Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
ANTIHRUPNI OFF (940 bralcev)
Sreda, 25. 4. 2012
Boris V.… Opozorila o spopadih v Siriji kljub prisotnosti opazovalcev Združenih narodov …
… Po rusko kitajskih še skupne vojaške vaje Združenih držav Amerike in Filipinov v regiji ...
… Evropska komisija želi kljub varčevalnim ukrepom povišanje lastnega proračuna za leto 2013 …
… Ministrstvu za obrambo bo rebalans proračuna vzel petino sredstev …

OFF NAPOVEDNIK

Danes obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o hrupu. Na Inštitutu za varovanje zdravja ob tem opozarjajo, da preglasni in neprijetni zvoki v našem okolju, ki se jim ne moremo izogniti, lahko povzročajo vznemirjenost, motnje spanja, motnje koncentracije in učenja ter lahko vplivajo na spremembo posameznikovega vedenja. Poslušajmo primer takšnih zvočnih motenj:

Različne mednarodne študije so pokazale, da so tveganjem še posebej izpostavljeni mladi, predvsem tisti, ki nekritično spremljajo propagandna sporočila političnih strank. Zaradi dolgotrajnosti in glasnosti popolnih neumnosti obstaja namreč možnost, da mladi na ta način dolgoročno poslabšajo kvaliteto svojega sluha, hrup pa vpliva tudi na človeško psiho. Več o tem pa Sonja Jeram z Inštituta za varovanje zdravja:

Jeramova še posebej izpostavlja nekaj, s čimer se tudi v aktualnopolitični redakciji globoko strinjamo:

Berete OFF Program Radia Študent, ki vam skuša s takšnim hrupom prizanesti v čim večji meri.

OFF PROGRAM

Posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Kofi Annan ponovno opozarja na nespoštovanje njegovega mirovnega načrta za Sirijo. V včerajšnjem nagovoru Varnostnega Sveta Združenih narodov je Annan opozarjal, da sirska vlada ni uresničila svojih zavez o umiku težkega orožja iz mest ter da se spopadi nadaljujejo kljub prisotnosti mednarodnih opazovalcev. Ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Susan Rice je izpostavila predvsem zaskrbljujoče novice o obnovitvi spopadov takoj po umiku opazovalcev Združenih narodov z določenega območja ter na poročila o maščevanjih nad tistimi, ki so govorili s predstavniki mednarodne misije.

Potem ko je posebna izraelska komisija, sestavljena iz štirih ministrov, v torek formalizirala status treh judovskih naselbin na Zahodnem bregu, prihajajo iz sveta negativni odzivi na odločitev izraelske vlade. Zaskrbljenost so izrazile tudi Združene države. Predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Victoria Nuland je tako dejala, da Združene države mislijo, da to dejanje ne prispeva k mirovnemu procesu in da ne priznavajo legitimnosti nadaljevanja naseljevanja. Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je na to odzval, češ da ne gre za nadaljevanje naseljevanja, niti za širjenje že obstoječih naselbin, saj je vlada le formalizirala status treh naselbin, ki že obstajajo. Hkrati s priznanjem treh judovskih naselbin, Bruhin, Rehelim in Sansana, pa je Netanjahu kontradiktorno prvič podprl pravico Palestincev do ozemeljsko celovite države. Judovske naselbine na zasedenih palestinskih ozemljih so sicer nezakonite po mednarodnem pravu, njihov namen pa je ravno razkosanje teh ozemelj in nadzor nad celotnim Zahodnim bregom.

Ta nadzor okupiranih ozemelj se v praksi izvaja tudi z vojaškimi nadzornimi točkami, ki jih je Izrael včeraj za dva dni zaprl. Do četrtka bo tako v Zahodni breg nemogoče vstopiti ali iz njega izstopiti, izjema bodo le že prej odobreni zdravstveni prevozi. Razlog za tokratno blokado sta izraelska praznika, današnji Dan spomina in jutrišnji Dan neodvisnosti.

