane do tiste mere, ki ne bi povzročila trajne in nepopravljive škode za Univerzo v Ljubljani, visokošolski sistem in za državo kot celoto.

Vlado so še pozvali, naj jih kot partnerja nemudoma vključi v skupno iskanje rešitev. Malce drugačen pogled, usmerjen v aktualno visokošolsko vrenje, nam bo predstavil Sašo Slaček:

Novice se širijo z Dunaja. Tam so v četrtek ponovno zasedli Audimax - največjo predavalnico, ki jo premore dunajska Univerza. Predavalnico je zasedlo približno 500 ljudi, ki so kritizirali predvsem politiko zategovanja pasov, ki jo na univerzitetnem področju vodi Beatrix Karl. Seveda so se okrog predavalnice takoj zgrnile »varnostne« sile zasebne varnostne službe, ki so vestno preprečevale gibanje - torej vstop v omenjeno predavalnico. Ker pa varnostne službe niso bile dovolj, da bi lahko študentje v miru izvedli plenum, so univerzitetne strukture nad svoje študente poklicale še policijo, ki je s prisilnimi sredstvi okrog 22. ure počistila to največjo predavalnico - 300 študentom tako grozijo kazni. Dodajmo še, da so se na Dunaju ta dan zvrstile številne zasedbe. Igre represiji!

Še športno udejstvovanje. Olimpijske igre v Londonu bo »varovalo« 12.000 policistov, 13.500 vojakov, 20.000 varnostnikov, 1000 uslužbencev varnosti - kot jo razumejo Združene države Amerike, 300 agentov britanske varnostne službe MI5. Ob teh številkah Olimpijskim igram tudi golobi miru ne bodo pomagali, da bi postale glasnik miru. Za otvoritev manjkata le še vojaška parada in kakšen govornik z brčicami.

 


ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK


Na Gospodarski zbornici Slovenije ne varčujejo. Zbornica osrednjeslovenske regije vabi mlade in kreativne posameznike ali skupine, da svoje znanje prodajo na razpisu »I3 ideja, invencija, inovacija«. Rok razpisa se izteče z današnjim dnem. Prijavnico najdete na spletnih straneh področne izpostave Gospodarske zbornice. Prijave lahko pošljete na elektronski naslov mojca.pavlic@gzs.si.

Če vam gre ob Gospodarski zbornici na bruhanje in ste se že dodobra skozlali, potem se greste lahko v torek nasitit v [A]Infoshop. Tudi tokrat, tako kot vsakič, v torek, nekje okrog sedme popoldanske.

Tako podprti in odprti se lahko zglasite v Cefeju Open. Tam vam Juri Smrke predstavi novo številko Tribune, ki se tokrat nanaša na temo Prostora - teritorija. Obeta se predavanje ob osmi večerni. Več o vonjih pa Jurij:

Problematiko spolnega nasilja lahko s pravnega in psihološkega vidika spoznate v sredo, 25. aprila, ob 16.00, in sicer na Pravni fakulteti v Ljubljani. Dogodek je namenjen predvsem študentom, pa tudi ostalim. Predstavljena jim bo problematika spolnega nasilja - tako s pravnega kot s psihološkega vidika, naučiti se prepoznavati le-tega ter ob tem nekaj idej za preventivo. Zgodilo se bo v Zlati predavalnici v prvem nadstropju. Še gostje: Vlasta Nussdorfer in Robert Masten, dogodek povezuje Andrej Marolt.

S Fakultete za družbene vede vas vabijo v Trubarjevo hišo literature. Tam se predstavlja slovenski prevod knjige Marttija Koskenniemija - Blagi prosvetitelj narodov - Vzpon in padec mednarodnega prava 1870-1960. Dogodek se ima zgoditi v četrtek, 26. 4. 2012, ob 12.00 na prej omenjeni lokaciji, ki se nahaja na Stritarjevi ulici 7.

Delavsko-punkerska univerza prireja prvomajsko šolo, ki se tudi tokrat odvija predvsem na Metelkovi. Tokrat nosi ime Prihodnost evropskih integracij: leve perspektive. Več o perspektivnosti perspektiv pa Luka Mesec:

Še popravek. V prejšnjem Infobloku se nam je zapisalo, da Ljubljanski potniški promet smernice že upošteva in je Neljubljančanom podražil mesečno vozovnico na 34 evrov. Iz Javnega holdinga Ljubljana so nam sporočili, da ta informacija ne drži, saj je višina mesečne vozovnice za vse študente še vedno kot je bila in sicer 17 evrov. Imenovana pa je bila medresorska komisija med Ministrstvom za šolstvo in kulturo ter Ministrstvom za infrastrukturo in prostor. Komisija bo pripravila predlog za subvencioniranje šolskih vozovnic, ki bo vključeval tudi mestni potniški promet. Pogovori torej še potekajo, so še sporočili.

Za vas, drago poslušalstvo, je tokrat poročal Franci.

 Komentarji
komentiraj >>