Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KrOFF poskusa pobega od neokolonialne arhitekture (747 bralcev)
Torek, 24. 4. 2012
Luka P.... odziv Ministrstva za zunanje zadeve glede srečanja s predstavniki nevladnih organizacij ...
... Evropski komisar za trgovino "opozoril" Argentino glede nacionalizacije naftne družbe YPF ...
... vrhovni svet egiptovskih oboroženih sil je sprejel dopolnilo k zakonu o političnih pravicah...
... število migrantov iz Mehike v Združene države se je zmanjšalo...

V OFF programu smo poročali, da je društvo ŠKUC protestno zavrnilo vabilo Ministrstva za zunanje zadeve na letno srečanje s predstavniki nevladnih organizacij, ker je bila med povabljenci tudi organizacija 24kul.si - Zavod za družino in kulturo življenja, ki se bori proti pravicam lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev. Na Ministrstvu za zunanje zadeve so nam odgovorili, da so letos spisek povabljenih razširili, da bi zajeli čim širši del civilne družbe, prav tako pa so želeli upoštevati pluralistično zasnovo civilne družbe, ki nikogar ne izključuje, ampak si prizadeva za dialog ne glede na raso, spol, versko, politično ali drugo prepričanje. Ironično, da ravno organizacija 24kul.si izključuje drugače spolno usmerjene, izvaja sovražni govor in spodbuja k nestrpnosti.

Evropski komisar za trgovino Karel De Gucht je opozoril Argentino, saj naj bi imela nacionalizacija naftne družbe YPF dolgotrajne posledice, še posebej pa naj bi odvrnila vlagatelje. Komisar je še dodal, da bo Evropska unija z vsemi možnimi sredstvi pomagala španski vladi pri njenih zahtevah po odškodnini, dogovor pa bo skušala doseči tudi s pomočjo Svetovne trgovinske organizacije, če bo to potrebno. Spomnimo, da je Argentina prejšnji teden sporočila, da namerava podržaviti YPF, hčerinsko družbo španskega naftnega koncerna Repsol, ker naj ta ne bi dovolj vlagal v razvoj naftne industrije v Argentini. Nacionalizacija uživa veliko podporo argentinske javnosti, medtem pa španski zunanji minister Jose Manuel Garcia Margallo Argentini že žuga, da jih to vodi v izolacijo od preostalega sveta. Poleg nekdanje kolonialne velesile so se že oglasile tudi bonitetne agencije, ki so Argentini že napovedale makroekonomske težave in nelikvidnost.

Vrhovni svet egiptovskih oboroženih sil je sprejel dopolnilo k zakonu o političnih pravicah, ki bo visokim predstavnikom režima bivšega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka prepovedoval kandidirati za predsednika države naslednjih deset let. Dopolnilo vključuje visoke predstavnike, ki so funkcijo opravljali v zadnjih desetih letih Mubarakovega režima. Prijavo za participacijo na predsediških volitvah tako ne bosta mogla oddati nekdanji premier Ahmed Šafik in nekdanji podpredsednik in vodja obveščevalne službe Omar Sulejman, ki mu sicer niti ni uspelo zbrati dovolj podpore v vseh provincah.

Egipt ni izdal dovoljenj za delovanje osmim nevladnim organizacijam, s sedežem v Združenih državah Amerike, ker naj bi te kršile egiptovsko suverenost. Nekatere države ne zaupajo ameriškim nevladnim organizacijam, ker naj bi te bolj delovale kot zastopniki svojih sponzorjev, kot pa neodvisne skupine. Nevladne organizacije naj bi zlorabile svoje osnovno poslanstvo med intervencijo Nata v Libiji, med nemiri v Siriji in v primeru Kony. Trenutno nevladne organizacije še vedno ne odgovarjajo za informacije, ki jih objavljajo, tudi če se te izkažejo za napačne.

Na Kitajskem so aretirali dva bivša uradnika iz vasi Wukan, kjer so domačini že lansko leto javno in ostro protestirali proti korupciji na lokalni ravni. Bivša uradnika, Xue Changa in Chena Shunya so v ponedeljek kazensko izključili iz komunistične partije. Vstaja kmetov v vasici Wukan je bila medijsko odmevna po celem svetu, kmetje pa so takrat protestirali zaradi neprimerne odškodnine, ki so ji dobili za zemljo. Lokalne voditelje so kmetje obtožili netransparentne in koruptivne prodaje njihove zemlje in s tem sprožili upravičeno preiskavo, ki je sedaj dobila epilog. Eden od vaščanov je novinarjem povedal, da z rezultati preiskave ne morejo biti preveč zadovoljni, saj je bilo obtoženih korupcije več uradnikov, aretirali pa so samo dva. Prav tako kmetje menijo, da so z aretacijo dveh uradnikov oblasti želele le izogniti nadaljnim konfliktom, saj so protesti proti korupciji uradnikov na Kitajskem precej pogosti in vedno glasnejši.

Število migrantov iz Mehike v Združene države se je po štirideset letih konstantnega preseljevanja, ustalilo ali morda celo zmanjšalo, so pokazale nedavne analize. Poleg tega je nezanemarljiv tudi podatek Obamove administracije, ki navaja, da naj bi od leta 2009 Združene države uspešno deportirale rekordno število nelegalnih priseljencev nazaj v Mehiko. Medtem ko so na Centru za latinoameriške študije objavili podatek da okoli 5 do 35 procentov od 1,3 milijona ljudi, ki so zapustili Združene države, tega ni storilo prostovoljno.

KrOFF sta pripravili vajenki Petra in Maša.

 

 Komentarji
komentiraj >>