Mornarici Združenih držav Amerike ter Filipinov sta v Južnem kitajskem morju izvedli skupno vojaško vajo. Po navedbah predstavnikov filipinskih oboroženih sil naj bi šlo za simulacijo odziva domačih sil ter njihovih zaveznikov na morebiten terorističen napad na otok, po zagotovilih filipinske strani pa vaja nikakor ni bila uperjena zoper Kitajsko. Vaja se je odvila sicer le nekaj dni za tem, ko sta Rusija in Kitajska v Rumenem morju začeli obsežne šestdnevne skupne pomorske vaje, vse vaje pa potekajo v ozračju napetosti med Kitajsko in njenimi sosedami zaradi večstranskih regionalnih ozemeljskih zahtev. Filipini in Ljudska republika Kitajska sta sicer v sporu zaradi otočja Spratleys v Južno kitajskem morju, kjer naj bi bilo bogato nahajališče nafte in zemeljskega plina, poleg tega pa so strateškega pomena za pomorski promet.

Evropski komisar za trgovino Karel de Gucht je opozoril Argentino, da bo imela lahko nacionalizacija naftne družbe YPF zanjo dolgoročne posledice. Argentina je namreč prejšnji teden od španskega naftnega podjetja Repsol proti njegovi volji odkupila večinski delež v omenjenem argentinskem naftnem podjetjem ter s tem prevzela nadzor nad družbo. S tem dejanjem je sprožila val kritik in ogorčenja dela finančne in gospodarske mednarodne skupnosti. Evropski komisar za trgovino je Argentino opozoril, da deluje v nasprotju s svojimi interesi, hkrati pa omenil možno zaostritev odnosov z Evropsko unijo, ki se je postavila na stran španskega podjetja. Med drugim je de Gucht zagrozil tudi z možnostjo ponovnega pregleda pogodb in dogovorov, sklenjenih med Evropsko unijo in Argentino.

Iz Bruslja prihaja vest o tem, da namerava Evropska komisija državam članicam predlagati povišanje njenega proračuna za leto 2013 za kar 6,8 odstotkov. Odstotek naj bi sicer predstavljal zgolj izhodiščni predlog komisije, o katerem naj bi se še pogajala z državami članicami, vendar v tem organu unije poudarjajo, da je povišanje proračuna neizogibno, predvsem zaradi izpolnjevanja že dogovorjenih obveznosti komisije. Kot pričakovano, je novica že sprožila kar nekaj burnih reakcij posameznih držav, ki se istočasno na vse moči ubadajo z nepopularnimi varčevalnimi ukrepi in imajo za takšne predloge bolj malo posluha. Velika Britanija je tako že izrazila stališče, da v kolikor zategovanje pasu velja za države članice, naj isto velja tudi za uradnike v Bruslju.

Parlamentarni odbor za obrambo se je na današnji seji seznanil s predlogom rebalansa proračuna, po katerem se sredstva za tako imenovan obrambni resor zmanjšujejo za 92 milijonov evrov na 393 milijonov. Sredstev bo tako manj za petino, največ, za 21 odstotkov, pa naj bi se sredstva zmanjšala za Slovensko vojsko. Upravni del ministrstva za obrambo bo dobil 10 odstotkov manj sredstev, za šest odstotkov pa se bodo zmanjšala sredstva za Upravo za zaščito in reševanje. Kako bo tolikšno znižanje sredstev vplivalo na delovanje vojske, smo vprašali načelnika oddelka za odnose z javnostmi pri Slovenski vojski, Simona Koreza:

Obrambni minister Aleš Hojs je na seji dejal, da se ne bo dalo izogniti znižanju plač in potnih stroškov ter delnemu znižanju regresa. Kako bo to vplivalo na moralo vojakov? Odgovarja Simon Korez:

Kako se na napovedi o znižanju plač odziva Sindikat Ministrstva za obrambo? Pojasnjuje sekretar sindikata Marjan Lah:

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je kar preko družbenega omrežja twitter sindikatom sporočil, da vlada umika v torek podani predlog, da se normativ za število učencev v razredu osnovne šole s 30 vrne nazaj na 28. Kot razlog navaja dejstvo, da tudi po tem predlogu s sindikati ni prišlo do dogovora. V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture so takšen način umika predloga, še preden se je sindikalna stran do njega lahko formalno opredelila, označili za bizarnega. To po mnenju sindikata ilustrira resnost in odgovornost vladne strani na pogajanjih.

OFF Program sta pripravila Boris Vasev in vajenec Marjan.Komentarji
komentiraj >>