Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
POGAJALSKI KrOFF (621 bralcev)
Sreda, 25. 4. 2012
Boris V....napovedani tudi ukrepi za spremembe na dohodkovni strani proračuna...
...policijska sindikata protestno zapustila pogajanja z vlado...
...na Kosovu kazenska odgovornost novinarjev, ki na zahtevo oblasti ne bodo razkrili svojih virov...
...poveljnik izraelskih oboroženih: Iran še ni sprejel dokončne odločitve o morebitnem razvoju jedrskega orožja...
...Ruper Murdoch kot razlog za težave svojega imperija navaja spor z Gordonom Brownom ter njegovo laburistično stranko...

Po vladni vložitvi predloga rebalansa proračuna v Državni zbor, ki je javnost in sindikate razburil z ogromnim krčenjem javnih izdatkov, se sedaj napovedujejo tudi ukrepi za spremembe na dohodkovni strani proračuna. Del ukrepov za prihodkovno stran je vlada vključila že v interventni zakon, kamor je vključila obdavčitev izjemnih dobičkov zaradi spremembe namembnosti zemljišč, posebni krizni davek na nepremičnine, dvig stopnje davka od dohodkov iz kapitala, davek na vodna plovila ter višjo obdavčitev prestižnejših motornih vozil. Dodatne ukrepe naj bi vlada začela sprejemati po parlamentarnem sprejemu rebalansa proračuna. Tako naj bi v kratkem uvedli davek na finančne transakcije, višjo obdavčitev najvišjih dohodkov z dodatno davčno stopnjo ter obdavčitev dohodkov od premoženja. Večjih učinkov si v koaliciji obetajo tudi od ustavnega zlatega fiskalnega pravila, za katerega pa vlada zaenkrat nima zadostne podpore v Državnem zboru.

Nadaljujejo se pogajanja z sindikati, kjer pa je vidnega zelo malo napredka. Tako sta denimo oba policijska sindikata danes protestno zapustila pogajanja z vlado, češ da se namesto o stavkovnih zahtevah še vedno pogovarjajo le o varčevanju, nič več pa se ne omenjajo konkretne stavkovne zahteve sindikata. Predstavnike policijskih sindikatov je zmotila sicer tudi skromna prisotnost ministrov na pogajanjih, kar je po njihovem mnenju zgolj kupovanje časa, zato so se odločili, da bodo svoj čas in energijo raje usmerili v delo s kolegi, ki stavkajo.

Slovenska tiskovna agencija poroča, da naj bi se ravno sedaj pričelo srečanje nekaterih sindikalnih voditeljev s premierjem Janezom Janšo, na katerem naj bi poskušali zbližati stališča glede varčevalnih ukrepov. Na sestanek, ki naj bi bil neformalne narave, so vabljeni vodja koordinacije stavkovnih odborov Branimir Štrukelj, vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič, predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin, predsednik Pergama Janez Posedi ter sekretar Sindikata carinikov Slovenije Dušan Miščevič.

Kosovski parlament je 20. aprila sprejel spremembe kazenskega zakonika, ki razburjajo kosovsko in mednarodno novinarsko skupnost. Člena 37 in 38 namreč uvajata kazensko odgovornost za novinarje, ki na zahtevo oblasti ne bodo razkrili svojih virov. Te spremembe so bile sprejete klub nasprotovanju Društva profesionalnih novinarjev Kosova in drugih civilno družbenih organizacij, proti pa je bilo tudi Ministrstvo za pravosodje. Na nesprejemljivost sprememb, ki, kot kaže, koristijo obtoženim koruptivnih dejanj, opozarjajo tudi v Medijski organizaciji južnovzhodne Evrope, SEEMO, s sedežem na Dunaju. O zakoniku smo govorili z generalnim sekretarjem te organizacije, Oliverjem Vujovićem:Vujović je sice dejal, da so kosovski poslanci zakon sprejeli, ne da bi vedeli, kaj sprejemajo. A poslanci bodo imeli morda možnost popraviti storjeno. Da bo zakon postal veljaven, ga mora namreč podpisati še predsednica Atifete Jahjaga, ki pa lahko podpis zavrne in zakon pošlje nazaj v obravnavo parlamentu.

Medtem ko smo bili v zadnjem času vajeni precej razgretih razprav o iranskem jedrskem programu, močno preseneča izjava poveljnika izraelskih oboroženih sil Bennya Gantza, ki je za izraelski časopis Haaretz dejal, da po njemu dostopnih podatkih Iran še ni sprejel dokončne odločitve o morebitnem razvoju jedrskega orožja. Vrhovni vodja Irana, Ajatolah Ali Khamenei, naj bi bil glede izdelave jedrskega orožja neodločen.

Znani medijski magnat Ruper Murdoch, čigar medijski imperij se je nedavno znašel v nemilosti pred zakonom zaradi prisluškovanja ter nekaterih drugih domnevnih nepravilnosti, je kot razlog za težave svojega imperija navedel spor z nekdanjim britanskim premierom Gordonom Brownom ter njegovo laburistično stranko. Ključni razlog za spor naj bi bila predvsem odločitev Murdochovega časopisa The Sun, da na zadnjih volitvah podprejo konservativno stranko in ne Laburistov, zaradi česar naj bi tedanji premier Brown zagrozil z vojno zoper njega in njegovo medijsko hišo. Murdoch sicer še naprej zanika vse obtožbe o domnevnih nepravilnostih in prisluškovanju. Afera naj bi po njegovem mnenju imela predvsem politično ozadje.

Kroff sta pripravila Boris Vasev in vajenec Marjan.Komentarji
komentiraj >>