Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
QUANTIC and ALICE RUSSELL with COMBO BÁRBARO: Look Around The Corner (Tru Thoughts, 2012) (ponovitev 12. 5. 2012 ob 01:00) (918 bralcev)
Petek, 4. 5. 2012
BorjaKar šest let je trajalo, da se Quantic vrne v Ljubljano. Pomembneje, neverjetno desetletje je trajalo, da sta dva najpomembnejša protagonista založbe Tru Thoughts (pevka Alice Russell in v več pogledih vešči Quantic) po raznih krajših sodelovanjih končno le posnela album. Na Look Around the Corner slišimo mešanico kolumbijskih in britanskih glasbenikov, izjemno zrelo in polno produkcijo. Slog sicer rahlo osladen. Uvod glavnega dela letošnje Druge godbe v Kinu Šiški... * v celoti
Kar šest let je trajalo, da se Quantic, manj znan kot Will Holland, vrača v Ljubljano. Pomembneje, neverjetno desetletje je trajalo, da sta dva najbolj afirmirana protagonista založbe Tru Thoughts, torej pevka Alice Russell in v več pogledih vešči Quantic, po raznih krajših sodelovanjih končno le posnela album. Na Look Around the Corner slišimo mešanico kolumbijskih in britanskih glasbenikov, združenih pod imenom Combo Barbaro, kar ni nič čudno, saj Will Holland že šest let živi v Caliju, Kolumbiji, slišimo pa tudi izjemno zrelo in polno produkcijo.

A tole ni prva plošča, ki jo je Quantic posnel v navezi s skupino Combo Barbaro. Namreč dve in pol leti nazaj se je končno poslovil od svojega benda Quantic Soul Orchestra in z večinoma novimi, kolumbijskimi soigralci posnel plato Tradition in Transition, za katero Quantic pravi, da je projekt, ki se mu zdi v njegovi precej razvejani karieri ključen in na katerega je najbolj ponosen. Na RŠ-u sem v Tolpo takrat zapisal: "Tradition in Transition ni najbolj razburljiva Quanticova plošča zadnjih let, vseeno pa na njej slišimo, da se Holland precej dobro znajde v tropskem podnebju. V Caliju mu je uspelo zgraditi soliden studio in zbrati sijajne glasbenike, s katerimi vsakodnevno preigravajo lokalne sloge, iz katerih nastaja njihov repertoar. V kratkem definitivno sledi nova doza naturaliziranega Kolumbijca Quantica in skupine Combo Barbaro."

Do naslednje plošče je sicer trajalo malo dlje kot smo pri hiper delavnem Hollandu vajeni, a zdaj je tu. Look around the Corner je plošča, ki je nastajala za Quantica neznačilno dolgo, skoraj štiri leta. Glavni razlog je, da je imela pevka Alice Russell izjemno poln urnik in med njenima dvema obiskoma v Kolumbijo, kjer so ploščo v celoti posneli, so tekla leta. Holland je v nedavnem intervjuju potrdil, da mu ni niti malo žal, da se je projekt tako zavlekel, saj se je s snemanjem prejšnje plošče, torej Tradition in Transition, naučil ogromno. Za sodelovanje z Alice je imel tako več glasbenikov, boljši studio, predvsem pa je veliko bolje vedel, kako se glasbo snema in miksa. Nova plošča je tako zvočno v resnici izjemno podobna in nekakšna nadgradnja prejšnje. Produkcija je vešča, povsem organska in polna, precej čista in tropsko topla. To je glavni trenutek, kjer po desetih letih produciranja, didžejanja, neštetih sodelovanjih in remiksih ... še zmeraj lahko prisluhnemo Hollandovemu glasbenemu razvoju oziroma bolje rečeno njegovim glasbenim spremembam, ki pa so zaradi vse večjega zanimanja za karibske in latinskoameriške sloge, ki je botrovalo tudi selitvi v Kolumbijo, jasno tudi stilske. V tem smislu je Look Arund the Corner celo manjši "korak nazaj", saj se v Quanticove godbe vračajo soul, blues in folk, pa četudi samo v detajlih. Razlog je neposredno nedvoumen: Alice Russell. Novi projekt je v prvi vrsti vokalen in tega se dobro zavedajo vsi vpleteni. Ker je Russllova najbolj domača v soulerskem bazenu, so na plošček uvrstili tudi razne priredbe soul, jazz in folk standardov. Druga "velika" sprememba, do katere je prišlo tudi zaradi glavne vokalistke, pa so aranžmaji. Gre za aranžmajsko hkrati najbolj jasen in šablonski, a hkrati tudi detajlen in kompleksen Quanticov izdelek doslej. Strukture se podrejajo kiticam, modulacijam in refrenom gospodične Russllove, melodično pa so enkratno bogate. Ker so predvideli, da bodo rabili dodatne okrepitve pri aranžiranju melodik, da bodo sploh lahko uokvirili pevkin izjemno markanten glas, pa tudi, da bodo lahko sploh materializirali njene ideje in vokalne rešitve, so na pomoč poklicali godalnega snemalca in aranžerja Mikea Simmondsa, sicer dolgoletnega sodelavca Russllove. In jasno, zato slišimo na ploščku ogromno godal, ki so skupaj s prepoznavnim klavirjem najbolj izpostavljen inštrumentarij.

Quantic se je torej v zadnjih letih vse bolj oddaljeval od stilemov, ki so ga porinili na mednarodno prizorišče, torej stran od soula, funka, vse bolj pa je postajal domač v slogih cumbie, porra ... Sedaj ga je Alice Russell nekako prisilila, da se za trenutek celo vrača nazaj, kar pa material albuma Look Around the Corner prijetno razgiba, še toliko bolj očitno, ker manjkajo udarnejši posnetki, kjer bi se Alice Russell lahko malo bolj gromko zadrla v mikrofon. Tako pa Look Around The Corner ostaja pretirano prijazen in prijeten izdelek sladkobnega okusa, kot kakšen karibski softdrink. Občudujemo lahko detajle, aranžmajske rešitve, predvsem pa seveda še enkrat izjemno pevko na delu, medtem ko se celota preveč zasidra v politično korektnih vodah skovanke "world music" in se celo bliža čerem slogovno namešanega, organskega popa.

V Tolpi prvega albuma naveze Quantica s Combom Barbaro pred slabimi tremi leti pa ni manjkal zapis "za mnoge sodelujoče glasbenike, torej kolektiv Combo Barbaro, na prvi posluh lahko pritrdiš, da so res mojstri, ki bi se jih splačalo videti v živo." Če ne v prvo, pa v drugo. Quantic in Alice Russell bosta namreč predstavila album Look Around the Corner na začetku glavnine letošnjega festivala Druga godba v Kinu Šiška. In tako bo moč preveriti ne samo Quantica kot bendliderja in kitarista in ne samo njegovega hibridnega benda Combo Barbaro, ki seže od juga Velike Britanije preko Atlantika globoko v Latinsko Ameriko. Glavno vlogo koncerta bo namreč imela gospodična, za katero mnogi pravijo, da je najbolj vplivna pevka z Otoka v zadnjem desetletju.


* Borja Močnik
Komentarji
komentiraj >>